Pàgines

10 de juny 2013

Brioix Crémantaise

BONÍSSIMS!!!! Impossible evitar la necessitat de menjar-los un darrera l'altre!! De VICI!!!! 


El Brioix Crémantaise (recepta original del Mof Joseph Dorfler que m'ha arribat a través d'en Daniel Jordá) té la particularitat de que el punt de partida per a la seva elaboració és un "poolish" (preferment) a base de farina, llevat i cava en comptes d'aigua! El resultat és un brioix molt gustós i que deixa anar una oloreta... ummmm... INCREÏBLE!!!! 

La decisió de fer-los ha vingut motivada bàsicament pel fet de que avui és l'aniversari de la Simone i ens ha convidat a un "Apero". Mentre rumiava què fer per contribuir a la festa, el carter va picar a la porta i em va fer entrega d'una caixa que esperava amb moltes ganes: les botelles de Cava Bertha!!! Tot un descobriment aquest cava de Sant Sadurní. Si no el coneixeu... US EL RECOMANO!!!! Jo vaig comprar-lo per Internet a un distribuïdor de Basilea però per a la majoria de vosaltres hauria de ser molt més fàcil aconseguir-lo i de veritat que és una passada!



IMPORTANT: si voleu fer aquests brioixos, heu de tenir en compte que cal començar un dia abans ja que la massa ha de reposar un mínim de 12 hores a la nevera! Així que mentre sopàvem els planxats de pa de motlle amb canyellaassaboríem una copa de Cava Bertha, vaig aprofitar per reservar una mica de cava i començar a fer els els primers passos per aconseguir aquests fantàstics brioixos. 

La quantitat de poolish és per a una recepta de brioix amb 550 grams de farina.


Poolish

Ingredients

  • 125 ml de cava
  • 160 g de farina (millor si és de força)
  • 15 g de llevat de flequer (de París)

Procediment

  • Ho barregem tot intentant que no quedin grumolls.
  • Ho deixem reposar unes 2 hores o fins que veieu que ha doblat el seu volum (dependrà de la temperatura i l'humitat de la vostra cuina)
Un cop el Poolish ha doblat el seu volum, ja podem passar a preparar la massa del brioix.


Brioix Crémantaise o al Cava

Ingredients

  • Tot el poolish
  • 550 g de farina (si és de força millor)
  • 15 g de llevat de flequer (de París)
  • 10 g de sal
  • 85 g de sucre
  • 135 g d'ou deixatat ( uns 3 ous)
  • 175 g de llet
  • 275 g de mantega
  • 40 g de Pastis - podeu escollir qualsevol altre licor.
  • Gotes de xocolata - també es poden fer servir panses.
  • 1 ou per pintar els brioixos

Procediment

  • Barregem tots els ingredients menys la mantega (l'afegirem quan els demés ingredients estiguin ben integrats) i les gotes de xocolata que les afegirem al final.
  • Amassem amb plegats ràpids durant 1 minut i deixant reposar la massa durant 10 minuts entre amassat i amassat.
  • Quan tenim la massa ben lligada, la tapem amb un drap i la deixem reposar 1 hora a temperatura ambient.
  • Passat aquest temps, posarem l'atuell amb la massa a la nevera i la deixarem dins fins l'endemà o un mínim de 12 hores. APUNT: Les baixes temperatures produeixen una fermentació més lenta que afavoreix una major intensitat del sabor i de l'olor de la massa. 
  • L'endemà o passades les 12 hores, traurem la massa de la nevera i deixarem 1 hora perquè agafi temperatura.
  • Escalfarem el forn a 180°C.
  • Seguidament porcionarem el pa i en farem boles de 50 i 100 grams.
  • Col·locarem les boles dins els motlles i les deixarem llevar fins que doblin el seu volum. 
  • Abans d'enfornar pintarem els brioixos amb ou i enfornarem durant uns 10 minuts. Recordeu que la durada de la cocció variarà depenent de la mida dels vostres brioixos.



13 comentaris:

  1. T'han quedat espectaculars. Quin sopar més bo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies guapa! Sí, la veritat és que tothom va al.lucinar i, a més, també els vaig portar Barbari!!!! Van ploure elogis per tot arreu :)
      Una abraçada!

      Elimina
  2. Mare mevaaaaaa..... quina pinta més espectacular!! He arribat avui al teu blog per casualitat i em quedo per aquí, et segueixo i ja miraré quines cosetes has fet! et convido a passar pel meu tot i que fa poc que el faig! Ens llegim!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lourdes!!!! Benvinguda i encantada de que et passegis pel blog! :)) Ara mateix donaré un cop d'ull al teu i no importa que faci poc que el facis: tot vam haver de començar un dia!!! Jo tampoc fa massa així que ENDAVANT!!!! :)

      Elimina
  3. Wow!!! Boníssims i preciosos!!! Em sembla que fa temps que no veia uns brioxets tan macos!! i quin paper noia!! Enhorabona!! Si ara n'arreplegues un... Ptons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Marta! Són irresistibles i la feina que porten, compensa a la que fas la primera mossegada! :)

      Elimina
  4. Sembla que en sentit l'oloreta des d'aquí...i mira que estàs una mica lluny! Brutals!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això és que volen venir cap a la teva cuina Mònica: vinga, a fer-los!!! ;)

      Elimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Marededéu senyor, quina pinta !!! Em poso a fer-los ja. Respecte les nous, les pots guardar dies i setmanes en l'almivar dins la nevera. Ara , un cop les treguis jo et recomano que les fregeixis i te les mengis el mateix dia, perque si les deixes ja fregides dies abans no son tan bones. Ara, els xinesos les fregeixen i les guarden setmanes...
    Abraçades

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Laura i si els fas ja diràs com han sortit ;)

      Elimina
  7. Tenen una pinta deliciosa!!! Ara mateix els hi feia una queixalada!! Et queden les masses levades fantàstiques i aquests briox són super originals amb el cava!! Els hauré de fer!

    ResponElimina
  8. OMG!! aquests brioxos han de ser un pecat!! fan molt molt molt bona pinta!! vaja, espectaculars!!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors