Com començo avui? Suposo que esperant no embolicar-me, hauria de començar pel començament☺
Quan vaig publicar els Kaiserschmarren, l'Eva de "Cuinant entre llibres" (un bloc que no us podeu perdre) va deixar-me un enllaç a "Reposteras por Europa". Lògicament, vaig anar a donar-hi un cop d'ull i em va agradar!
La Pili de "Tothom a la cuina" ha decidit sortir de viatge reboster per Europa i ho vol fer acompanyada de tothom qui s'hi apunti!☺ Els blocaires interessats hem de fer la nostra "reserva" i llavors, mitjançant sorteig, surt qui escull destí. Una vegada sabem on anem, ja només es tracta de preparar una especialitat del país en qüestió i publicar-la el dia 10 de cada mes. Senzill, oi? I interessant, eh?
Doncs interessant MOLT! Senzill...
... el destí d'aquest més l'ha escollit la Sandra del bloc "Sancaral" i viatgem precisament a SUÏSSA!!
Sí, resulta que la Sandra va estar vivint uns anys aquí i hi té molts bon records. I aquí tenim el meu principal problema: tinc ja un munt de cosetes publicades de la rebosteria tradicional Suïssa així que buscar-ne una més per publicar de cop... no ha estat cosa fàcil.
Tinc un pastís preferit entre els preferits: la Zuger Kirschte! Que a part de ser boníssim és l'estrella de la meva regió PERÒ vaig una mica curta de temps darrerament i aquest pastís necessita una mica de concentració☺ Queda pendent!
Finalment m'he decidit per un pa dolç!
La tradició panarra a Suïssa és antiga i lligada a les diferents regions. És curiós que al anar a comprar pa, no demanem un pa de mig o un pa de quilo o una barreta, no. A aquí comprem un "Sant Galler", "Tessiner" o un "Walliserbrot". En conjunt es parla de 22 especialitats regionals diferents i, a més, tota la resta de pans i panets dolços com ara el Neunburguer Taillaules o Taillaule neuchâtelois.
Aquest és un pa abrioixat, de la família del Zopf que té la particularitat que porta panses, ratlladura de llimona i trossets de llimona confitada.
És de la zona anomenada "Jura & Tois-Lacs" (Jura i els tres llacs) i el nom li ve de "Tailler" que sí, vol dir "tallar" i es refereix a la forma tradicional d'aquest pa ja que es talla amb les tisores en zig-zag.
És de la zona anomenada "Jura & Tois-Lacs" (Jura i els tres llacs) i el nom li ve de "Tailler" que sí, vol dir "tallar" i es refereix a la forma tradicional d'aquest pa ja que es talla amb les tisores en zig-zag.
Som-hi!
Ingredients
- 500 grams de farina de força
- 20 grams de llevadura fresca
- 1 cullerada de sucre + 50 grams
- 100 ml de llet + 150 ml
- 10 grams de sal
- 1 ou + 1 rovell per pintar-les
- 75 grams de mantega a temperatura ambient + una mica més per untar el motlle/s
- 1/2 llimona - la ratlladura
- 1 cullerada de rom
- 50 grams de panses
- 25 grams de llimona confitada
Procediment
Necessitarem motlle/s rectangular tipus "plumcake". IMPORTANT: abans de dividir la massa i decidir quantes Taillades voleu fer, mireu-vos bé les mides del motlle i penseu que perquè s'obrin ben boniques, és convenient que la massa ompli 3/4 del motlle abans de la segona fermentació. Cal que acabada la segona fermentació, la massa hagi sobrepassat el motlle ja que sinó els talls no es poden obrir. Només cal que mireu les fotos i de seguida veureu que sé de què parlo☺
- Posem la farina en un bol i hi fem un forat al mig.
- Deixem caure dins al forat la llevadura a trossets, la cullerada de sucre i els 100 ml de llet.
- Amb una cullera barregem amb compte, tot arrossegant petites porcions de farina, fins que aconseguim una massa líquida tipus farinetes.
- Amb la cullera espolsem farina la massa i tapem el bol amb film transparent.
- Deixem reposar 30 minuts. Veureu que la primera massa ja ha començat a fermentar i fa bombolles.
- Ara hi afegim la sal, el sucre restant, l'ou lleugerament batut, la mantega, la ratlladura de la llimona, el rom i la resta de la llet.
- Barregeu perquè quedi tot integrat.
- Deixeu reposar 2 minuts i amassem! Si ho feu a mà, us caldrà amassar durant uns 15 minuts ben bons i penseu que la mantega us pot portar problemes. Aneu fent tandes de plegar-descansar per deixar que la massa es relaxi. Si amasseu a màquina amb uns 8 minuts en tindreu prou: veureu que es desenganxa de les parets del bol i éstà tota tensa i lluent.
- Un cop la massa ja està ben treballada i afegim les panses i la llimona confitada.
- Amassem uns minuts més per integrar ben bé les fruites.
- Ara evocarem la massa a la superfície de treball i li farem un parell de plegats més per donar-li tensió.
- Finalment farem una bola i la col.loquem dins el bol (lleugerament untat amb oli) per donar pas a la primera fermentació: de 60 a 90 minuts. Fins que dobli el volum i dependrà de la temperatura de la vostra cuina.
- Passat aquest temps tirem la massa sobre la superfície de treball i la pressionarem lleugerament amb els dits per desgasar-la.
- Dividiu la massa o no, segons us interessi.
- Deixeu reposar la massa el temps d'untar el motlle amb mantega.
- Formeu les peces de la següent manera: pressioneu-les lleugerament amb la mà per desgasar-les altra vegada i els hi doneu una forma quadrada. No cal que sigui perfecte, no "matxuqueu" la massa a cops que ens interessa que quedi flonja☺. Llavors comenceu a enrotllar-la per formar un cilindre. Quan l'acabeu, punxeu la "costura" final amb els dits per sellar-la i ja podeu posar el cilindre dins el motlle.
- Pressioneu una darrera vegada per assentar-lo bé dins el motlle però, altra vegada, sense passar-vos.
- Tapeu els motlles amb film transparent i deixarem que fermenti una segona vegada. Ara només necessitarem uns 40 minuts ja que no volem que arribi a doblar el seu volum (però recordeu que us hauria sobrepassar el motlle (*)
- Enceneu el forn a 200°C i el deixeu que s'escalfi al llarg de la segona fermentació.
- Un cop les Taillaules estan a punt hem d'agafar les tisores i tallar-les. Per fer-lo només cal que alterneu un tall a la dreta i un tall a l'esquerra al llarg de tot el brioix.
- Pinteu amb ou i al forn durant uns 25-30 minuts (de 45 a 50 si heu fet només una peça)
(*) Si voleu o necessiteu, podeu posar els motlles a la nevera per retardar la fermentació i els hi deixeu tota la nit. L'endemà els traieu de la nevera 1 hora abans d'enfornar (aprofiteu per escalfar el forn) i continueu.
I ja les teniu!! Espero us agradaran i les fareu un dia perquè de veritat que a llesques, en format individual, acompanyades o soles... són de vici!!
Que tingueu "Gueti Reis!"☺
Dolors!! Gràcies per la "floreta" ;-). Quan vaig veure el destí vaig pensar que no et podies perdre aquest repte, i m'encanta la teva proposta!! ja veuràs que jo t'he copiat unes galetes teves, i tot i la feinada que m'han portat han quedat delicioses! un petonàs!!
ResponEliminaostres, quina iniciativa més xula, viatjar gastronòmicament parlant m'encanta!
ResponEliminaSuissa és un gran destí, i el pa tipus brioix m'encanta. Una gran proposta!
Un pan brioix sensacional con una miga brutal¡¡Rico rico
ResponEliminapeto
M'ha encantat aquesta nova visita a la gastronomia suïssa...aquest pa dolç sembla irresistible....espero aquest pastís tan genial que dius que és el teu preferit! Petons! Per cert, la teva nova imatge és genial! Petons!
ResponEliminaBona tarda Dolors !!! en veritat com dius ho tenies fàcil i difícil per igual per innovar i publicar una recepta nova. Moltes gràcies per tots els detalls sobre curiositats i història de la recepta. M'ha encantat llegir-te
ResponEliminaQuina delícia!! Sembla boníssim aquest pa. I és ben novedós, per nosaltres .Veig que nodrir-te d'altres blogs t'ha anat súper bé!! és el millor d'aquesta xarxa, oi? Petons
ResponEliminaM'encanta!! com sempre t'ha quedat sublim!! i no coneixia això d'aquest repte!!! vaig a mirar-lo, m'encanta la idea!! un petó bonica!! M'apunto la recepta!!
ResponEliminaPerò quina bona fila fa aquest pa Dolors! Un altre repte al que val la pena apuntar-se, i un pa boníssim, com tot el que fas!
ResponEliminaPetons!
Quines coses mes bones m`han portat aquest repte...els records i trobar aquesta pagina ....
ResponEliminaUn petonas!!
Quin pa tan bo, Dolors, i l'aroma del llimó amb el rom i les panses l'ha de fer deliciós. L'haurem de provar. Petons.
ResponEliminammm que ricooo me comeria la mitad se ve delicioso... un abrazo
ResponEliminaCarolina
Hola guapa!!! Venía buscando otra receta tuya que estoy deseando hacer con leche y ron jejeje y me encuentro con esta otra delicia y es que tienes unas manitas..!!! Y de paso te dejo un regalito en mi blog que espero te guste y lo aceptes, con eso ya soy feliz, ya que no soy de cadenas pero pensé en ti porque además de tener un blog estupendo eres escantadora y te sigo hace tiempo...
ResponEliminaPetonts mil!!!!