Pàgines

19 de novembre 2018

Nyoqui (Gnocchi) de patata i ceps amb nous i oli d'oliva - Descobrint sabors


No sé vosaltres però jo tinc una llista llarguíssima de projectes culinaris dels quals molt pocs arriben a veure la llum. Els nyoquis eren un d'aquests projectes! 


Els trobo fascinants! Tradicionals de la cuina italiana i ferms competidors de la pasta per unanimitat, però amb essència i orgull regional segons la zona, l'elaboració i la manera de servir-los. Els trobem fets amb patata però també amb pa ratllat, amb i sense ou, amb llet o sense, amb ricotta i espinacs o amb ametlles, safrà i carbassa. Arrodonits o amb forma de dau aixafat, les possibilitats són infinites

Sempre m'havia imaginat fent un invent amb carbassa o moniato, amb un punt dolç i regats amb una salsa de vainilla amb espècies. Unes postres un xic diferents per escalfar les tardes d'hivern i crear ambient amb un got de vi calent. Finalment però, ja ho veieu: amb ceps!!😅


I tot perquè la Cristina de Comemos a las 3 ens ha donat els bolets com a ingredient comú al Projecte mensual que compartim juntament amb la Rosa i la Palmira. Ja sabeu que us parlo de Descobrint Sabors de la mà de Niki Segnit, oi?

Bolets! 

M'agraden molt i els faig servir sovint. Producte estrella de la temporada de tardor i un regal de la natura per a tothom qui vulgui endinsar-se als boscos a caçar-los. 

A Catalunya cal saber de boletus abans de posar-s'hi o podem acabar amb mal de panxa. A Suïssa no cal saber-ne massa, només cal portar el cistell als punts de control i ens fan la tria per assegurar-nos una bona digestió i prevenir mals majors. Una curiositat que encara avui no acabo d'entendre però que els suïssos justifiquen sota el lema "curar-se en salut" 😀

Justament l'any passat, va ser la Palmira la que va fer que em mirés amb detall les prestatgeries del supermercat per trobar-hi bolets amb pols. Ceps concretament! Des de llavors els he afegit a una infinitat de plats: sopes, salses, verdures, truites,... convertint-se en un imprescindible de la cuina. 

Com a ingredient individual la Cristina m'ha donat les nous

No em va costar gens imaginar-me els nyoqui amb la pols de ceps, amanits amb nous, julivert i un rajolí OOEV - el meu Oli de Pau, de l'Empordà! 


Un polsim de sal, una pluja fina de parmesà per intensificar el sabor sense matar-lo i tenim el plat a punt de menjar. Boníssim! Amb sabor de terra i reminiscències de passejades boscanes. 


Anem-hi!

Ingredients

Per 5-6 persones

  • 500 grams de patata
  • 1 ou
  • 100 grams de farina
  • 1 cullerada i 1/2 de ceps en pols - o al gust
  • 1 cullereta de sal
  • Nous
  • Unes branques de julivert
  • OOEV
  • Formatge parmesà 


Procediment

Començarem fent els nyoqui:
  • Netegem les patates i les posem a coure amb aigua freda.
  • Quan les patates estan cuites, les pelem i les aixafem ben aixafades amb una forquilla.
  • Les deixem refredar una mica.
  • Seguidament les posem dins el bol del robot de cuina i hi afegim l'ou.
  • Amb l'accessori pala o batedor flexible de silicona, remenem bé fins que ens quedi l'ou ben integrat. 
  • Tamisem la farina juntament amb la pols de cep i la sal.
  • Afegim la barreja de sòlid lentament a la massa de patata sense deixar de remenar.


De seguida us quedarà la massa integrada i veureu que es desenganxa lleugerament de les parets del bol. 

No hi afegiu més farina de la que sigui realment necessària! La base dels nyoqui és la patata, no la farina. I encara agafarà una mica més de cos mentre la massa espera ser treballada.

Un cop tenim la massa preparada, continuem:
  • Enfarinem la superfície de treball.
  • Hi evoquem la massa i en fem porcions. Les tapem amb film per evitar que s'assequi i les anem treballant individualment.
  • Comencem fent un cordó d'un 1.5 cm de diàmetre (més o menys).
  • En tallem trossos d'uns 2-3 cm i els hi donem la forma entre arrodonida i cilíndrica dels nyoqui. Ho podeu fer amb la fusta per fer nyoquis o amb les mans i els marqueu amb una forquilla per acabar-los. O simplement els arrodoniu un xic i llestos.
  • Continuarem fins a acabar tota la massa.

Quan tindrem tots els nyoquis fets:
  • Posem una olla amb aigua i un xic de sal al foc.
  • Quan l'aigua bulli, hi tirem els nyoquis poc a poc.
  • Els deixem coure fins que flotin (uns 2 minuts) i ja els podem treure i escórrer.

Finalment ja només haurem de muntar el plat i és ben senzill: 
  • Trinxem les nous, piquem el julivert i ho escampem sobre la base de nyoquis.
  • Ho reguem tot amb un rajolí d'oli d'oliva.
  • Hi afegim formatge parmesà al gust. 


Per mi és la manera més fàcil de menjar uns nyoquis fets a casa: al moment i amb productes de qualitat però senzills. No necessito salses per ser feliç! I ben aviat no en queda ni un!



M'agrada la combinació bolet-nous! 

Si voleu mantenir-vos espartans amb les formes però voleu intensificar els sabors, podeu torrar les nous a la paella amb un xic d'oli i  fer-hi una picada d'all i julivert. L'all també combina molt bé amb els bolets! I finalment hi saltegeu els nyoqui - un cop bullits.

Ara, els nyoquis també poden acompanyar carns amb salsa o simplement banyar-los amb la salsa que a vosaltres us vingui més de gust. El ventall és molt ampli!

I abans de desitjar-vos bon profit, només un punt pel que fa a la seva conservació. Frescos els podeu conservar només unes hores sobre un drap enfarinat. Després van quedant secs. Si els tapeu... s'enganxen. El millor és congelar-los ben posats sobre una safata i un cop congelats, els podeu posar directament dins bosses de congelador. A l'hora de coure'ls NO cal descongelar-los: directa dins l'aigua bullint.

Ara sí: bon profit!

A vosaltres us agraden els bolets? Sou caçadors de bolets? Si en sou uns fanàtics com jo, no us perdeu els plats de les meves companyes perquè us deixaran amb la boca oberta!

  • La Rosa combina els bolets amb espàrrecs i ens ha fet uns macarrons espectaculars.

13 comentaris:

  1. Dolors, Dolors !!!! però quin plat mès deliciós ens has fet, saps ?? acabo de menjar-me els macarrons, però ara mateix em cruspia els teus ñoquis, jejejeje.
    Em reafirmo en el que te HE dit algun cop.. ETS UNA CRACK !!!
    Un plaer llegir-te sempre.
    Molts petonets reina i molt bona setmana
    Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu sempre tan exagerada! :DDDD Una crack, si faig el que puc i prou! Ara, m'agrada això de potinejar i a la cuina i mira, a vegades surt bé ;)

      Gràcies bonica!

      Elimina
  2. Noia sóc una fan del pols de bolets... No hi ha res millor per donar un sabor intens a ceps però amb poca quantitat. aquest any cap bolet a París però sembla que el meu pare (el millor caçador de bolets del món, els veïns li porten les cistelles per que vigili que no han agafat cap bolet dolent) hagi tingut més sort!
    Amb el que ens agraden els nyoquis a casa, aquests cauràn molt aviat, m'agrada que aquests reptes ens ajudin a tirar endavant els nostres projectes culinaris!
    A veure quins deures ens poses per desembre!
    Petons i bona setmana!
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si no fos pels reptes Palmira, seria pràcticament impossible! El temps sempre apreta ;D
      Bon cap de setmana reina i gràcies! Pel comentari i pels ceps!! ;D

      Petons

      Elimina
  3. Quina pinta més bona tenen aquests nyoquis! No els he fet mai, i m'has fet venir unes ganes d'arremangar-me i empastifar-me amb la massa......I el toc de l'Oli de Pau..quins records de l'Empordà! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No és gens difícil Anna i és força divertit també :D A veure si t'animes de veritat!
      Ja m'ho diràs!
      Petons raina!

      Elimina
  4. Soy un fan del polvo de bolets desde que los descubrir hace ya unos años y en especial del ceps y es que dan un toque genial en los guisos.Tu propuesta es y te ha quedado genial, y es ideal para comer como entrante y también de acompañamiento.
    Bon cap de setmana
    petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs jo no fa pas massa que els vaig descobrir però des de llavors... fan incondicional Miquel! :D La poso a tot arreu!
      Gràcies guapo pel comentari!

      Elimina
  5. Humm buena idea, me encantan los nyoquis, gracias por darnos ideas diferentes!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a tí Sara por darte una vuelta por el blog y dejarme un comentario: se agradece! Y feliz de que mis recetas den ideas y puedan ser de ayuda :D

      Un abrazo grande!

      Elimina
  6. Me encantan tus ñoquis y deben estar de vicio, un plato muy bien resuelto Dolors! Con la detallada explicación que has dado dan ganas de prepararlos ahora mismo. Verdad que tienen su arte? Y aunque llevan su tiempo el resultado siempre es gratificante, a todos les gusta. Me apunto tu receta ���� un besazo bien grande!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Cris! Algo menos artisticos que los tuyos pero buenos estaban, la verdad :) Fué cocinarlos y desaparecieron ;DDD

      Un beso muy grande para tí también.

      Elimina
  7. Uauuu súper combinació la dels bolets i anous! i quina pinta, com t'han quedat aquests gnocchi, ets una artista!! petonets guapa!!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors