Pàgines

03 de maig 2014

Mel de dent de lleó


Segur que no cal que us expliqui les propietats medicinals de la dent de lleó, que són moltes, però així pel tros gros us recordaré que té propietats antioxidants i és molt rica en vitamines i minerals, aporta ferro i és baixa en greix i hidrats de carboni així que... una joia de la natura que no podem deixar de banda☺
Mireu:



És el camp de darrera casa nostra i us diré que els camps del davant tenen el mateix aspecte! Una PRECIOSITAT! Per... a qui li agrada el camp, és clar!☺ Amb tanta dent de lleó vaig recordar que una vegada vaig trobar una recepta en una revista de com fer mel amb aquesta planta i vaig decidir posar-m'hi.

La recepta que us porto és MOLT senzilla i la mel (aiguamel) resultant és boníssima i sorprenent: amb un dolç aroma a camp i un gust molt fi a flors però... hi ha 1 PERÒ i 1/2... i més val que us ho digui d'entrada: necessiteu 250 grams de flors que haureu de desfullar per evitar la part verda que amarga... SÍ! Una feina "de xinos"!


Encara sou aquí?? Genial perquè us asseguro que també és una tasca molt relaxant i meditativa☺ 

Ingredients

Per orientar-vos una mica dir que les quantitats següents són per omplir 2 pots de 400 ml. Malgrat tot, el temps de cocció i la quantitat de sucre que decidiu fer servir poden fer-vos variar la quantitat final de mel.
  • 250 g de flors de Dent de Lleó
  • 1 l d'aigua.
  • 1 llimona - el suc i la ratlladura
  • 600 g de sucre - jo vaig agafar sucre morè (*) 


(*) Abans he escrit AIGUAMEL entre parèntesis i la raó és que aquesta mel no us quedarà ni molt menys espesa com la mel convencional. Mireu, així que vaig decidir fer aquesta recepta, vaig posar-me a buscar receptes alternatives a la que jo tenia per comparar i la única diferència que hi vaig trobar va ser la quantitat de sucre. 



La majoria de receptes utilitzen una proporció de 1:1 amb l'aigua: 1 quilo de sucre per 1 litre d'aigua. Per mi és massa sucre! La recepta que jo vaig retallar i guardar (i un parell més) es queden amb 600 grams i a mi em va semblar millor. La consistència resultant s'assembla a la del xarop o mel d'atzavara. Tot i això, el sucre va a gust del consumidor així que teniu 400 grams de marge per fer-ne el que volgueu☺

Procediment

És una recepta que necessita infusionar. Necessitareu 2 dies però de feina en tindreu poca☺

  • Rentem les flors de dent de lleó amb aigua freda. 
  • Les desfullem. Per fer-ho fàcilment, hauríeu de "pentinar" la flor agafant-li els pètals endavant i tirant les fulles endarrere per tal de veure bé el final. Us adonareu que els pètals s'uneixen a la corona amb el que sembla una línia de punts. És justament aquesta línia la que heu d'estirar i separar☺



  • Posem les fulles amb l'aigua i la ratlladura de la llimona en un cassó al foc. Ho portem a ebullició. Deixarem que bulli uns 5-7 minuts.
  • Retirem del foc. 
  • Hi afegim el suc de llimona, remenem, tapem i ho deixem infusionar 24 hores.
  • Un cop passat aquest temps toca colar la barreja. Premseu bé les flors per treure'n tota l'essència i ja les podeu llençar.
  • Poseu la infusió de dent de lleó altra vegada al cassó i hi afegiu el sucre.
  • Ho porteu a ebullició tot remenant fins que el sucre es dissolgui del tot.
  • Ara baixeu el foc i deixeu que es vagi reduint durant uns 30 minuts. No cal que estigueu tota l'estona pendent del cassó. Simplement no l'oblideu i doneu-li una bona remenada de tant en tant.
  • Us adonareu que ja el teniu a punt perquè haurà canviat la consistència i el color.
  • Així que estigui el poseu dins els pots que haureu preparat, els tapeu i els deixeu 5 minuts cap per avall.


Ja està!! 

A gaudir-ne de la manera que us vingui més de gust: acompanyant un iogurt, amb un bon recuit, afegint-la a altres infusions, per endolcir llimonada,... Veureu que el gust us deixarà ben sorpresos!

Per cert, la mel es conserva fins a 8 mesos en un lloc fresc i sec. Així que obriu el pot però, l'heu de conservar a la nevera i menjar-la amb certa rapidesa però NO patiu perquè encara que us costi de creure, volarà i... per si us falten idees de com utilitzar-la, durant els propers dies us en donaré un parell☺

6 comentaris:

  1. Ha de quedar una iguamel molt gustosa, i amb unes propietats medicinals molt més bones que el sucre refinat.

    ResponElimina
  2. Ostres, no se m'hagués acudit mai a casa fer un preparat així Dolors! Una molt bona pensada, deu estar ben bo, jo crec que a casa ens ho menjaríem sense compassió, jeje!

    Petons!

    ResponElimina
  3. Sembla una feinada però de resultat compensatori, oi? Una recepta molt original i gustosa, d'aquelles que fa orgull d'haver fet :)
    Marta

    ResponElimina
  4. Ohhh a mi amb la foto del camp i de la preciositat rosa m'has fet oblidar fins i tot la mel, que ha d'estar boníssima però!! quina enveja més sana!! un petonàs!

    ResponElimina
  5. Que interessant saber fer mel!! Mai havia vist cap recepta... Petonets!

    ResponElimina
  6. Noia, quina enveja l'entorn en el que vius...i quina preciositat de model!!! No sabia que es podia fer mel amb aquesta planta...mmmmm! Ha de donar un gust deliciós a un munt de dolços! Petons!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors