Pàgines

08 de novembre 2015

Puré de carbassa per pastissos i rebosteria

No trobeu que les carbasses fan tardor? ☺



Jo no sé vosaltres però això de menjar-me el fruit de la carbassera és una cosa dels darrers anys perquè no recordo pas haver-ne menjat mai a casa, a Catalunya. De fet... em sembla que la primera sopa de carbassa la vaig menjar a aquí, a Suïssa. 

I estic contenta d'haver-la descobert perquè m'encanta!! M'agrada la sopa però també m'agrada el pa, les magdalenes i els scones de carbassa!! Una delícia! I, lògicament, em torna boja el pastís... flam de carbassa!!

Només hi ha una cosa que m'atabala: per elaborar moltes de les receptes de carbassa dolces que em treuen el son, necessito puré de carbassa! A Suïssa el puré de carbassa enllaunat el trobo de manera molt irregular i si el trobo... no m'agrada gens! Ni la consistència ni el sabor!! 

És un moment fer-lo a casa i com que jo sóc més aviat de desitjos impulsius a l'hora d'encendre el forn, ja fa 2 tardors que el preparo "de rebost" així sempre el tinc a punt quan el vull fer servir. 



Com veureu, combino carbassa amb espècies i amb sucre. Ho faig així perquè el destino a receptes dolces i m'encanta donar-li un toc especiat i dolç ja d'entrada. Trobo que així, al barrejar-lo amb la resta d'ingredients d'una recepta concreta en manté l'equilibri a la perfecció. 

A veure què us sembla! I fer-lo us demana molt poc temps actiu: una ganga!!☺


Ingredients

  • 1 carbassa - Llegiu "Notes"
  • 1 llimona - la pela
  • 2 cullerades de sucre + 2 culleretes
  • 1 cullereta de canyella
  • 1/2 cullereta de gingebre sec - si el teniu fresc, ratlleu-ne la quantitat aproximada d'1 cullereta
  • 1/2 cullereta de clau
  • 1/2 cullereta de nou moscada
  • Oli d'oliva
  • Aigua

Procediment

Escalfeu el forn a 190°C i prepareu una safata de forn amb paper sulfurat.
  • Renteu la carbassa, partiu-la per la meitat i li traieu les llavors.
  • Talleu-la a llunes d'uns 3 cm i les aneu posant a la safata del forn.
  • Agafeu la pela de llimona i l'aneu deixant caure, trossejada bastament i sense mirar-vos-hi gaire, entre les llunes de carbassa.
  • Barregeu les 2 cullerades de sucre amb la resta d'espècies i ensucreu tota la carbassa.
  • Finalment ho amaniu amb un bon rajolí d'oli d'oliva.




Ara poseu la safata al forn i baixeu la temperatura a 180°C. Deixeu que la carbassa es cogui i caramel·litzi durant uns 50-55 minuts.  

Un cop teniu la carbassa cuita la traieu del forn. La deixeu refredar per tal de poder-la manipular. No tindreu cap problema per treure-li la pela ara que és cuita i ja la podeu triturar juntament amb la llimona i tot el caramel especiat que us quedi a la safata.

L'aigua de la recepta és perquè no totes les carbasses deixen anar la mateixa quantitat d'aigua. Si a l'hora de triturar la carbassa veieu que us falta líquid, li podeu anar afegint aigua a cullerades fins que aconseguiu la textura desitjada. Jo faig una barreja d'aigua i les 2 culleretes de sucre i li vaig afegint poc a poc. Normalment hi afegeixo unes 15 cullerades d'aigua i em queda el puré cremós i dolcejat que a mi m'agrada. Tot i que si us fixeu amb la primera fotos veureu que s'hi poden veure petits grumolls. No són mes que la pela de llimona i no em molesta gens que no quedi completament triturada, al contrari: m'agrada trobar-la.

I ara ja només caldrà que el deixeu refredar del tot i a conservar-lo.

I com el conservem aquest puré? A la nevera el podreu conservar 2-3 dies. Potser amb una mica de sort fins a una setmana però jo no m'arriscaria. Si no l'heu de fer servir immediatament, el millor és que el congeleu fent tantes porcions com us interessin. A mi m'agrada fer-ne porcions de 200 grams doncs he comprovat que és la quantitat ideal per fer 24 magdalenes. Per fer el pa o els pastissos normalment en necessito uns 400 grams: agafant 2 bosses ho tinc solucionat. 



Us animeu? Tinc 2 receptes per vosaltres on farem servir aquest puré així que ja us hi podeu posar! ☺

NOTES
  1. La carbassa. De carbasses comestibles n'hi ha moltíssimes! A Suïssa es menja habitualment durant la tardor i a la gent li agrada variar. Hi ha granges que es dediquen pràctica i exclusivament al cultiu de la carbassa quan n'és la temporada i se'n fan exposicions, regates, tallers de cuina i molt més. Si us interessa podeu donar un cop d'ull a l'enllaç de la Juckerfarm i veureu què us vull dir. NO us preocupeu per l'idioma: les fotos parlen per si mateixes ☺ El cas és que no faig servir pràcticament mai el mateix tipus de carbassa a l'hora de fer aquest puré. Les que compro més sovint són les Potimarron, la Waltham Butternut i la Muscade de Provence. Però els criteris que segueixo a l'hora de comprar-les, és que la polpa sigui de color taronja intens, que siguin saboroses, dolces i que la polpa sigui carnosa. Però com ja apuntava al començament, hi ha altres tipus igual de vàlids. haureu de provar el que us agrada més o la que trobeu més fàcilment. Per contra... la carbassa que es treballa i s'esculpeix per Halloween és potser la que m'agrada menys. Té molt poc sabor mentre que deixa anar molta aigua al coure. Si decidiu fer la prova amb aquesta, segurament haureu d'augmentar la quantitat de les espècies i haureu d'escórrer la polpa una vegada surti del forn o us quedarà un puré massa líquid. 

11 comentaris:

  1. UUuaaauuuu! Prenc bona nota de la teva recepta i de la teva manera de fer! Gràcies per compartir-ho!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo el trobo molt bo Olga i espero que si et decideixes a tu també t'agradarà. A més, a tu amb la Termomix el puré et quedarà finíssim (pela de llimona inclosa) ☺
      Una abraçada

      Elimina
  2. Preparo el puré de manera molt semblant tot i qué tants sols parteixo la carbassa per la meitat, sense fer talls petits, menys feina però resultats molt bons :o)
    I les bossetes al congelador, com a casa (però de 100g!).
    A veure aquestes receptes amb puré de carbassa...
    Petons i bona setmana
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Genial Palmira i m'agrada que diguis que el resultat és bon perquè realment queda un puré espectacular, oi? ☺
      Petons reina!

      Elimina
  3. Ei, bona idea! Jo també tinc puré congelat, però sense res més que carbassa. És bona idea afegir-li aquestes espècies que hi van tan bé i que després, segurament, acabaré afegint al pastís en qüestió! :)
    Marta

    ResponElimina
  4. Soy fan de la calabaza y ademas tan versátil como esta manera de hacerla tuya, es sublime.
    Y bien aprovechada de esta manera la puedes disfrutar mas tiempo.
    petons

    ResponElimina
  5. Jo la poso al forn tallada pel mig, amb un bon raig d'oove i sense sucre. La poso en pots i al bany maria, com si fos una conserva de tomaca, i en tinc per tot l'any.
    Així em serveix per a receptes, tan dolces com salades!
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una molt bona opció també M. Glòria!! Jo ho vaig provar una vegada i em van fermentar tots els pots.
      Vaig pensar que era cosa del poc sucre i el seu baix poder de conservació però si tu ho fas sense sucre...segurament el problema va ser el bany maria: devia ser massa curt! Ho tornaré a provar ☺
      Gràcies per comentar-ho!
      Petons

      Elimina
    2. Els tinc mitja hora llarga al bany maria i deixo que els pots es refredin dins l'aigua i de moment no se me n'ha fet malbé cap !
      Ptnts
      Dolça

      Elimina
  6. Jo ara compro les carbasses de dos en dos i van directes al forn tallades a trossets, però sense res. Provaré de condimentar el puré, segur que les receptes sortiran més gustoses. I m'ha agradat molt l'idea de les bosses per congelar; fins ara ho feia en tupper i m'ocupen mig congelador -és dels petits-. Ara ho faré així...Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El puré surt molt bo Anna i no és gens fort, conserva tota l'essència del puré neutre però amb unes notes dolces. Si ho proves, ja m'ho diràs ☺ I el tema de les bosses, a mi és la manera que em funciona millor i no ocupen gaire espai

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors