Agradant-nos com ens agraden a casa les masses, trobo que ja trigava a publicar una recepta de "madeleines"☺
La recepta que us porto avui no és la més tradicional de totes però és una recepta molt de temporada. I no ho dic només per la carbassa (que també!). Ho dic perquè al enfornar-les, a tota la casa es respira la part agradable de l'hivern: les estones lliures passejant per les vores nevades, la tornada a casa amb les galtes vermelles, els peus freds i el nas congelat! Tot acabant les curtes tardes assegut al sofà amb una tassa de te (o cafè) fumejant i una d'aquestes #madeleines...
... moments i aromes que ens apropen al final de l'any mentre ens omplen el nas de dolçor i espècies! Ens encanten! Cruixents per fora però ben esponjoses i especiades per dins! Espero que a vosaltres també☺
I si no teniu el motlle típic amb forma de petxina, NO passa res! Podeu fer servir un motlle de "muffins" petits o qualsevol altre motlle que tingueu per fer pastissets. Important és que siguin peces petites ja que la massa queda molt esponjosa i airosa. Una textura fantàstica per a petites mossegades però que no aguantarà el pes si fem peces més grosses.
I si no teniu el motlle típic amb forma de petxina, NO passa res! Podeu fer servir un motlle de "muffins" petits o qualsevol altre motlle que tingueu per fer pastissets. Important és que siguin peces petites ja que la massa queda molt esponjosa i airosa. Una textura fantàstica per a petites mossegades però que no aguantarà el pes si fem peces més grosses.
Ingredients
Per unes 20-22 "madeleines"
- 140 grams de mantega - Llegiu "Notes"
- 1 ou
- 1 cullereta d'extracte de vainilla
- 90 grams de sucre - Llegiu "Notes"
- 2 cullerades de mel
- 200 grams de puré de carbassa
- 140 grams de farina tradicional
- 1 cullereta d'impulsor
- 1/4 de cullereta de bicarbonat sòdic
- 1/2 cullereta de canyella en pols - Llegiu "Notes"
- 1/4 de cullereta de clau en pols
Per el toc de xocolata
- 100 grams de xocolata al 60-70% de cacau
Procediment
- Desfeu la mantega en un cassó a foc lent i la deixeu coure, sense deixar de vigilar-la, fins que quedi torrada.
- Traieu del foc la mantega així que estigui ben daurada, la coleu i la reserveu (així li doneu temps a que refredi fins al punt d'estar tèbia)
- Bateu l'ou juntament amb l'extracte de vainilla i el sucre.
- Hi afegiu la mel i el puré de carbassa així que veieu que el sucre s'ha desfet i seguiu batent fins a integrar-ho tot bé.
- Tamiseu la farina amb el bicarbonat sòdic, l'impulsor i les espècies.
- Afegiu els sòlids a la barreja d'ou i bateu bé perquè quedi tot barrejat i sense grumolls.
- Incorporeu-hi la mantega tèbia i bateu fins a tenir una massa homogènia.
- Agafeu un tros de film transparent i tapeu la massa. El film ha de tocar la massa.
Ara deixarem descansar la massa unes 2 hores a temperatura ambient.
Mentrestant greixarem els motlles amb mantega per tenir-los preparats i escalfarem el forn a 210°C.
Així que hagin passat els 120 minuts, procedirem a omplir els motlles i enfornar les "madeleines". Vigileu a no omplir massa les petxines. Jo tinc tendència a passar-me i per això a vegades es separen una mica al inflar-se.
Les courem durant uns 12-15 minuts, sempre depenent del vostre forn. En qualsevol cas les heu de coure fins que apareixia el turó que les caracteritza i veieu que comencen a quedar torrades de les vores.
Un cop cuites, les deixeu refredar i mentre refreden, ja podeu començar a desfer la xocolata al bany maria. Finalment, un cop tingueu la xocolata ben desfeta, ja només us faltarà sucar les "madeleines" a la xocolata i esperar que es refredi i endureixi.
Arribats a aquest punt... QUEIXALADA!!☺
El sucre llustre del final em sembla que ha estat inspirat per la neu que no ha parat de caure durant tot el cap de setmana ja que, de fet, no és precisament que calgui☻
NOTES
- La mantega. El sabor, un pèl particular, de la mantega torrada és el punt caracteristic de les "madeleines" tradicionals franceses. No és gens difícil d'aconseguir! Només cal anar remenant la mantega al foc amb paciència fins que veureu que comença a quedar-nos d'un color més fosc, daurat i al fons del cassó si veuen restes torrades. És precisament per eliminar aquestes restes que la colarem abans d'utilitzar-la. De tota manera, si no esteu habituats a torrar mantega o no ho heu fet mai, hi ha una cosa amb la que sí cal vigilar: del torrat al cremat no hi ha més que un parell de segons!! Així que no deixeu de vigilar-la.
- El sucre i les espècies. Les quantitats de sucre, canyella i clau que us proporciono a la recepta és tenint en compte que el meu puré de carbassa ja porta espècies i és una mica dolç! Si vosaltres feu servir puré de carbassa neutre, us aconsellaria posar-hi 100 grams de sucre i una cullerada de la barreja d'espècies clàssica a l'hora d'elaborar dolços amb carbassa. Us dono la llista d'espècies i les quantitats que em serveixen a mi però vosaltres, seguint els vostres gustos, podeu jugar amb les quantitats. Jo agafo:
- 2 culleretes de canyella en pols
- 1 cullereta de gingebre en pols
- 1/4 cullereta de clau en pols
- 1/4 de cullereta de nou moscada
Quina pinta però quina pinta...
ResponEliminaA casa cada cop ens agraden més els dolços amb carbassa i amb l'afegit de xocolata són tot un perill, oi?
Petons i bona setmana
Palmira
La carbassa de veritat que ha estat tot un descobriment per mi Palmira, cada any que passa la faig servir més i més! I trobo que dóna molta humitat i esponjositat a les masses així que aviat en seré una addicta! ;)
EliminaMerci reina!
T'han quedat super!!! amb la xocolata han de ser de vici...
ResponEliminaLa xocolata és un vici Teresa! I una perdició també! jajaja
EliminaUna abraçada i gràcies per comentar!
☺
Que esponjoses!!!
ResponEliminaMolt Sussi i en part és gràcies a la carbassa! ☺
EliminaMerci pel comentari guapa!
deliciosas una mezcla de lenguas de gato y madeleines!,
ResponEliminalas guardo
abrazos!
Natalia, sean lo que sean están MUY buenas!! jajajaja
EliminaUn beso guapa!
Fa un parell de setmanes em vaig comprar un motlle per fer madeleines, i encara el tinc per estrenar. M'anoto la teva proposta de temporada, estic segura que estan per repetir i repetir fins acabar-los!! un petó guapa!
ResponEliminaEva potser és millor no estrenar-lo! ;) Quan comences amb elles no pares!! I no només aquestes (que són realment boníssmes) però és que hi ha tantes opcions i variants!! I com que són petites, una queixalada,... doncs fas fent! jajaja
EliminaUna abraçada reina
Jo de tú m'animaría a fer la "tarta damero" després de veure aquestes madeleines tinc el presentiment que et quedaría molt bé.
ResponEliminaEls hi tinc ganes, però vull comprar els motlles, t'han quedat ben esponjoses.
Petons.
Ana! Quines comparacions! Jajaja
EliminaUn dia m'hi he posar però és que em fa una mica de cosa... El dia que la faci serà pensant amb tu! Gràcies guapa!
☺
Que tremendas están, tanto por fuera y por dentro.Que versátil que es la calabaza.
ResponEliminaBss
M'agrada moltíssim la carbassa; la vaig descobrir fa dos anys, i des de l'aleshores sempre en tinc al congelador de puré de carbassa. M'apunto aquesta recepta i totes les que tens amb carbassa.....Amb el teu permis, he, he! Una abraçada!
ResponEliminaHola vengo a saludarte, llevo mucho tiempo apartada del ordenador. Besos
ResponEliminaXocolata i carabassa... m'encanta Dolors!
ResponEliminaLa meva darrera incursió al món de lea magdalenes ha estat fer-les de moniato...i tb bones!
Ptnts
Dolça
Hola Dolors. Tengo una calabaza pendiente de ser utilizada jj y creo que en estas magdalenas le vendrían muy bien. Mi hija tiene una receta, la compararé y a ver que decide ya que es ella quien quiere hacerlas, eso si no me lo deja al final.
ResponEliminaTe han salido con un color fabuloso y solo verlas ya apetece comerlas. Muy esponjosas y sin duda deliciosas. Con chocolate ya es el no va más.
Que pases un estupendo fin de semana.
Un abrazo
Que bonitas te han quedado, tienen que estar riquísimas, con calabaza me encanta, da un sabor estupendo.
ResponEliminaBesos
Cocinando con Montse