Pàgines

28 de gener 2018

Pastís rústic de poma i almívar de llet

Intentar cuidar-se una mica i ser una fanàtica de les masses de farina pot resultar complicat a vegades. I tots sabem que com més intentem evitar menjar allò que no ens convé, més ganes en tenim, oi?





Ja fa una bona temporada que vaig decidir que cuidar-me deixaria de ser sinònim de reprimir-me amb allò que em ve de gust de veritat perquè, realment, aquest sistema no em funciona. 

El que sí procuro és trobar opcions més saludables a les conegudes i tradicionals i aquest pastís que us porto avui, n'és una mostra. 

El vaig descobrir al fer un curs amb UrDinkel - la marca Suïssa per designar farines purament d'espelta antiga i de producció pròpia. Crec que a Catalunya l'espelta antiga es coneix com l'espelta petita - La recepta original és del llibre Backbuch de la mateixa marca i jo n'he fet la meva versió.


No em vull allargar explicant les virtuts de l'espelta, sobretot les de l'espelta petita, perquè ja em vaig fer prou pesada quan vaig publicar els panets d'espelta però si que us recordaré que l'espelta petita és considera la varietat més antiga de blat i una de les més saludables. Si us interessa saber-ne més, doneu un cop d'ull a la pàgina Blats antics de l'Albert que n'explica moltes coses i amb més coneixament de causa. Jo millor vaig directament al pastís 😉





Ingredients 

Per un motlle d'uns 28-30 cm

Per la base i el farciment - llegiu "Notes"

  • 225 grams de farina d'espelta petita integral 
  • 50 grams d'avellanes mòltes
  • 180 grams d'aigua
  • 50 grams de mantega freda a quadres
  • 1 polsim de sal
  • 800 grams de pomes

Per la crema
  • 100 grams de nata líquida
  • 100 grams de llet
  • 2 ous
  • 40 grams de sucre morè

El toc final
  • 1 - 2 cullerades d'almíbar de llet
  • 1 núvol de nata muntada - pels que no us esteu de res! 


Procediment


Preparem el motlle. Podeu untar-lo amb una mica de mantega però si em voleu creure i evitar-vos problemes... folreu-lo amb paper sulfurat. Us serà més senzill desemmotllar el pastís un cop fred i tallar-lo.

Igualment escalfem el forn a 220°C. Seguidament:
  • Posem dins un bol tots els ingredients per la base.
  • Els barregem per tal d'aconseguir una massa lligada i tova. NO cal amassar i tampoc no passa res si veieu trossos de mantega poc integrats.
  • Fem una bola amb la massa, l'emboliquem amb film i la deixem a la nevera uns 30 minuts.
  • Mentrestant rentem i tallem les pomes en làmines. Si voleu, jo no ho he fet, les podeu pelar. 
  • A mida que que les aneu tallant, poseu-les dins un bol amb aigua freda per evitar que s'oxidin. 
  • Seguidament agafem la massa de la nevera. La tirem sobre la superfície de treball lleugerament enfarinada i l'estirem.
  • Folrem el motlle amb la massa.
  • Punxem la base amb una forquilla.
  • Posem el motlle a la nevera el temps de preparar la crema.
  • Agafem els ingredients de la crema i els batem tots junts fins que el sucre s'hagi desfet del tot.
  • Treiem el motlle de la nevera i comencem a farcir-lo amb les pomes. 
  • Aneu-les assecant lleugerament amb paper de cuina abans de distribuint-les de la manera que us vingui més de gust dins el motlle.
  • Finalment hi escampem la crema per sobre. 
  • Donem un parell de cops a la superfície de treball per distribuir-la millor i ja podem enfornar el pastís.

El temps de cocció és d'uns 35-40 minuts. Mireu que la crema hagi quedat quallada i quan les pomes comencin a agafar un to daurat, ja el podeu treure del forn. 

El deixarem refredar uns 10 minuts i llavors li donem el darrer toc de gràcia: agafem d'almívar de llet (dulce de leche) i dibuixem un parell d'espirals sobre el pastís. Hi queda boníssim!!! 



El podem servir directament o esperar que es refredi del tot. Com volgueu. Ho deixo a les vostres mans. De la mateixa manera que podeu acompanyar-lo d'un núvol gegant de nata muntada. És una molt bona idea pels que no heu de comptar calories o pels que penseu que un dia és un dia

Sigui com sigui, espero que us agradi i en gaudiu! Realment penso  que és un pastís lleuger. Si partim del punt que un pastís no és mai lliure de culpa, trobo que les quantitats de grassa i sucres que ens aporta no són cap exageració. Sobretot... si el compartim! 😃

NOTES
  1. La farina i l'aigua. Segur que no cal que us digui que podeu fer el pastís amb la farina que vulgueu. Us haureu adonat que la base no porta cap tipus de llevat. Podeu fer-ho amb qualsevol farina integral i, fins i tot amb la farina de tota la vida. Només heu de tenir una cosa en compte: la quantitat d'aigua! La farina integral absorveix més aigua. Si feu servir una farina blanca, començeu amb 100 grams d'aigua i mireu quina massa us queda. Si creieu que en fa falta més, espereu a afegir-li un cop tingueu la mantega integrada - la mantega també li aporta humitat - i afegiu-li a cullerades per no passar-vos.
  2. La fruita. Jo he fet servir poma perquè sempre la tinc a casa i m'agrada més cuita que crua però podeu fer servir qualsevol fruita. Personalment, les fruites de tardor i l'hivern com la poma, la pera, uns raïms, prunes, figues o fins i tot la carbassa, són les meves preferides perquè trobo que combinen molt bé amb aquest tipus de base de pa i l'almívar de llet. Però no deixa de ser la meva opinió...

10 comentaris:

  1. Una meravella de pastís! Impressionant!
    M'ha agradat molt la teva reflexió sobre el cuidar-me/reprimir-me...
    Petonets i molt bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Olga! Bé, li he posat pastís perquè tampoc sabia massa com dir-li però de fet seria més una "tarta" :D I sí noia, ens hem de cuidar però tampoc podem viure pendents de la bàscula. A més, llavors, en comptes de menjar-nos 1 magdalena, ens en mengem 4!
      Bona setmana guapa!

      Elimina
  2. Soy un fan de la harina de espelta y me gusta ponerla en panes, pizzas y en tartas dulces así aun no lo he probado pero tomo nota de esta rustica tarta de manzana fantástica que nos traes.
    Feliz semana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs prova-ho Miquel i segur que ho faràs sovint. Funciona molt bé! :)
      Bona setmana i merci pel comentari!

      Elimina
  3. L'espelta petita m'agrada molt, tant en farina com en cereals. Sacia molt però és lleugera i fàcil de digerir. Aquest pastís (molt semblant) cau molts diumenges i en casa ens agrada molt tot i que mai havia vist aquest almívar de llet!
    Petons i bona setmana,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola reina! Sí que coneixes l'almívar de llet. Segur! En català té un nom tot especial però no deixa de ser el 'dulce de leche' ;)
      Gràcies pel comentari Palmira i bona setmana

      Elimina
  4. Comença la setmana amb una dolçaina com aquesta és fantàstic! Jo també soc del teu parer: si comences a prohibir-te coses és pitjor. L'ideal és menjar amb mesura i reduir una mica els greixos i els sucres. Propostes més saludables com aquesta són ideals! Bon cap de setmana, preciosa!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Anna! Amb les de coses bones que ens posem al davant, oi? Sí haguéssim de fir que no a tot seria terrible!! :D
      Una abraçada bonica! I bona setmana

      Elimina
  5. m'agraden moltissim els pastissos de pomma i aquest que avui ens portes es de 10 !!!
    Molt intéressant aixó de la farina d'espelta petita, no la conec, peró vaig corrent a veure en Albert per no perdrem rés.
    Bon cap de setmana i molts petonetssss

    ResponElimina
  6. T'entenc perfectament Dolors! És molt difícil no caure en la tentació, jeje, i molt més quan t'agrada tant la xocolata com a mi. :-p
    Quines fotos tan maques, de veritat, aquesta recepta va directa al meu Pinterest perquè no hi ha cosa que em faci més goig que un pastís rústic de poma com el teu.

    Una abraçada!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors