15 de juny 2016

Brownies [sense gluten i sense lactosa]

És la història de la meva vida: quan perdo el ritme em costa tornar-lo a agafar... 

... vaig estar de vacances! A casa! A la meva Girona! 




Vaig conèixer la Mònica d'Ensucrat!! Vam passar una estoneta molt agradable. És molt xulo això de conèixer l'esperit real que mou el perfil virtual d'un bloc. He de dir però que la Mònica no em va sorprendre gaire: cada una de les seves entrades emet energia a dojo i així es ella! 100% vitalitat! Merci reina pel cafè i les rialles!☺

Bé, la setmana a Girona va ser una setmana de sol i calma que vaig allargar una mica a la tornada a Suïssa - vaig allargar la calma perquè el sol... 

Plou sense parar i tots ens sentim una mica amb ganes d'hivernar. Vaig decidir agafar-me el dies post-vacances amb tranquil·litat però la veritat és que hi ha un altre motiu per haver trigat tant a publicar: m'han posat una dieta sense gluten, sense làctics i sense productes processats per tal de descartar les possibles raons d'unes molèsties estomacals que arrossego des de fa ja una temporada. I, clar, si jo no ho puc menjar... no ho cuino! Egoisme total i sinceritat al màxim! 

Recordeu que al 2013 vaig entrar durant una temporada a la cova? Us sona que els meus companys de gimnàs van intentar convertir-me en una cavernícola? I que amb ells vaig seguir la dieta Paleo? Sí! D'aquella temporada tinc receptes com ara les mossegades de coco i mel, els pancakes amb farina de castanyes i coco, el formatge d'anacards i la meva preferida fins el dia d'avui: les barres energètiques de fruits secs 

Si us interessa llegir-vos les entrades d'aquella època, veureu que no vaig ser mai una cavernícola exemplar ☺ M'agrada massa la farina!! La qüestió és que seguir la dieta paleolítica d'aleshores, tot i no ser-ne una fervent devota, és la manera més fàcil de cenyir-me a les restriccions alimentàries que m'han imposat. Així que he tornat a entrar a la cova i... m'he enamorat!! ♥



BROWNIES!! Tots coneixem els brownies, oi? I pels amants de la xocolata són una perdició total! 

Com vosaltres, he menjat molts tipus de brownies. Ja fossin comprats a bones pastisseries o fets a casa seguint receptes de llibres tan populars com ara "Fat Witch Brownies". Tots molt bons, boníssims si voleu! Però... és curiós... mai hauria matat per un brownie. 

Ara sí!!!!!

Sí alguna cosa tinc clara a la vida és que no vull dir NO a una recepta pel fet que sigui vegetariana, vegana, paleolítica, sense gluten o de qualsevol altra dieta. Si el resultat em sorprèn positivament, l'adopto sense cap mena de perjudici!! Només faltaria! 

I això ha passat amb aquests brownies Paleo: ens han deixat a tots amb la boca oberta!!! 

I quan dic "a tots" vull dir A TOTS!! A mi, a la resta de la família, a les meves companyes de feina, als veïns i tothom que els ha provat. Ningú diria que són sense gluten, sense sucres refinats, sense cap mena de làctic ni llevant artificial. Són "moist" (com m'agrada aquesta paraula!!) en el sentit més pur i amb un gust intens a xocolata que us deixarà clavats! BONÍSSIMS!!! 

La recepta original és de Paleo Grubs i jo simplement l'he adaptat al meu gust. Aquí teniu la millor recepta de brownies del món mundial!☺


Ingredients


  • 110 grams de xarop d'auró
  • 90 grams de mel
  • 46 grams d'aigua
  • 240 grams de mantega de cacauet amb trossos - llegiu "Notes"  
  • 1 ou
  • 15 grams d'oli d'oliva suau
  • 1 beina de vainilla
  • 40 grams de cacau sense sucre
  • 1/2 cullereta de bicarbonat de sodi


Procediment


Escalfem el forn a 180°C i preparem un motlle de brownie rectangular tot folrant-lo amb paper sulfurat. El meu motlle fa 25 x 15 x 3 cm aproximadament.  

  • En un got barregem bé el xarop d'auró, la mel i l'aigua perquè ens agafi una consistència homogènia.
  • En un bol batem a mà i sense esforç la mantega de cacauet, el xarop, l'ou, l'oli d'oliva i la vainilla. Ho fem el temps just de barrejar tots els ingredients.
  • Tamisem el cacau juntament amb el bicarbonat de sodi.
  • Ho ajuntem a la barreja de líquids i amb una espàtula ho integrem tot bé.
  • Evoquem i repartim la pasta dins el motlle - llegiu "Notes"
  • Enfornem i deixem que el brownie es cogui durant 15 minuts. 
  • Passat aquest temps apaguem el forn però NO traiem el brownie. Si el toquem veurem que encara està molt tou del centre així que el deixem 5 minuts més per tal que s'acabi de coure amb la calor residual. 


Amb 20 minuts totals de forn, tindreu un brownie increïble: tendre, amb un gust de xocolata total, al punt de dolç i amb els entrebancs dels cacauets... 



Ho sento però no ho puc expressar millor: l'haureu de fer i descobrir-ho vosaltres mateixos perquè val la pena! Sense farina, sense làctics, sense sucres refinats... que no us enceguin els perjudicis! 

Deixeu-vos sorprendre!!☺

P.S - Si no voleu devorar-lo tot d'un cop, congeleu-lo!! Jo ho faig per evitar temptacions: el tallo, embolico els trossos amb film de plàstic i cap al congelador! Queda perfecte! Quan en vull menjar un tros, el trec del congelador i el tinc a punt al cap de 20 minuts. 

P.S.1 - I si no el congeleu perquè sou prou forts d'esperit per menjar-lo amb sentit comú, us adonareu que millora amb el pas del temps! El podeu guardar sense problemes una setmana a la nevera. A veure si en sou capaços?!

NOTES
  1. Mantega de cacauet. La recepta original porta mantega o pasta d'ametlles així que sentiu-vos lliures de fer servir la pasta de fruits secs que més us agradi. Jo és que sóc una fanàtica de la mantega de cacauet i, si porta trossos, millor encara!! 
  2. La pasta del brownie. La massa de brownie és una pasta densa. Al posar-la al motlle no espereu que corri i que sigui fàcil repartir-la perquè no ho serà. Dos trucs molt útils:

    • Al folrar el motlle, tingut la previsió d'enganxar el paper sulfurat al motlle amb una mica de mantega. Si feu això, el paper no es mou mentre escampeu la massa amb l'ajuda d'una espàtula i fa la feina més senzilla. 
    • Per acabar-la d'anivellar el brownie, simplement piqueu el motlle sobre la superfície de treball un parell de vegades i no us preocupeu més: al coure tot es posarà al seu lloc☺

13 comentaris:

  1. Els brownies són d'aquests dolços bons boníssims, i aquest teu una mica més healthy me l'anoto ;). Ja em va xivar la Mònica que us havíeu conegut i que vau passar una molt bona estona, a la propera avisa que vinc fins a Girona sense problemes, crec que ens entendríem ;). Petonets!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur Eva!!! 😀 M'encantaria!! Mira, torno a venir a començaments de Juliol. Vam dir amb la Mònica que intentariem quedar amb una mica més de temps. T'aviso d'acord? 😉
      Petons guapa!!

      Elimina
  2. Me alegro por las mini vacaciones en Girona y esperemos que esta dieta para descartar intolerancias, no tenga que ser definitiva.
    UN buen brownies y jugoso.
    peto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Miquel!! Sí, jo també ho espero perquè si de cop em diuen que he de deixar els cereals... em costarà una mica! ;)

      Elimina
  3. Ostres, a mi també em faria molta il.lusió conèixe'te in person! Així que si feu una mini-trobada amb l'Eva i la Mònica, ja podeu comptar amb mi! Respecte al brownie, jo no soc com tu, i tinc les meves manies, i si em parlen de paleo, per exemple, ja de bon començament arrufo el nas; després si cal, ja el "desarrufaré",ha, ha! Aquest brownie comença amb xarop d'atzavara i mel....però com trobo que la mantega de cacauet i la xocolata lliguen tant i tant be, potser si que m'animo a provar la recepta; a més, com porto temps intentant rebaixar els sucres refinats, aquest brownie pot ser ideal! Ja t'explicaré, i benvinguda!! petonets !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna jajajaja ja està bé ser una mica reticent dona!! jajaja Però realment he descobert coses interessants fora de les meves costums de sempre. Tu fes-lo una vegada i ja em diràs què et sembla ☺ I això de la mini-trobada estaria molt bé!! A veure si ho aconseguim! M'encantaria!
      Petons reina!

      Elimina
    2. Anna! Que em vaig equivocar!! El teu missatge m'ha fet agafar consciència de l'errada! ☺ El brownie NO porta xarop d'atzavara! Porta xarop d'auró!! Al escriure la recepta vaig escriure un nom per l'altre i no va ser fins llegir-te que vaig pensar "xarop d'atzavara?... agave... no!"
      Ja ho he corregit! I sé que el xarop d'auró t'agrada jajajaja Potser ara t'animaràs del tot a fer-lo jajajaja
      Gràcies guapa!

      Elimina
  4. Hola Dolors. Ya veo que has pasado unos días de vacaciones en tu tierra y que además han sido muy productivos. Me alegro que lo hayas pasado estupendamente. Lo que siento es que hayas de seguir una dieta eliminado algunos productos, espero que esas molestias desaparezcan dentro de muy poco tiempo y puedas volver a la total normalidad.
    Es curioso los de los ingredientes. Hay semanas que aunque veas un montón de recetas no ves dos iguales jj y hoy en cuestión de media hora he visto dos veces la mantequilla de cacahuete y además con trozos jj.
    Un brownie muy sabroso y delicioso.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  5. M'alegro per tu d'aquests dies de vacances a casa teva, sempre venen bé, oi?!
    S el sol, no m'en parlis a París estem a punt d'hivernar pel fred i la pluja, necessitem soooool!
    I aquest brownie el veig molt bé, ja saps que els ingredientes/dietes differents m'agraden molt, sempre que el resultat sigui bo!! Amb mantega de cacauet i cacao tinc la sensació que la textura ha de quedar perfecta! I com que tinc tots els ingredients al rebost... això si no ho faré per la festa de l'escola!
    Per cert, a veure si aviat t'ajuden i troben el perque del malestar ...
    Petons,
    Palmir
    PD: ni escric que tinc celos per la trobada.... però ho penso :o)

    ResponElimina
  6. Prenc bona nota de la recepta! A la feina tinc dues companyes, una celíaca i una altra intolerant a la lactosa. Aquest brownie compleix tots els requisits! I té una pinta...espectacular!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  7. Super, ich habe 2 kg zugenommen!!!

    ResponElimina
  8. Quina pintassa!!bona setmana!

    ResponElimina
  9. Quina pintaaa!!! Ja els provo i t'explico!!!
    Clara

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...