Pàgines

20 d’abril 2014

Nius de Pasqua

Diumenge de Pasqua! 





Un dia familiar. Un dia especial pels més petits. Un dia màgic!! Un dia d'ous!☻

Ous de colors, ous de xocolata, ous de sucre, ous bullits, ous pintats,... ous que el Conill de Pasqua ha anat amagant per jardins i camps. I, com la majoria de trobades familiars, no es pot acabar d'altra manera que asseguts a taula i menjant OUS! 

Aquest nius, coneguts també com a Pa de Pasqua italià ja que Suïssa comparteix tradició amb Itàlia, fan les delícies de grans i petits! A més... decoren, acompanyen i són un servei ben original☻



Ingredients

Amb 500 grams de farina surten 8 nius.  

La recepta és la mateixa que la del Zopf o Trena Suïssa incrementant la quantitat d'algun dels ingredients. Només cal afegir-hi els ous i el sucre de colors:



Per la massa 

  • 500 grams de farina
  • 5 grams de sal 
  • 50 grams de sucre
  • 20 grams de llevat de flequer
  • 1 ou 
  • 300 grams de llet a temperatura ambient 
  • 80 grams de mantega

Per l'acabat i la decoració

  • 8 ous
  • 1 rovell
  • 2 cullerades de llet
  • Sucre de colors per a decorar-los


Procediment

Preparem una safata de forn amb paper sulfurat, lleugerament enfarinat. 

El procediment també és el mateix que per fer el Zopf. Les diferències comencen després de la primera fermentació en bloc:
  • S'amassen tots els ingredients per la massa tot deixant moments de repòs entre amassat i amassat. Seguirem un ritme de 2-5 minuts on 2 és el temps d'amassat i 5 el temps de repòs de la massa. 
  • Així que la massa ja estigui lligada i tingui cos, hi afegim la mantega. Amassarem 2 o 3 vegades més per integrar-la.
  • Quan la mantega estigui ben barrejada, hi afegirem la sal. 
  • Amassem una mica més fins que tinguem una massa brillant que es desenganxa de les parets. 
  • Seguidament untem lleugerament un bol amb oli i hi col.loquem la massa a dins fent una bola. 
  • Tapem amb un drap i deixarem que llevi 1 hora o fins que hagi doblat el seu volum.
  • Un cop la massa ha doblat el seu volum, la deixarem caure sobre la superfície de treball, la picarem amb la mà per tal de desgasar-la i la tallarem en 8 trossos.
  • Formarem una bola amb cada un d'ells i els deixarem reposar 10 minuts.
  • Passat aquest temps farem una botifarra amb cada una de les boles. Hauriem d'aconseguir allargar-la uns 40-50 cm. Per tal que no es trenquin les deixeu reposar un minuts entre rodada i rodada. D'aquesta manera la massa es relaxa i adquireix elasticitat. 
  • Així que tenim la mida desitjada, agafarem el centre entre els dits índex i polze. Aixecarem la massa a l'aire i agafant els 2 extrems que pengen, la cargolarem sobre ella mateixa fins a tenir-la tota enroscada. 
  • Seguidament la posarem sobre el paper sulfurat tot donant-li forma de cercle.
  • Pressionarem  amb els dits el junt per tal de segellar la massa i evitar que s'obri durant la cocció.  
  • Agafeu els ous crus i els anem col.locant al centre de cada niu. NO patiu que els ous es couen durant la cocció del pa. Queden ous passats per aigua - llegiu "Notes"




  • Tapem els nius amb un film i els deixeu fermentar una segona vegada. Uns 30-40 minuts. 

Mentrestant escalfem el forn  a 175°C.


Finalment ja només ens queda pintar els nius amb la barreja d'ou i llet al mateix temps que els decorem amb els sucres de colors i els posarem al forn. 






Els courem 20 minuts. Passat aquest temps traurem els ous i deixarem que els nius s'acabin de coure 10 minuts més.

Un cop cuits els passeu sobre una reixeta perquè es refredin una mica i directes a taula! 


NOTES


  1. Els ous. Si us agraden els ous ben cuits, si voleu i teniu maneres de pintar-los com es fa per aquí o si no us agradessin els ous, teniu diferents opcions:
    • D'entrada podeu NO treure els ous del forn durant la cocció dels nius. Si que els haureu de treure dels pans per permetre la completa cocció d'aquests però podeu deixar-los a la safata, al costat dels nius i així es couran una estona més.    
    • Podeu utilitzar ous durs (pintats, decorats o tradicionals). En aquest cas haureu de buscar patates de mida similar a un ou. Les emboliqueu amb paper de plata i les poseu sobre els pans, en comptes dels ous crus, durant la segona fermentació del pa i les poseu amb els pans al forn. Passats els 20 minuts primers de cocció, traieu les patates del centre dels nius i les deixeu al costat dels nius, sobre la safata, DINS el forn. Quan tingueu els pans cuits, els traieu del forn i ompliu el forat amb els ous durs. Atenciósi deixeu que les patates s'acabin de coure uns 10-15 minuts més poden ser un complement genial pel vostre àpat! Només us caldrà acompanyar-les dels ous i una bona cansalada fumada
    • Finalment, si no sou d'ous, podeu seguir el procediment del punt 2 i donar un cop de mà al Conill de Pasqua: ompliu els forats dels nius amb ous de xocolata i sucre. Segur que feu ben feliços als petits de casa!!☺


Entrada actualitzada el 10.04.2017

8 comentaris:

  1. T'han quedat impressionants, me n'has fet venir ganes de fer-ne. Demà volia fer un mona tipus pastís però ara ja dubto. Bona Pasqua

    ResponElimina
  2. Queden preciosos, i que bons deuen estar! petons

    ResponElimina
  3. M'encanten aquest nius! I això que quedin els ous passats per aigua em sembla genial...ara a casa en necessitarien uns quants, uns amb ous dels de tota la vida i les altres amb ous de xoco!!! Petons i Bona Pasqua!

    ResponElimina
  4. Carai, Dolors! quines mones més bones! I són precioses!

    ResponElimina
  5. Que macos aquests nius!!! T'han quedat perfectes, fan una bona pinta...! De ben segur que a mi no em sortirien amb aquest color i la forma tan ben feta, jeje.
    Una abraçada! =)

    ResponElimina
  6. Uns nius preciosos i força divertits!! un petó!

    ResponElimina
  7. que preciosos i esponjosos es veuen aquests nius!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Preciosos t'han quedat!!!! Jo tambè he fet monas tradicionals aquests diez, però aquests nius teus m'encanten!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors