Pàgines

21 d’octubre 2019

Pastissets de mascarpone i raïms amb xarop de moscatell

Un mes més ha arribat el moment de publicar tot descobrint sabors amb les meves companyes la Palmira, la Cristina i la Rosa


Aquest vegada m'ha tocat a mi escollir el producte bàsic i conjunt de les nostres receptes. M'he quedat amb el raïm


Absolutament de temporada i una fruita deliciosa tant si es pren natural, seca o fermentada. 

A l'hora de repartir-nos els ingredients particulars amb què combinar-lo, m'he quedat amb un clàssic: el formatge!

A mi si em doneu una safata amb una bona combinació de formatges i raïms per anar picant, ja no cal que em doneu res més! M'agrada molt com combina el dolç del raïm amb els formatges. Com més curats i "pudents" millor!

Però com que Hi ha bruixes a la cuina és bàsicament un blog dolç, us porto una recepta molt senzilla, MOLT senzilla, però que us pot fer quedar molt bé. A nosaltres ens agrada molt i sempre que l'he feta, ha estat un èxit!




Som-hi!

INGREDIENTS

Per uns 8 pastissets
  • 250 grams de raïms sense llavors - he de tenir uns 70 raïms
  • 80 grams de sucre morè
  • 100 grams de moscatell
  • 250 grams de formatge mascarpone
  • 1 cullerada de iogurt natural
  • 2 rovells d'ou
  • 20 grams de sucre blanc/refinat
  • 1 beina de vainilla
  • 1 llimona - la ratlladura
  • 200 grams de pasta de full


PROCEDIMENT 

Escalfem el forn a 250°C i preparem una safata de forn tot cobrint-la amb paper sulfurat. Seguidament:
  • Desgranem i rentem els raïms. Els deixarem sobre paper de cuina perquè perdin l'accés d'aigua i els reservem.
  • Tirem el sucre morè dins un cassó i el posem al foc a caramel·litzar - llegiu "NOTES" 
  • Hi aboquem el moscatell així que el sucre estigui ben desfet i ho remenem bé. Deixarem que el xarop cogui un minutet i el treurem del foc - COMPTE! Ens interessa que quedi un caramel líquid.
  • Hi afegim els raïms, els saltegem un parell de vegades i deixem que es refredin dins el mateix cassó.
  • Dins un bol barregem bé el formatge mascarpone, el iogurt, un rovell d'ou, el sucre, les llavors de vainilla i la ratlladura de la llimona. Ens ha de quedar una crema espesa.
  • Posem la crema de mascarpone dins una mànega pastissera i reservem a la nevera. 
  • Sobre la superfície de treball una mica enfarinada, estenem la pasta de full. NO l'estireu!!
  • Amb un tallador quadrat de 10 x 10 cm en tallarem 8 quadrats. 
  • Amb la massa sobrant en farem tires d'1 cm d'amplada per poder fer-li un marc a cada quadrat de pasta - llegiu "NOTES"
  • Agafarem el rovell que ens queda i després de deixatar-lo un moment, pintarem els quadrats de pasta de full.
  • Amb les tires de pasta que hem tallat, anirem construint un marc a sobre cada quadrat i finalment ho tornarem a pintar tot amb rovell d'ou.


Ara ja podem acabar de muntar els pastissets. 
  • Punxem amb una forquilla el centre del quadrat.
  • I l'omplim amb la crema de mascarpone.
  • Colem els raïms - NO llenceu el xarop!
  • Agafem 8 raïms i els distribuïm de manera uniforme sobre la crema de mascarpone.
  • Repetim amb tots els quadrats



Ara ja podem enformar!

Courem els pastissets uns 15 minuts o fins que quedin ben daurats. Els primers 5 minuts a 250°C per tal que la pasta de full pugi a consciència. Després ja el podem baixar a 200°C i acabar de rossejar els pastissets.

Un cop cuits els traurem del forn i deixarem que es refredin sobre una reixeta. 

Abans de servir-les, les amanirem amb una bona cullerada del xarop de moscatell que ens ha sobrat: us encantarà!! 


La veritat és que la barreja de sabors fa que aquests pastissets siguin senzills però boníssims! La crema de mascarpone és molt versàtil amb un sabor subtil punt a vainilla que combina molt bé amb la frescor dels raïms i el punt dolç intens del xarop de moscatell. Ho notareu des de la primera mossegada!



Vinga, a comprar raïms i a provar aquests pastissets! Us asseguro que no us en penedireu! I posats a fer, mireu-vos també les receptes de les meves companyes:


NOTES

1. Caramel.litzar el sucre. No necessitem un caramel espès i deixar agafar color al sucre perquè el sucre morè ja té color i, de fet, ens interessa que ens quedi un caramel líquid per poder-hi banyar els raïms amb facilitat. Vigileu la temperatura i no deixeu enrossir massa el sucre abans de tirar-hi el moscatell. El sucre pot cremar-se molt ràpidament! Si veieu que us queda de seguida solid, afegiu-hi més moscatell i desfeu el sucre dins el moscatell a temperatura molt baixa. Quan tingueu el sucre desfet, deixeu que cogui un parell de minuts per agafar la consistència de xarop i ja ho teniu!
2. La forma dels pastissets. Jo tinc un tallador quadrat de 10x10 cm que em funciona molt bé i m'he acostumat a fer pastissets individuals però, com us podeu imaginar, també podeu fer una coca grossa, 2 pastissos mitjans o, fins i tot, pastes petites pel cafè. Allà vosaltres i la vostra imaginació! La pasta de full ens deixarà fer allò que vulguem! Ara... tingueu en compte que segons què feu, us caldrà adaptar les quantitats de crema de mascarpone i de raïms. 

2 comentaris:

  1. Que bons !!!! Ja saps que el que més m'agrada són les receptes senzilles,i aquests pastissets m'han robat el cor.
    Entrar a la teva cuina sempre és un plaer
    Molts petonets reina
    Rosa

    ResponElimina
  2. Una recepta potser senzilla però ben bona! Sóc una fan total del moscatel (potser encara més de la mistela...) però no penso mai en fer-la servir com ho has fet!
    Quines ganes!!!! Per cert ara mateix acabo de ficar l'enllaç!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors