Pàgines

28 de març 2014

Fastenwähe




Les Fastenwähe (pastissets de dejuni) són típics de la regió de Basilea i són, tant fetes a casa com si es compren a les fleques, producte de temporada durant 7 setmanes: des que s'acaben els carnavals fins que arriba la Setmana Santa. 

Jo les anomeno coques de Quaresma ja que de "pastissets" només en tenen el "pa" ☺ En realitat es tracta d'una massa fermentada sense massa floritures PERÒ d'un sabor espectacular ja que porta una quantitat considerable de mantega i llet. A més, la coca es remata decorant-la tradicionalment amb comí. 

Aquesta llavor no només és extremadament aromàtica i gustosa sinó que també té propietat digestives. Tot plegat fa que aquestes coques, si pensem que estem parlant d'una època de dejuni i abstinència, es converteixin en el "pa de cada dia" i que es considerin "un menjar celestial"☺

Ingredients

Per unes 14-15 peces.
  • 15-25 g de llevat de flequer - si la vostra cuina és més aviat calenta no necessitareu més de 15-20 g de llevat. 
  • 400 g de llet a temperatura ambient
  • 60 g + 640 g de farina blanca tradicional
  • 18 g de sal
  • 250 g de mantega freda
  • 10 g d'extracte de malta - es pot substituir per una cullerada de mel 
  • 2 rovells d'ou
  • 3 cullerades de llet
  • Granes de comí o al gust - les meves són de comí i pebre vermell dolç

Procediment 

El primer pas serà elaborar un preferment amb el llevat, la llet i els 60 g de farina.
  • Desfem el llevat amb la llet.
  • Hi afegim els 60 g de farina i formem una primera massa. La reservem.
  • Posem dins un bol la resta de la farina i la sal.
  • Fem volcà al mig i hi posem la massa. No barregem!
  • Tapem i deixem reposar uns 25-30 minuts (tot dependrà de la temperatura de la vostra cuina) fins que la primera massa fermenti. 
  • Passat aquest temps començarem a amassar
  • Quan la massa estigui lligada hi afegirem la mantega. Ho farem a poc a poc i a daus (*)
  • Continuarem amassant fins que aconseguim una massa llisa i que ja no enganxa.
  • Fem una bola amb la massa i la posem dins un bol lleugerament untat amb oli.
  • Tapem i deixarem reposar la massa A LA NEVERA durant 90 minuts tot fent un plec a la massa cada 1/2 hora (introduïu la mà al bol i estireu la massa per tal de doblar-la sobre ella mateixa. Repetiu l'operació per tal de girar-la tota i ja teniu 1 plec) 
(*) Al portar 250 g de mantega, la massa es pot tornar bastant indomable. Un cop afegiu la mantega, us semblarà que es desmunta tota i que és insalvable PERÒ no us rendiu!! Si amasseu amb amassadora simplement no pareu la maquina. Deixeu-la que amassi a mitja potència i veureu que de seguida es torna a lligar. Si amasseu a mà és important que aneu introduint la mantega a la massa realment poc a poc. En aquest cas ajuda moltíssim mantenir la mantega freda. Si us sembla que ha arribat el moment de llençar la tovallola NO ho feu pas!☺ En comptes d'això deixeu la massa-nyap dins la nevera uns minuts i així que s'hagi refredat continueu amb l'amassat. Ajudeu-vos de la nevera sempre que us calgui i veureu que amb pocs minuts teniu la situació salvada i us asseguro que haurà valgut la pena l'esforç!☺



Passada la hora i mitja:

  • Escalfem el forn a 190°C.
  • Traiem la massa de la nevera i la dipositem sobre la superfície de treball, lleugerament enfarinada.
  • Tallem les peces i fem una bola amb cada una d'elles.
  • Les tapem amb un drap i les deixem reposar 10 minuts.
  • Passat aquest temps anem treballant les boles una darrera l'altre: les aplanem amb la mà i els hi donem una forma un pèl allargada, els hi fem 4 talls i les estirem una mica per assegurar-nos l'obertura i les anem dipositant sobre una plata de forn.  
  • Barregem els rovells d'ou amb les cullerades de llet i pintem les coques amb la barreja.
  • Les decorem amb el comí i les granes que haurem escollit.
  • Les tapem amb un drap de cuina i deixem que reposin uns 15 minuts.
  • Finalment enfornem durant uns 20-30 minuts o fins que les veureu ben daurades.
I ja les podem menjar! Fredes són boníssimes però tèbies... no tant menjar celestial sinó un pecat capital!! ☺




Proveu de fer-les i veureu que bones!!! 

I no us deixeu intimidar: poden semblar complicades PERÒ no ho són gens. Un cop tingueu el procediment per mà, és tot plegat molt senzill. Jo les faig cada dos per tres perquè a més es poden congelar i amb un cop de forn les tenim cada matí com "recent fetes"☺

13 comentaris:

  1. Aquestes coques celestials ja m'han enamorat...les hauré de provar abans que s'acabi la quaresma! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Mònica i diga'm què et semblen!! :)
      Una abraçada

      Elimina
  2. No m'estranya que les facis sovint es veuen boníssimes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Són realment el pecat de la Quaresma!! ☺
      Petons guapa!

      Elimina
  3. Fer dejuni amb aquests pastissets ha de ser un autèntic plaer!!! a més tenen una forma molt vistosa, i si tenen gustet a mantega... me'ls quedo!! un petó!!

    ResponElimina
  4. Que macos aquests pastissets! M'agrada molt la forma que els hi has donat amb aquests talls i de segur que fan una bona olor quan ja son a dintre del forn...quina gana que m'ha vingut de cop! Jeje.
    M'agrada molt quan fas receptes tradicionals d'altres països! :-)

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Gemma!! I l'olor... tot el pis!! I que bó!! ☺
      Petons

      Elimina
  5. Ohhh les fotos ho diuen tot!! petons

    ResponElimina
  6. Mai havia vist aquests pastissets, mig coca-mig pa, han d'estar molt bons amb el comí. Entre els yns i els altres anem aprenen i fent cultura. Tenen molt bon aspecte.

    *Pilar*

    ResponElimina
    Respostes
    1. El comí amb el pa és el meu darrer descobriment i ens està agradant MOLT! Massa... ☺
      Petons

      Elimina
  7. Bon dia Nita :)
    Muita obrigada por tua visita e tuas palavras.
    Beijos

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors