A la recepta de l'escudella d'arròs i fideus ja teniu els ingredients i la manera per fer un bon caldo de cares a menjar una bona Escudella i Carn d'olla però el brou que més faig és el brou vegetal i/o amb una mica de carn.
Justament ara que he estat amb la grip i que tenim temperatures de -14°C és quan he pensat que ha arribat l'hora de fer un homenatge al brou.
Sembla mentida que l'aigua de bullir aliments com ara les verdures o el pollastre, sigui tan reconfortant. Però ho és!! Sobretot quan estem refredats, un caldo vegetal amb productes biològics i de proximitat - amb l'afegit de la carn o no - ens aporta un munt de minerals i és ben saludable.
De brous n'hi ha de molts tipus, tot dependrà del que fem coure a l'olla. Així parlem de brou vegetal, brou de pollastre, brou de vedella, brou de pernil i brou de peix entre els més habituals. Farem un tipus de brou o altre depenen de l'ús que en volguem fer.
Per mi el brou més versàtil i pràctic, el que sempre intento tenir a la nevera i que m'acompanya els dies freds i les nits de tos, és justament un caldo vegetal amb l'afegit d'un parell de peces de carn i un os de pernil ibèric. Un brou mixte si voleu. Res sofisticat! Amb ingredients fàcils de trobar i que donen molt de gust. Bé... tot és fàcil de trobar a Suïssa menys l'os de pernil ibèric. Aquests ossos els importo de Catalunya i els congelo. Una petita perla de la cuina catalana que intento no oblidar mai quan vaig a la carnisseria de l'Imma i en David 😀Però vaja, també podeu fer el brou sense os de pernil i NO passarà res!
El millor de tot és que fer un caldo sa i lleuger és molt fàcil! Només hi ha tres coses a tenir en compte:
- Per obtenir totes les propietats de les verdures i la carn, hem de posar-los a coure dins aigua freda.
- La sal la posarem al final i sense passar-se ja que a l'hora de fer servir el brou, sempre tornem a salar el que sigui que estem cuinant i no volem que tingui un gust massa fort. Com més natural millor.
- Si posem carn a l'olla, un cop fet el caldo i fred, és aconsellable desgreixar-lo.
I ara cal desmitificar una creença d'aquelles encentrals: un bon brou ha de bullir a foc lent durant moltes hores...
NO! Un bon brou no ha de bullir eternament. N'hi ha prou amb deixar-lo bullir entre 2 i 3 hores. Sé que molts de vosaltres girareu els ulls i pensareu que no en tinc ni idea. Potser teniu raó però si us deixeu estar de romanticismes i hi rumieu una mica, l'idea que un caldo ha de bullir moltes hores no té massa sentit: passat un temps ja no podem extreure res dels aliments de l'olla! Just al contrari: tant les verdures com la carn es desfan essent pràticament impossible menjar-los. Una llàstima!
Si voleu un caldo consistent, la manera d'aconseguir-lo és fent servir una bona quantitat de matèria prima de qualitat.
I no ho dic només jo, no. Tinc amics cuiners que hi estan completament d'acord i el gran Ferran Adrià ho deixa escrit al seu llibre El menjar de la família - un gran llibre per cert - La única cosa que aconseguim si deixem que el caldo bulli moltes hores és evaporar-lo i perdre'l. No cal, de veritat!
I no ho dic només jo, no. Tinc amics cuiners que hi estan completament d'acord i el gran Ferran Adrià ho deixa escrit al seu llibre El menjar de la família - un gran llibre per cert - La única cosa que aconseguim si deixem que el caldo bulli moltes hores és evaporar-lo i perdre'l. No cal, de veritat!
Va, i ara ens posem a fer el brou:
Ingredients
Per uns 2-2.5 litres de brou
- 2 pastanagues
- 1 ceba
- 1 porro
- 1/2 col
- 1/2 arrel d'api o 2-3 penques
- 2 ales o 1 cuixa de pollastre
- 1 os d'espinada de porc
- 1 os de pernil
- 2 fulles de llorer
- 5 litres d'aigua freda
Procediment
- Pelem les pastanagues i la ceba.
- Rentem el porro, la col i l'api.
- Pasem el pollastre i l'os de porc per sota l'aigua. Escorrem bé.
- Posem les verdures, la carn de pollastre, els ossos i les fulles de llorer dins l'olla.
- Hi afegim l'aigua freda.
- Ho posem a bullir.
- Ho fem bullir a foc lent durant unes 2 - 2.5 hores i escumem les impureses amb una escumadora, sempre que calgui.
- Passat aquest temps traiem la carn i les verdures.
- Les reservem per quan les volguem menjar i ja podem colar el caldo i deixar que es refredi.
Com podeu veure a la foto, el greix del brou fa capa a la superfície. Per treure'l esperarem que sigui ben fred i el tornarem a colar amb un colador de malla molt fina. El greix , que haurà quallat al refredar, quedarà atrapat al colador.
El color del brou no és tant blanc com el que estem acostumats a veure. El color ve degut a les verdures que jo he fet servir i a l'os de pernil. Si no hi poseu l'os i hi afegiu una patata i unes mongetes seques, per exemple, us quedarà més blanc gràcies a la fècula d'aquests aliments.
Igualment si en feu una escudella o una sopa de fideus fins, de seguida que hi afegiu la pasta i/o l'arròs, el color us canviarà a blanc.
Igualment si en feu una escudella o una sopa de fideus fins, de seguida que hi afegiu la pasta i/o l'arròs, el color us canviarà a blanc.
Què, us animeu? Ja veieu que de complicat res de res!
Per cert, les quantitats de carn i verdures són orientatives. Són les quantitats que normalment faig servir jo per la meva olla però vaja, vosaltres ho combineu al vostre gust. Sigui com sigui us sortirà un brou extraordinari i amb productes sans i naturals.
Per cert, les quantitats de carn i verdures són orientatives. Són les quantitats que normalment faig servir jo per la meva olla però vaja, vosaltres ho combineu al vostre gust. Sigui com sigui us sortirà un brou extraordinari i amb productes sans i naturals.
ayyy Dolors quin brou mes bó !! ja sé que em repeteixo al dir aixó però és la veritat i és el que sento.
ResponEliminaA mi també m'agrada molt tenir sempre a punt un brou a la nevera sobre tot aquests dies que també he estat fotudeta amb les angines.
El teu article és molt reconfortant i el teu brou super bó sens dubte. ahhh i jo no sé si podría amb els -14º hahahaha.
Molts petonets i feliç setmana
Rosa
Ben fàcil. Res sofisticat Rosa però realment és bo, barat i ben sa :)
EliminaAixò dels -14°C ha estat només un parell de dies, per sort!! Per això la grip. I el brou a tota pastilla! :D
Petons maca! I bona setmana.
Un brou és la base de totes les receptes tradicionales i tampoc cal coure'l per anys :o) Amb l'olla ràpida en 30 minuts el tinc a punt. A mi m'agrada amb os de pernil que tallem del pernil que hem portat de les vacances jeje
ResponEliminaM'alegro que ja estigueu bé tots i és que amb -8º a París ho hem passat malament així que menys14... brehhh
Petons i bona setmana,
Palmira
Veus Palmira, jo a l'olla ràpida li tinc cert respecte. A veure si un dia m'animo :D De moment ens portem millor amb l'olla de cocció lenta. Quan necessito caldo i sé que no seré a casa, ho poso tot a l'olla lenta i mira, 7 horetes desprès el tinc preparat ;)
EliminaUn peto ben gros!
Un caldo así Dolors es divino.El caldo es un básico que siempre apetece y desde luego en tu caso mas debido a las temperaturas tan bajas que tenéis para mi seria imposible no tomarme un taza cada día.Yo soy también de hacerlo mixto verduras y carne y desde luego básico para mi también poner el hueso de jamón y si es iberico mejor.
ResponEliminaBona setmana
petons
No hi ha res millor Miquel! I que no falti l'os de pernil!! ;))))
EliminaUna abraçada guapo!
Un bàsic que no pot faltar a l'hivern, sobretot a Suïssa! -14graus, telaaaa!! Una abraçada tebiona!!!
ResponEliminaMoltes gràcies EVA!!!! :D Aquestes abraçades van molt bé! Encara que les temperatures ja han pujat una mica ;)
EliminaPetons reina
Uau, quanta informació sobre el caldo! A casa també ens encanta i estic d'acord amb tu sobre el mite de coure un brou durant hores i hores... No cal! En fi, moltes gràcies, he après unes quantes coses amb aquesta entrada!
ResponEliminaMarta