Pàgines

07 de desembre 2015

Brioix de carbassa

Ahir, 6 de desembre, va ser el dia de Sant Nicolau☺

I ja sabeu d'altres vegades que dir "Sant Nicolau" a Suïssa és dir "Samiklaus", dir "Grittibänz" i/o el dia (un de tants) del Zopf.



La proposta que us he fet aquest any és una mica diferent i menys tradicional del que tocaria però ha tingut molt bona rebuda dins el clan familiar suís. 


Vam anar a sopar a casa els sogres ja que en "Samiklaus" visitava el barri on viuen ells i l'Iris no s'ho volia perdre. El menjar del dia de Sant Nicolau és un menjar bastant auster (però boníssim): sopa, Grittibänz, mandarines, fruits secs i xocolata (que no falti la xocolata!!) Jo sabia que la sogra faria les figuretes tradicionals i no em vaig voler repetir. Vaig decidir agafar la massa pròpia de la trena Suïssa, modificar-la una mica i fer-ne aquests brioixos de carbassa per menjar-nos a les postres tot acompanyant la xocolata i els fruits secs. 


Per cert... parlo de "brioix" però de fet els francesos no estarien d'acord amb mi. Un "Brioche" autèntic porta pràcticament la mateixa quantitat de mantega que de farina: aviat és dit!!! Els francesos són els amants de la mantega indiscutibles i tenen un do especial per "do"minar-la!!!☺ Enveja és el que em fan!!! Sobretot perquè segur que tampoc es dediquen a comptar calories...




Igualment: anem a la recepta!



Ingredients

  • 500 grams de farina de força
  • 1 bona cullerada de mel
  • 15 grams de llevat de flequer fresc
  • 150 grams d'aigua
  • 15 grams de llet en pols
  • 200 grams de puré de carbassa
  • 70 grams de mantega freda
  • 10 grams de gingebre fresc ratllat
  • 1 polsim de sal
  • 1 rovell d'ou
  • 2 culleretes de llet
  • Sucre granulat - opcional
  • 25 grams de xocolata negre al 75% de cacau - opcional


Procediment

  • Tamiseu la farina dins un bol / la cubeta de l'amassadora i feu un pou al mig.
  • Tireu dins el pou de farina la mel, el llevat esmicolat, l'aigua, la llet en pols i el puré de carbassa.
  • Barregeu bé tots els ingredients i deixeu que la massa descansi uns 6 minuts.
  • Amasseu 2 vegades durant uns 2 minuts tot alternant l'amassat amb 2 descansos d'uns 6 minuts. Al final del segon descans la massa ja hauria de tenir cos. 
  • Afegiu-hi la mantega i feu un altre duet d'amassar-descansar (2-6). No us preocupeu si la mantega no està del tot integrada: ho estarà a la propera amassada.
  • Finalment hi afegiu el gingebre i la sal.
  • Amasseu fins que veieu la massa lluent i que ja no enganxa. Amb 1-2 duets 2-6 n'hi hauria d'haver prou. Si voleu podeu fer la prova de la membrana però no us hi atabaleu.
  • Feu una bola amb la massa.
  • Unteu el bol on heu amassat lleugerament amb oli i hi dipositeu la bola dins.
  • Tapeu amb film transparent i deixeu que fermenti una primera vegada. Depenent de la temperatura que tingueu a la vostra cuina, trigarà uns 60-90 minuts. Ha de doblar el seu volum.

Un cop la massa hagi fermentat passarem a formar els brioixos. 

Necessitarem 12 motlles de brioix ben untats amb mantega però sense exagerar. Si ho preferiu o no teniu aquesta quantitat de motlles també podeu fer servir un motlle de pa per fer un brioix més gros o podeu fer servir motlles de Cupcake com vaig fer jo la darrera vegada amb aquest Brioix Crémantaise 

Seguim així:
  • Aboqueu la massa fermentada sobre la superfície de treball i la piqueu amb el palmell de la mà per desgasar-la.
  • Talleu 15 peces d'uns 70 grams - Llegiu "Notes"
  • Tapeu les peces amb film transparent i deixeu que reposin uns 5 minuts sobre una superfície enfarinada.
  • Feu una bola amb cada una de les peces i a mida que les aneu fent les aneu tapant amb un film transparent. D'aquestes manera la massa es relaxarà mentre aneu treballant. 
  • Agafeu 12 boles i les refeu (aplaneu-les i torneu-les a formar ben tibades). Així que les tingueu fetes les poseu dins els motlles.
  • Barregeu el rovell d'ou amb les 2 culleretes de llet i pinteu les 12 boles.
  • Aplaneu les 3 boles restants i de cada una en feu 4 talls.
  • Formeu boles petites ben tibades i les col·loqueu dins el motlle sobre les boles que ja teniu pintades (centrades o descentrades és cosa vostra i de la massa mateixa ja que no sempre es mantindrà tot en equilibri☺)
  • Pinteu-les amb la barreja d'ou-llet i deixeu que els brioixos fermentin una segona vegada. NO cal que els tapeu doncs el rovell d'ou evitarà que la massa s'assequi.

Mentre els brioixos fermenten, escalfeu el forn a 190°C.  Amb uns 35-40 minuts de fermentació els brioixos ompliran pràcticament tot el motlle i estaran llests per enfornar.

Abans d'enfornar-los els pintareu amb ou una 2na vegada i els decorareu, si voleu, amb el sucre granulat. 

Els posarem al forn i baixarem la temperatura a 180°C. 

Els courem durant uns 25 minuts o fins que siguin ben daurats. NO necessiten gaire estona de forn doncs és una massa molt flonja i la molla es desenvolupa ràpidament. Igualment tampoc ens cal cap tipus de vapor ja que el pinzellat d'ou els hi dóna la humitat suficient per no assecar-se i formar crosta d'entrada (cosa que dificultaria el bon desenvolupament de la molla).

El brioix és una delícia fet i menjat. Normalment us dic que el pa s'ha de degustar ben fred però en el cas del brioix... feu una excepció!!! Deixeu-lo refredar lo just i ataqueu!☺No hi ha res millor...



... però freds també són una delícia!! De fet jo els vaig fer per endur-me'ls a casa els sogres així que els vaig deixar refredar del tot (ja ens va costar, ja!) i els vaig acabar de decorar una mica més amb la xocolata.  

Per la decoració final amb xocolata només cal que:
  • Desfeu la xocolata negre al bany maria.
  • Poseu-la dins una màniga pastissera d'un sol ús i talleu-li la punta de manera que només surti un rajolí molt petit de xocolata.
  • Dibuixeu o traceu el disseny que més de gust us vingui.
  • Deixeu que la xocolata es refredi i solidifiqui abans de manipular-los
Apa doncs! Fet! I NO penso repetir-vos que van quedar BONÍSSIMS, no! Ja us ho diuen les fotos, oi?☺



Feliç Advent 2015

NOTES


  1. La divisió i el format de les peces. Anirà amb relació al motlle o motlles que volgueu fer servir. Jo acostumo a pesar la massa amb bloc un cop l'he desgasada i així sé de quina quantitat parteixo. Els 500 grams de farina inicials poden convertir-se amb uns 900-1100 grams de massa al final de la primera fermentació. Si fem panets, podem anar tallant peces d'uns 6o o 80 grams fins acabar tota la massa però si treballem amb motlles, la millor manera de decidir el pes de les peces és sabent quins motlles volem fer servir i quantes peces necessitem per omplir-los. Si agafem motlles individuals fem servir una peça i 1/4 per motlle però si agafem un motlle de pa, segurament necessitarem 3 o 4 peces per omplir-lo i probablement hauran de ser més grosses que les dels motlles individuals. Un cop tenim una idea clara de les peces que necessitem només haurem de dividir matemàticament la quantificat de massa per les peces que volem i obtindrem el pes de les mateixes. Un cop fet això ja només és qüestió de fer un primer tall de prova i si ens sembla que ens queda una peça massa petita (menys de 50-60 grams) podem replantejar-nos la quantitat de motlles i/o la mida dels mateixos. NO us faci por reconèixer que potser necessiteu canviar d'idea! No hi ha millor mètode d'aprenentatge que el mètode d'assaig i error ☺ 

13 comentaris:

  1. Res que envejar a un brioche francés que nosaltres si acabem comptan caloríes i colesterol, hehehe.
    Es veuen molt bons i amb un color que fa venir gana, només quedaría que el seu aroma travesés la pantalla.
    Jo amb les mandarines em passa ho mateix, me les menjo com a fruita encara que de tant en tant si faig alguna recepta.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nooo! Jajaja Res a envejar-li a l'amic francès: amb només 70 grams de mantega és deliciós! I jo tinc menys remordiments quan en menjo un :))) I tens raó... l'olor!! Va deixar la casa ben aromatitzada! ;))
      Les mandarines són el meu tema pendent! :))
      Petons reina i gràcies per comentar.

      Elimina
  2. Tenen molt bona pinta i em semblen genials com alternativa als dolços més típics per Saint Nicolas com diuen a l'est de frança.
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com diu el refrany Palmira és "renovar-se o morir!" ;))))
      Una abraçada reina

      Elimina
  3. uau! La foto del tall es veu espectacular, esponjós i d'un color preciós! M'encanten aquestes tradicions, tan diferents a les d'aquí...
    I sobretot, m'encanta la comparació amb el brioix francès: jo també estic segura que no compten calories! jijiji

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Gemma!! Venint de tu és tot un super elogi! :))) I sí, el bo de viure a fora és que sempre descobreixis coses interessants - del dolent no cal parlar-ne ara! ;)))
      Petons guapa!

      Elimina
  4. Uuuuaaauuuu!!!! Impressionant!!Segur que et van fer "la ola"!
    Petonets i bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies reina! Sí la veritat és que tothom va quedar una mica impressionat (vaja que una no necessita padrins hehehehe) i la meva filla fins i tot va dir-me " Ohh mama!! Has fet el burret de Samiklaus!!" :))) Així que jo feliç.
      Una abraçada i merci pel comentari Olga!

      Elimina
  5. Ets la reina de les masses, quina envejota (sana)!! ;). Aquests "falsos" brioxos de carbassa tenen una pinta boníssima, i segur que vas deixar els teus amfitrions amb la boca ben oberta!! un petó!

    ResponElimina
  6. Ooooh! quin interior més esponjós!!! la foto del tall està per menjar-se-la!!! Espectacular!!! les masses són tot un món i ben complicat, però tu l'has encertat!!!

    ResponElimina
  7. Tremendos te han quedado y ese corte esta super apetecible.Deliciosos y con menos calorías que el típico francés.Molt be.
    petons

    ResponElimina
  8. Lastima que no pueda meter la mano por la pantalla del ordenador. Besos

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors