Pàgines

25 d’octubre 2015

Coca de poma i vi blanc

Ja us vaig avançar al Facebook  que la cosa anava de pomes aquesta setmana☺ 

Mireu quina coca més espectacular!!



El fet de tenir pomes tot l'any fa que ens oblidem que és justament a la tardor quan la poma és fruita de temporada. Jo tinc la sort, ja us ho vaig dir l'any passat al publicar la compota de poma, que el meu sogre té un parell de pomeres que donen unes pomes boníssimes. 

Aquest anys al tenir un molt bon estiu, les pomes encara són més dolçes i s'han picat molt poc! Això ha fet que ens en mengéssim més i ens n'han quedat menys pel rebost. Així que aquest any no hi ha compota però aquesta coca ja l'hem fet unes quantes vegades amb el que portem d'estació☺

És així de fàcil: pomes i vi!! La parella ideal! El vi l'acaba d'arrodonir i la veritat és que la combinació d'acideses és perfecte! 


Ingredients

Per un motlle d'uns 26 cm. 

  • 100 grams de mantega a temperatura ambient
  • 200 grams de sucre - morè o blanc és opcional
  • 3 ous
  • 125 grams de llet
  • 125 grams de vi blanc 
  • 350 grams de farina de rebosteria - Llegiu "Notes"
  • 1 sobre d'impulsor
  • 1/4 de cullereta de bicarbonat de sodi 
  • 1000 grams de pomes pelades i tallades a quadres irregulars - Llegiu "Notes"
  • 1 cullerada de sucre blanc
  • 1/2 cullereta de canyella.


Procediment

Escalfem el forn a 190°C i preparem el motlle tot untant-lo lleugerament amb mantega.

  • Bateu la mantega i el sucre durant uns 10 minuts fins que la barreja quedi ben espumosa.
  • Seguidament hi aneu afegint el ous, un a un i sense parar de batre.
  • Mentrestant, barregeu la llet i el vi en un got. Remeneu bé i ho deixeu reposar una estona - Llegiu "Notes"
  • Tamiseu la farina, l'impulsor i el bicarbonat de sodi. Ho afegiu a la barreja així que els ous estiguin ben integrats i a partir d'aquest moment ja deixeu de batre i ho integreu tot amb una espàtula.
  • Així que la massa sigui homogènia hi afegiu els líquids.
  • Finalment només falta barrejar-hi les pomes i ja podeu evocar la massa al motlle.
  • Finalment mescleu el sucre amb la canyella i l'escampeu per tota la superfície de la coca. 
Enforneu durant uns 40-45 minuts  o fins que l'escuradents surti net.

S'ha acabat! A que no costa gens? I si la proveu veureu que és MOLT perillosa... començareu a repetir-la!!! ☺

NOTES
  1. La farina de rebosteria.  Ja us he comentat alguna vegada que jo faig servir la farina de l'Amasadero. La vaig descobrir i m'agrada molt! Sempre intento fer-ne la comanda així que sé que vinc a Catalunya perquè, d'alguna manera, quan faig coses de rebosteria, ja no sé fer-ne servir cap altra. La marca o la casa, en el fons, si tenim per segur que la farina és de qualitat, és el de menys: tots tenim els nostres llocs/marques habituals PERÒ realment crec que aquesta farina de "força 0" (nivell de proteïna baix) ajuda a aconseguir una textura més esponjosa i volàtil amb aquest tipus de masses que no necessiten llevats ni fermentacions. Us animaria a fer la prova: si sou dels que encara feu rebosteria utilitzant la farina tradicional de cuina (acostuma a tenir un percentatge de proteïna d'un 12%), utilitzeu un dia una farina de rebosteria per fer aquella coca habitual... de seguida us adonareu del que us vull dir☺
  2. Les pomes. No patiu si no en teniu 1 quilo: NO passa res!! Tampoc cal que feu cap modificació especial a la recepta. Simplement la coca tindrà menys poma☺ I clar... és millor si les pomes no rovellen però... pelar i trossejar 1 quilo de pomes a darrer moment no sempre és fàcil ni convenient doncs tenim el forn encès més estona del compte i la massa espera. Un bon truc perquè les pomes rovellin més tard és posar-les amb aigua freda a mida que les anem tenint netes i tallades. Funciona de meravella!! D'aquesta manera les podeu preparar abans de començar i les teniu a punt en el moment que les necessiteu. Assegureu-vos però que queden ben escorregudes abans d'afegir-les a la massa ja que no ens interessa afegir-hi líquid extra.
  3. La llet i el vi. Potser notareu que es coagula la llet. I dic "potser" perquè les llets pasteuritzades coagulen amb més dificultat i no sempre es tallen. Igualment dependrà del vi blanc que feu servir i de la seva acidesa. Si no es talla NO cal que us preocupeu i si es talla... tampoc!! Us quedarà llet agra! I ja hem parlat en alguna ocasió (com ara al publicar aquests scones) que també s'utilitza molt en rebosteria. Només heu de tenir en compte que la consistència final de la massa de coca ha de ser molt airosa. La llet agra és més espesa que la llet així que si us quedés la barreja llet-vi molt coagulada, podeu afegir-hi uns grams més de llet per tal d'aconseguir una mescla cremosa i fina. 

4 comentaris:

  1. La mare d'una amiga feia un coc de pomes ivi molt semblant i m'encantava quan era més jove... I mira que no l'he preparat mai a casa!! M'emporto la recepta que fem vacances la propera setmana i per un berenar em vindrà genial!
    Petons i bon diumenge,
    Palmira

    ResponElimina
  2. Ooohhhhh, aquest coc m' agrada molt!!!! El faré segur
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  3. Jo sóc fan total de les coques amb poma, així que me l'apunto per provar com li queda el toc del vi. Un petó!!!

    ResponElimina
  4. Crec que no he tastat la combinació del vi amb les pomes, i menys encara en un pa de pessic. Sona molt i molt bé. M'enduc la recepta!
    Marta

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors