Pàgines

29 de març 2015

Fem pa / Panets de llet

Diumenge de Rams i jo fent panets de llet...

... sí, ja sé que segurament hauria de començar a pensar amb els dolços i les tradicions més de Pasqua i Setmana Santa però aquesta recepta ja fa uns dies que la tenia pendent. 





Una recepta que he fet en moltíssimes ocasions i si la Pilar no me l'hagués demanat pel seu fill... no hauria pensat a publicar-la mai! Així anem de despistats☺

Els panets resultants no poden ser més esponjosos! Són boníssims! Tous i amb un toc dolç però res exagerats. Creieu-me quan us dic que tant a casa com a on sigui que els he portat, la gent va "picant" com si de pipes estiguéssim parlant: s'acaben en un obrir i tancar d'ulls! 



Abans d'anar a la recepta pròpiament, deixeu-me que us avanci una cosa que potser us sorprendrà: els panets els faig amb llet en pols i aigua! I ara és quan us podeu preguntar: llet en pols? No puc fer servir llet tradicional? La resposta és que sí PERÒ... no us ho aconsello. 

A part del fet pràctic de la facilitat de tenir sempre llet en pols al calaix, aquesta llet augmenta la capacitat d'absorció de la massa de pa aconseguint un pa més tendre. Per no allargar-me ara amb explicacions que potser no interessen a tothom, passem ja a la recepta PERÒ si us heu quedat amb ganes de saber-ne més sobre els avantatges de fer servir llet en pols, us explico més coses a aquí (punt 2)☻ 


Ingredients

  • 500 grams de farina de força
  • 250 grams d'aigua
  • 25 grams de llet en pols
  • 1 ou
  • 40 grams de sucre
  • 40 grams de mel
  • 5 grams de sal
  • 4 grams de llevat sec
  • 75 grams de mantega ben freda
  • 1 rovell d'ou i 3 cullerades de llet per pintar els panets


Procediment

  • Barregem tots els ingredients per la massa menys la mantega i comencem a amassar.
  • Amassem tot intercalant descansos per deixar que la massa es relaxi i el gluten es vagi desenvolupant. Si amasseu a màquina podeu amassar 2 minuts i deixar reposar la massa durant uns 7 minuts aproximadament. Si amasseu a mà el mètode que a mi m'agrada més per aquesta massa és el mètode francès o mètode Bertinet. És una massa que, sobretot al principi, pot ser bastant enganxosa... paciència!☺
  • Després de 2 tandes de 2-7 minuts, ja podeu afegir-hi la mantega. Si amasseu a mà hi podeu afegir la mantega així que veieu que la massa és homogènia. La mantega ha de ser freda. El millor és guardar-la tallada a trossets dins la nevera fins al moment de fer-la servir i anar-la afegint a la massa poc a poquet. 
  • Un cop la mantega està integrada, seguiu amassant fins que veieu que la massa està llisa i lluent. Hauria de passar la proba de la membrana però vaja... no us hi obsessioneu☺ 
  • Ara farem una bola i la deixarem dins un bol untat amb oli. Taparem amb film transparent i la deixarem fermentar durant unes 2 hores. Heu de veure que ha augmentat de volum clarament.

Quan arribem a aquest punt sempre us dic que, si voleu, podeu deixar la massa tota la nit a la nevera. En aquest cas és MOLT recomanable ja que les masses enriquides treuen molt benefici d'una fermentació lenta. No només el sabor sinó que el fred els hi dóna més cos i fermesa i això ens fa la feina més fàcil a l'hora de dividir i formar perquè la massa s'enganxa menys.  


Si la voleu posar a la nevera, poseu un film transparent (lleugerament untat amb oli) a tocar de la massa i llavors introduïu tot el bol dins una bossa de plàstic i li feu un nus balder. D'aquesta manera ens assegurem de no perdre gens d'humitat.    


Sigui com sigui, els passos següents són els mateixos tant si opteu pel mètode directe com si decidiu fermentar en fred. En aquest darrer cas però, penseu a treure la massa de la nevera 1 hora abans de voler continuar. 


Seguim!


Un cop la massa ja ha fermentat en bloc arriba l'hora de dividir, formar i enfornar:

  • Escalfeu el forn a 180°C
  • Bolquem la massa sobre la superfície de treball, lleugerament enfarinada.
  • Li donem uns copets lleugers per desgasar-la i passem a dividir-la. 
  • Tallem porcions de 50 grams (està clar que les podeu fer més grosses si voleu però a mi els 50 grams em semblen la mida ideal del panet de llet de sempre☺)
  • Les deixem reposar uns 10 minuts i les formem. Aquí també teniu moltes opcions però a mi simplement m'agrada ser tradicional així que acostumo a fer-ne boles o aquesta forma d'avui, un xic més ovalades.
  • Aneu col·locant els panets sobre una safata de forn. Els panets s'expandeixen dins el forn però no patiu per deixar-hi molt d'espai. Si s'enganxen els uns amb els altres tampoc passa res: un cop freds es poden separar fàcilment. 
  • Els pinteu amb una barreja de rovell d'ou i llet.
  • Deixeu que fermentin durant uns 30 minuts i els torneu a pintar.

Els panets de llet ja estan llestos per enfornar! Només els hem de coure durant uns 20-25 minuts. Vigileu-los perquè així que agafen color poden passar del daurat al cremat molt ràpidament! Sé del que parlo!☺

I ja els tenim!! Els deixeu refredar i BON PROFIT!! 





Animeu-vos a fer-los perquè són increïbles i serveixen tant pel dia a dia com per ser els reis de qualsevol festa! I els panets de llet NO són només coses de nens!☺ 

En qualsevol cas, espero que el teu fill Pilar en gaudeixi a totes hores! Una abraçada molt forta i merci per la confiança!♥

Ostres i dir que es poden congelar!! Dubto que us calgui però sapigueu que es pot fer i només heu de tenir en compte que a l'hora de congelar-los no s'enganxin els uns amb els altres. Per descongelar-los només cal que els traieu del congelador i els deixeu, tapats amb un drap de cuina, en un lloc càlid. Queden perfectes!!

10 comentaris:

  1. Que professionals! Semblen molt esponjosos i moooolt apetitosos. Guardo la recepta. gràcies.
    Anna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci guapa!
      M'està malament dir-ho però realment surten molt bons! A veure si t'animes i ja m'ho diràs! ☺
      Petons

      Elimina
  2. Es veuen molt esponjosos i bons... m'encanten.
    petons

    ResponElimina
  3. Gràcies pels teus consells i trucs Dolors! No he provat mai la llet en pols i per tant no tenia ni idea de que fos tant bona per a la massa i per aconseguir tants bons resultats com els teus. És que aquests panets són maquíssims i no m'extranya pas que s'acabin en un tres i no res!
    A mi em semblen una bona alternativa als dolços típics de Pasqua per berenar aquests dies festius amb un tros de xocolata (o farcits amb Nutella, jeje) i una tassa de llet calentona.

    Un petó ben gros!

    ResponElimina
  4. T'han quedat fantàstics i super esponjosos. Ni nens ni res, son per tothom. A mi m'encanten i també els faig amb llet en pols. Bona Pasqüa des de Catalunya

    ResponElimina
  5. Ostres semblen molt esponjosos!! Lo bons que deuen estar amb un bon pernilet mmmmm.

    ResponElimina
  6. Ostres semblen molt esponjosos!! Lo bons que deuen estar amb un bon pernilet mmmmm.

    ResponElimina
  7. Ara mateix m'imprimeixo al recepta! fa temps que tinc ganes de fer-ne i confio en el teu criteri d'elaboració i cata! i estic amb tu, no són nome´s cosa de nens!! un petó guapa!

    ResponElimina
  8. Quines coses mes bones que fas, m'he quedat amb la boca oberta, i que ho tot.felicitats T'animo a fer una ullada a aquest post veuras algunes idees realment interessants, que crec et poden inspirar i a faràs. Desitjo que passis una bona estona. Elracodeldetall.blogspot.com

    ResponElimina
  9. M'encanta el pa de llet, super suau i amb el seu puntet dolç... per esmorzar és el meu preferit.
    A tu t'ha quedat molt esponjós i flonjo!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors