Pàgines

14 de gener 2017

Pastís d'aniversari: 2 anys - Pastís zebra. Atenció: zona d'obres!!

BON ANY 2017!



De fet ja estem a meitats de gener però entre esperar als 3 Reis Mags de l'Orient, tornar a Suïssa i agafar el ritme... m'ha estat impossible publicar res abans ☻

Però aquest pastís que li vaig fer al meu nebot pel seu aniversari és el pont perfecte entre el 2016 i el 2017 ja que l'Uriel va néixer el 31 de desembre! Minuts abans de les campanades! I és un enamorat dels cotxes, com molts nens de la seva edat. Per això vaig tirar pel dret amb els 4 estris que tinc a Catalunya i mentre la seva mare ens preparava un sopar de Cap d'Any de luxe, jo em vaig dedicar al pastís. 



La massa per l'esponja és molt fàcil i molt gustosa. És un pastís zebra aromatitzat amb taronja. Vaig adaptar una mica la recepta del Gugelhopf marbrejat per tal de donar-li més hidratació i aconseguir així més fluïdesa. 

L'acabat amb meva fantàstica crema de formatge de xocolata el fa irresistible i fer-lo només demana una mica de temps però molt poc esforç. Som-hi!


Ingredients


Per la massa base

  • 225 g de mantega a temperatura ambient
  • 225 g de sucre
  • 4 ous
  • 225 g de farina de rebosteria
  • 1 sobre d'impulsor
  • 1 polsim de bicarbonat de sodi
  • 1 polsim de sal


Per la pasta de taronja i vainilla 

  • La meitat de la massa base
  • 2 taronges - la ratlladura
  • 80-100 grams de llet - llegiu "Notes"
  • 1 cullereta d'essència de vainilla


Per la pasta de xocolata - llegiu "Notes"

  • La meitat de la massa base
  • 40 grams de cacau 
  • 80 grams d'aigua tèbia
  • 2 cullerades d'oli d'oliva suau o de gira-sol


Per l'acabat 

  • crema de formatge de xocolata
  • Galetes Oreo
  • Galetes "Choco trio" de Milka
  • Galetes "cookies" amb xips de xocolata
  • Cotxes, camions i senyals de construcció


Procediment


Començarem preparant 2 motlles. Necessitarem l'habitual rodó de 24-26 cm pel pastís zebra i un segon motlle més petit, d'uns 8-10 cm, per si us sobra massa de xocolata. 

Per preparar els motlles, folrem la base amb paper sulfurat i seguidament untem lleugerament tot el motlle.

Igualment escalfarem el forn a 190°C.

Començarem preparant la massa base

  • Barregem la mantega i el sucre fins que ens quedi una crema blanquinosa.
  • Afegim els ous 1 a 1. Esperem que s'integri el primer abans d'afegir el següent. No deixem de batre fins que la barreja hagi doblat el seu volum.
  • Tamisem la farina, l'impulsor, el bicarbonat i la sal.
  • Ho afegim a la barreja de l'ou però ho fem amb 3 vegades deixant que la farina quedi, cada vegada, ben integrada.
  • Un cop tenim la barreja uniforme, la dividirem en 2 parts iguals que posarem dins 2 bols separats.

Agafem un dels bols de massa base i farem la pasta de taronja i vainilla:
  • Afegim la pell de les taronges a la massa i barregem bé amb una espàtula i amb moviments airosos.
  • Desfem l'essència de vainilla dins la llet i l'afegim també, poc a poc, dins la massa. Remenem i la reservem. 


Ara agafem l'altre bol i fem la pasta de xocolata
  • Dins el segon bol hi afegirem el cacau i l'integrarem a la massa amb suavitat. 
  • Barregem l'aigua tèbia amb l'oli i ho afegim a poc a poc a la massa de xocolata. 
  • Un cop aconseguim una massa homogènia, ja podem passar a fer el pastís.


Per fer-ho agafarem les 2 pastes i les evocarem dins el motlle rodó de manera intercalada i regular: tot començant amb la massa de xocolata, dipositem un cullerot de massa al centre del motlle. Seguim amb un cullerot de massa de vainilla i l'evoquem sobre el cercle de xocolata i així successivament fins que s'acabin les masses. Sempre un cullerot sobre l'altre. 

Veureu que el pes de la massa de cada cullerot ajuda a expandir la massa que ja tenim dins el motlle creant el mateix efecte que quan tirem una pedra a l'aigua i es propaga mitjançant cercles concèntrics. 

Quan tenim tota la massa al motlle, donem uns lleugers cops sobre la superfície de treball perquè surti l'aire acumulat a la massa i ja podem coure el pastís!

Al posar-lo al forn baixarem la temperatura a 180°C i el deixarem coure uns 30-35 minuts o fins que l'escuradents surti net. Si heu decidit aprofitar l'excés de pasta de xocolata, la poseu al forn ara.

Un cop el pastís sigui fred, ja només ens cal decorar-lo al gust. 

Per començar el cobrim amb la crema de formatge de xocolata per sobre i seguim amb el mini-cake (si heu dedicit fer-lo) i amb les diferents galetes per aconseguir les textures de sorra, de pedra i de grava que us semblin adients. Els camions, un cop nets i secs, juntament amb les senyals acaben arrodonint el pastís tot donant-li credibilitat ☻

Què us sembla? És un pastís senzill però als ulls d'un nen de 2 anys és realment sorprenent. A l'Uriel li van saltar els ulls al veure'l! I va sortit MOLT bo! ♥



NOTES 
  1. La quantitat de llet a l'hora de fer la massa de taronja i vainilla. Com ja hem comentat en alguna ocasió, cada farina té un poder d'absorció diferent. Com que la gràcia del pastís zebra és que les masses siguin prou fluïdes per poder-se anar expandint però tampoc no volem una pasta massa líquida, el millor és si hi aneu posant la llet poc a poc. Aneu remenant airosament amb una espàtula per integrar-ho bé i així que veieu que la pasta és homogènia i cau de l'espàtula al aixecar-la del bol amb continuïtat, pareu de posar-hi llet. Per fer-vos-en una idea, la pasta hauria de ser un punt més densa que una pasta per a pancakes o... per dir-ho d'una altra manera, entre els pancakes i les magdalenes de sempre. Us estic ajudant o encara us embolico més? ☻
  2. La pasta de xocolataI perquè us recomano preparar un motlle petit? Al dividir la massa base en 2 parts exactament iguals, al final sobra pasta de xocolata. El perquè és clar: al afegir-hi el cacau (més l'aigua que li donarà la fluïdesa i l'oli que ajuda a contrarestar la sequedat del cacau) no només estem hidratant la pasta sinó que n'augmentem la quantitat. Us heu adonat que en moltes creacions dolces, al afegir-hi cacau, reduïm la quantitat de farina?☻En aquest cas ens va bé tenir un excés de pasta de xocolata ja que la podem fer servir per donar relleu al pastís. NO els posarem junts al forn perquè la massa que queda acostuma a ser poca i necessita poc temps de cocció. Com que no és recomanable obrir el forn abans dels 25-30 minuts per evitar que el pastís n'esfondri, us recomano coure el mini-cake per separat. Que no voleu relleus? Cap problema tampoc!! Al separar la massa base, agafeu 2 cullerades més de massa per la pasta de taronja i vainilla. D'aquesta manera l'intercanvi de pastes us quadrarà a la perfecció. 

4 comentaris:

  1. Bon Any Nou Dolors.Te ha salido un estupendo pastel y ademas a los ojos de tu sobrino debería alucinar, supongo que aunque estaba en obras la zona superior el resto desapareció saboreandolo lentamente.
    Feliz domingo

    ResponElimina
  2. T'ha quedat xulíssim, molt vistós!!!
    Clara

    ResponElimina
  3. UUuuuuuaaaaauuuuu! Quina passada! Quina xulada! Quin espectacle!
    Aquest pastís no l'oblidaran mai!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  4. Un pastis d'aniversari que segur li ha encantat! I així decorat em sembla ideal i molt més sabròs que les preparacions amb fondant :o)
    Petons i bona setmana,
    Palmira

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors