Pàgines

12 de febrer 2017

Flam d'ou

Sí, una recepta de les de sempre i ben de la nostra cuina!



Una recepta que jo encara no havia publicat al bloc. I perquè? Doncs perquè no se m'havia acudit publicar-la, així de simple! ☺ 


La recepta? Tradicional: la de la mare!

Ingredients


Per uns 8-10 flams

  • Caramel líquid
  • 1000 grams de llet
  • 1 beina de vainilla
  • 8 ous de granja
  • 200 grams de sucre


Procediment


Preparem una safata de forn fonda amb capacitat per les flameres i a on hi puguem posar aigua per fer un bany maria. Al mateix moment escalfem el forn a uns 180°C - llegiu "Notes"

Seguidament:
  • Omplim la base de les flameres amb un rajolí o una cullereta de caramel líquid i reservem.
  • Posem la llet dins un cassó i la portem a ebullició.
  • Obrim la beina de vainilla i rasquem les llavors.
  • Afegim les llavors i la beina a la llet.
  • Així que la llet arrenqui el bull, la traiem del foc i deixem que refredi mentre s'infusiona la vainilla. 
  • En un altre contenidor hi posem els ous i el sucre. Els barregem bé.
  • Traiem la beina de vainilla de la llet i l'evoquem a la barreja d'ou i sucre sense parar de remenar.
  • Així que ho tinguem tot ben integrat, ja podem passar a omplir les flameres. 
  • Per omplir les flameres, podeu fer passar la crema a través d'un colador fi per evitar grumolls o impureses. 
  • Un cop les flameres plenes, omplim la safata amb aigua calenta fins a la meitat i ja la podem posar al forn. 

El temps de cocció dependrà de la mida dels flams, de la quantitat que n'hàgim encabit a la safata i de la temperatura del forn però compteu amb uns 50-60 minuts. 

Un cop cuits, al tocar-los lleugerament veureu que han quallat, traiem la safata del forn amb compte i traiem els flams poc a poc. Deixarem que es refredin i llestos!

I ja està! A menjar-ne molts que són molt bons!! 



I justament això és el que passa a casa quan faig flams: són fets i menjats! Ni temps de fer-hi fotos!



I els que no us mengeu de seguida, un cop freds els guardarem a la nevera tapats. Per tapar-los podeu utilitzar la tapa de la flamera (si la té) o amb un tros de film de plàstic tot procurant que quedi tibat i no toqui la superfície del flam. 

NOTES
  1. La temperatura del forn per coure els flams. Us he parlat d'un 180°C perquè aquesta temperatura és la més habitual però NO la única! És curiós perquè la recepta del flam és sempre pràcticament igual a on sigui que la busquem però la temperatura de la cocció... és tot un món! Hi ha de tot! I la temperatura va directament lligada al temps de cocció. A veure, per aclarir una mica la cosa: totes les temperatures són bones! A temperatura més elevada, menys estona de cocció i - ATENCIÓ - la textura serà menys fina i més foradets tindrà el flam! Els forats surten perquè l'aigua del bany maria bull. A temperatura més baixa, més temps de cocció necessitareu i tant la textura com l'aspecte del flam s'afinen. Dir-vos que jo normalment faig els flams al forn a una temperatura d'uns 170-180°C i necessito uns 45-55 minuts per coure'ls: a mi m'agrada la textura més grumollosa i foradada dels flams cuits a altes temperatures. Tinc però un joc de flameres que no aguanten temperatures superiors a 60°C. Quan vaig servir aquestes, necessito gairebé 3 hores per tenir els flams cuits!! D'entrada és una pèrdua de temps si voleu que us ho digui... però les faig servir per fer flams a l'slow cooker i van perfecte (no hi ha mal que per bé no vingui ☺)  Bé, vaig variant i de qualsevol de les meneres surten uns flams bons de veritat! Darrerament però, després de llegir en alguns llibres de cuina de cuiners de renom que couen els flams a 125°C, ho he provat i surten ben fins i sense forats. Així que, vosaltres mateixos!! ☺ Per cert, l'Anna de Retalls de cuina em va comentar a través del Facebook que havia llegit en alguna banda que si posem un drap sota els flams mentre els tenim coent al bany maria, al bullir l'aigua no es mouen i tampoc surten els foradets, encara que la temperatura de l'aigua sigui alta... NO ho he provat encara PERÒ ho faré així que torni a fer flams! ☺

10 comentaris:

  1. Moltíssimes gràcies per les anotacions de la temperatura! Prenc bona nota!
    És la mateixa recepta que la de la meva mare, excepte la vainilla (la propera vegada l'afegiré). Tinc ganes de fer-los amb l'slowcooker....a veure com surten!
    Petonets i bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
  2. Més que bons, son boníssims, uns flams dels de tota la vida, sempre venen de gust.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Mira que son buenos estos flanes caseros, de pequeño no tenia control y era fácil comerme 2 o 3 de golpe.
    Y mi me gustan mas con agujeros que los finos.
    Bona setmana

    ResponElimina
  4. Un flam com aquest ens fa ben feliços a casa!

    ResponElimina
  5. A veure si un dia m'atreveixo a fer flams a baixa temperatura! Prnts

    ResponElimina
  6. Hola Dolors. Es que estos flanes de las madres no hay quien los iguale jj, salvo las hijas claro jj.
    Es el flan que se comía antes y que era frecuente en todas las casas. Era un postre sencillo de hacer y no muy caro y además gustaba a todos.
    Te ha salido de fábula. Me comería al menos un par de ellos jj.
    Que pases un feliz día.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  7. Has fet tot un màster de temperatures flameres!!! La veritat és que són unes postres delicioses els flams. I no consten gens de fer! M'has fet venir les ganes de fer-ne a casa. Per cert, ja et diré com va el drap; el teu ha quedat sense un foradet. Perfecte! Petonets!

    ResponElimina
  8. Aquests flams són irresistibles senzillament! I si les temperatures són tot un món!!!
    Petons i espero que l'Iris ja estigui millor!
    Palmira

    ResponElimina

  9. Dolors; Per que avui és avui, així de fàcil i senzill, com també són així de senzills i fàcils aquets flams teus d'ou, on la suavitat i la textura en posar-los a la boca, és senzillament encisador.
    Salutacions Dolors¡¡ ;O)

    ResponElimina
  10. Quina pinta tan increïble. Et tornen als dies de infantesa :)

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors