Aquesta vegada el destí l'ha escollit la Patricia de "Patty's cakes" i ens ha fet anar fins a Bulgària.
D'entrada no tenia ni idea de quin tipus de rebosteria o brioixeria és pròpia d'aquest país però tot va ser descobrir-los a ells i saber que havia trobat la meva recepta: massa de pa, fregida i ensucrada!!!! Una de les meves debilitats!! I a més estem en èpoques de Carnaval on tot el fregit s'hi val!!!☺
Hi ha qui els anomena dònuts búlgars però són els Mekitsi! Unes coques petites de massa fermentada que tenen un no sé què de bunyol amb una mica més de xurro.
Buscant i comparant receptes vaig arribar al bloc de la Bily. La seva recepta em va captivar! Ja sabeu que m'agraden molt les receptes que transmeten emocions i la recepta de la Bily no és només un llistat d'ingredients sinó que és una part d'ella! Nascuda a Bulgària, ha perfeccionat la recepta familiar amb la intenció de fer-ne gaudir als seus fills igual com en va gaudir ella de petita...
I... ho deixo a aquí! Si voleu saber-ne més, feu un cop d'ull al seu bloc que, juntament amb el de la Patricia, són tot un descobriment☺
Anem als Mekitsi!
He fet la meitat de la recepta de la Bily i m'han sortit 24 peces. He respectat la recepta en la seva totalitat variant només 2 cosetes sense importància: per una banda hi he posat una mica menys de llevat (només per temes de càlcul ja que jo he fet servir llevat sec) i en comptes de sucre llustre per arrebossar els Mekitsi jo he fet servir sucre granulat... no sé perquè però m'agrada més.
Ingredients
- 3 grams de llevat sec - 10 grams si és fresc
- 150 grams d'aigua tèbia
- 1 polsim de sucre
- 65 grams de iogurt natural a temperatura ambient
- 1/2 cullereta de bicarbonat de sodi
- 1 cullerada i 1/2 d'oli
- 1 ou a temperatura ambient
- 400 grams de farina de força
- 1/2 cullerada de sal - uns 10 grams
- Oli suau per fregir-los
- Sucre granulat per arrebossar-los - opcional
Procediment
- Desfem el llevat, juntament amb el sucre, dins l'aigua tèbia i reservem.
- Barregem dins un bol gros (dins el bol de l'amassadora si amasseu a màquina) el iogurt amb el bicarbonat de sodi i el deixeu reposar una estona. Veureu que es produeix una reacció química que fa que el iogurt estigui en plena efervescència. Quan la barreja estigui ben plena de bombolles ja podrem continuar.
- Aboquem la barreja d'aigua i llevat dins el iogurt i remenem bé.
- Hi afegim l'oli i l'ou tot remenant per integrar-ho tot.
- Tamisem la farina amb la sal i, poc a poc i sense deixar de remenar, l'anem afegint a la barreja de líquids.
- Quan veieu que ja no podeu remenar més perquè la massa va quedant espessa és quan cal començar a amassar.
- Amasseu tot deixant reposar la massa durant uns 6-8 minuts entre amassats, fins que aconseguiu una massa lliça i tibant.
- Unteu un bol amb oli, feu una bola amb la massa i la deixeu dins al bol, tapada amb film transparent, per una primera fermentació.
Cal que la massa dobli el seu volum. El temps necessari per fer-ho dependrà de la temperatura que tingueu a la cuina. Si aconseguiu mantenir la massa entre 22-24 °C, us caldran uns 60-90 minuts. Al ser una massa que porta grasses, pot ser que li costi una miqueta arrencar però un cop comença a llevar va ràpid. Quan tinguem la massa llevada continuarem així:
- Deixarem caure la massa sobre la superfície de treball i la picarem suaument per desgasar-la del tot.
- Dividirem la massa en peces d'uns 30 grams i les deixarem reposar uns 10 minuts.
- Passat aquest temps farem una bola amb cada una de les peces, les untarem ben untades amb oli i les dipositarem sobre una safata.
- Mentre anem fent les boles, escalfarem l'oli.
Així que tinguem les boles fetes ja podem començar a formar els Mekitsi i anar-los fregint poc a poc. Per formar-los agafarem cada una de les boles i, amb els dits molls d'oli, les aplanarem i les estirarem com si volguéssim fer una pizzeta. Les vores han de quedar més gruixudes que el centre que el volem més fi però vigilant a no trencar la massa.
I ja està!! Els fregiu uns minuts de cada costat, els traieu de l'oli, els deixeu escórrer una mica sobre un paper de cuina i els arrebosseu amb sucre mentre encara són calents.
BONÍSSIMS!!!!
Notes:
- Potser us sorprendrà que la recepta demani 10 grams de sal. No n'hi poseu menys! Els Mekitsi surten al punt de sal i perfectes. Si n'hi poseu menys us quedarà una massa sosa i sense cap gràcia.
- A l'hora de començar a formar i fregir els Mekitsi, procureu començar agafant les boles de pa que heu format en primer lloc. D'aquesta manera totes elles tindran temps de relaxar-se abans d'anar fregides i us serà més senzill estirar-les.
- Si per a qualsevol cosa heu de fer una pausa o heu de marxar un cop les boles ja estan formades, tapeu-les amb un plàstic i deixeu-les a la nevera. Penseu que porten llevat i que el procés de fermentació continua. Si la massa està molt fermentada al fregir el Mekitsi, aquest s'inflarà molt i perdrà completament la forma.
- Mengeu-los recent fets perquè perdent a mida que passen les hores.
☺
I si voleu conèixer més coses dolces de Bulgària, no us perdeu les receptes de la resta de companys de viatge! Les trobareu a aquí.
Ohhh aquests bunyols-donuts fan una pinta boníssima!! en un primer moment els vaig tenir com a opció, però després vaig veure que tenia fil·lo al congelador i vaig fer el canvi... Me la guardo a preferits per fer-los ben aviats, com tu dius ara que s'acosta carnaval... un petó!!
ResponEliminaEva, no deixis de fer-los: són una passada!! ☺ Petons!!
EliminaQuina pinta els Mekitsi! I molt adequats pel carnaval o la quaresma!
ResponEliminaAquests viatges a través de la cuina són genials!
Molts petons
Sí Núria! T'obliguen a informar-te i són com un repte personal també! ☺ A més que descobreixes blocs molt interessants!! Una abraçada reina! Merci per passar-te per aquí!
EliminaQuins bunyolets mes bons per favor... me menjava uns quants ara mateixa la veritat... jejejeje!!!
ResponEliminaFelicitats per la receta, es genial!!!
Bss! ^_^
Merci Maria Amparo!! No van durar ni 2 hores!! Vaig haver de posar normes per poder fer les fotos! Felicitats a tu també per la teva recepta!!
EliminaUna abraçada
Mekitsi també!! M'encanta haver fet aquest viatge a Bulgaria amb vosaltres, he descobert moltes coses!!
ResponEliminaPetons
Mercè
Igualment encantada Mercè!! Val molt la pena!!
EliminaPetons
Pues no los conocia estos mekitsi, viajando a traves de la cocina esta muy bien,siempre se aprende.Tienen muy buen aspecto y con lo que lleva, buenos sin duda¡¡
ResponEliminapeto
Miquel... simplement INCREÏBLES!! ☺
EliminaQuina pinta més bona!
ResponEliminaun petó!!
Sílvia (Noma Cakes)
Merci Sílvia!!!☺
EliminaOstres no sé com seran, però fan una pinta espectacular Dolors!
ResponEliminaEm sembla que aprofitarem l'excusa del carnestoltes per fer-ne uns quants i gaudir-los com cal...
Petons!
Sí Víctor, sí!! Agafa't a l'excusa i aprofita que un dia és un dia!! jajajajaja
EliminaPetons guapo
Buenísimas !!! Te han quedado de lujo !!!
ResponEliminaBesos ♥
Muchísimas gracias Biljana!!! ☺
EliminaBesos
te quedaron preciosos, tienen que estar buenísimos, un beso
ResponEliminahttp://thecakequeenmadrid.blogspot.com.es
Te han quedado genial, recuerdo que se las vi hace ya a Bily y son de esas recetas que sabes que tienes que hacer, delicia total!
ResponEliminapetonsssssss
Tienen que estar super buenos!!! Perfectos para desayunar, no? Pues pasame uno que estoy en ello!!! jejeje
ResponEliminaSomos compis de reto asi que me he pasao a echar un vistazo, y ha quedarme por aqui también!
Espero tu visita!!!!
Besos
Después de ver la foto tengo claro que quiero uno mañana para desayunar si o si!!! Me da que no te queda ya ni uno... así que me tengo que apuntar la receta!!! Bss!!!
ResponEliminaBuenísima? ?? Es superbuenisisimaaaa que pinta tiene ese trocito por dios!!! Rico rico seguro!! Felicidades me encanto!! Un beso y feliz viernes! ! Elisa.
ResponEliminaQue ricos estan los Mekitsi, los tuyos te han quedado con muy buena pinta.
ResponEliminaAnoto la receta para hacerlos con chocolatito mmmmmmmm.
Queeee ricos, deben estar deliciosos un abrazo
ResponEliminacarolina de carriscupcake
Deliciosos y que miga más buena!! Besitos
ResponElimina