22 de maig 2018

Muffins (panets) salats de pit de pollastre i alvocat - Descobrint sabors

De fet aquesta recepta s'hauria d'haver publicat ahir PERÒ ahir era Dilluns de Pentecosta. A Suïssa és festiu i amb la família vam escapar-nos al llac de Como.



Malgrat tot, la meva intensió era deixar-ho tot programat però el dissabte només vaig ser capaç de carregar-me tota l'entrada!! De cop la pantalla va quedar negra i no vaig poder salvar res. Bé, les fotos sí perquè les tenia guardades però del text no en va quedar ni una coma. 


Ara pensem que no va ser la meva traça sinó una baixada del diferencial elèctric perquè ahir, al arribar a casa de nit, vam descobrir que mitja casa no tenia llum. L'electricista s'ha passat mig dia buscant l'origen del problema i no l'ha trobat... creueré els dits tot esperant poder acabar d'escriure l'entrada i si la llegiu d'aquí a un parell d'hores serà que ho he aconseguit 😅


Anem per feina!


Estic molt contenta de formar part del projecte Descobrint Sabors amb la Cristina, la Palmira i la Rosa. 


A part de passar-m'ho molt bé amb elles, m'obliga a publicar almenys una vegada al mes!! Hi ha moments en què els dies em passen sense ni adonar-me'n! Quin ritme... I ja fa 5 mesos que vam començar! 

Aquest mes li ha tornat a tocar a la Cristina de Comemos a las 3 decidir quin aliment del llibre La enciclopedia de los sabores de la Niki Segnit és el nostre aliment comú. I la Cristina s'ha decidit pel pollastre. I a mi m'ha tocat combinar-lo amb alvocat.


Si m'hagués tocat aquesta combinació fa un parell d'anys, no sé pas què hauria cuinat perquè de carns - sí! El pollastre el trobem clarament dins l'apartat de carns al llibre de la Niki - en sé força però l'alvocat només el feia servir per fer Guacamole. 

Ara, des que em vaig endinsar en el mòn de l'esport, les dietes saludables i tota la resta, l'alvocat ha passat a ser un clàssic a la cuina de casa. Si pensem que els greixos que conté són dels bons i més ens aporta fibra, vitamines i antioxidants, no és d'estranyar que sigui, juntament al moniato, una de les fruites preferides dels esportistes.

No us enganyaré tampoc així que he de dir-vos que sí! Que l'alvocat s'ha quedat a casa meva però l'esport i l'interès per la vida sana... ve i va. Una, que és poc constant! Això sí, en cada una de les meves pujades d'adrenalina esportiva i sana, aconsegueixo alguna recepta que, igualment com l'alvocat, queda escrita en el receptari familiar. 

Aquests muffins o panets per exemple, són una creació d'una de les meves fases super sanes. Els vaig fer per poder menjar hidrats de carboni tenint les quantitats controlades. I com bé us podeu imaginar, l'inspiració va venir-me de diferents receptes de muffins salats i... de la recepta del pa de soda irlandès! Per això de poder-los fer ràpidament i no haver d'esperar que llevin. 

Val a dir que són un híbrid excel·lent! Molt bons!  I serveixen per una infinitat de situacions: per endur-se'ls de pícnic, com a part d'un bufet salat, com a queixalada entre hores, per dinar o sopar tot acompanyant una amanida o una crema de verdures,...



A veure què us sembla la cosa:


Ingredients

Per uns 15-16 muffins dels tradicionals o 12 dels de sempre i 10 de minis

  • 500 grams de farina tradicional
  • 15 grams d'impulsor
  • 3-4 grams de sal - llegiu "NOTES"
  • 1 cullereta de pebre vermell dolç en pols
  • 1 cullereta d'herbes italianes en pols
  • 1 cullereta de Ras el Hanout
  • 1 cullereta d'all deshidratat en pols
  • 1 ou
  • 250 grams de llet
  • 1/2 llimona - el suc
  • 50 grams OOVE
  • 4-5 tomàquets secs tallats petits
  • 75 grams de daus de pit de pollastre
  • 1 alvocat - llegiu "NOTES" 
  • 1 cullerada de mantega tova - opcional
  • 1 polsim de sal - opcional
  • 3-4 branques de cibulet - opcional

Procediment 

Encenem el forn a 200°C i preparem els motlles de muffins tot untant-los amb oli.

Un petit abans de començar: a la que barregeu els ingredients us adonareu de seguida perquè us dic que aquests muffins són, de fet, uns panets. No espereu una massa tipus magdalenes, no! Queda una massa tipus pa que haurem de tallar a talls per posar-les dins el motlle. Vinga:

  • En el bol de l'amassadora hi barregem la farina, l'impulsor, la sal i totes les espècies.
  • En un altre bol barregem l'ou, la llet i el suc de la llimona.
  • Afegim la barreja de líquids i l'OOVE als líquids i amassem 2 minuts. El temps just perquè es barregi tot. De seguida tindrem la massa lligada.
  • Seguidament hi afegim els tomàquets i amassem de nou 1 minut.
  • Hi afegim el pit de pollastre i tornem a amassar.
  • Finalment hi afegim l'alvocat tallat a trossos i amassem per integrar-lo una mica. No ens interessa aixafar-lo massa així que deixarem d'amassar quan tot plegat semblarà un poti-poti 😉 No us espanteu!
  • Ara deixem caure la massa sobre la superfície de treball. NO hi poseu farina ni oli, no cal!
  • Comencem tallant 12 trossos de massa i els anirem agafant i col·locant dins els motlles tot posicionant-los amb els dits. Hi afegiu l'alvocat si veieu que es va escapant.
  • Amb la resta de la massa, en feu trossos més petits i n'ompliu els motlles minis.



I els enfornem!

Els petits els courem durant uns 15-20 minuts. Fins que agafin color i al tocar-los estigui esponjosos. Els petits en tenen prou amb uns 8-10 minuts.

Mentre tenim els muffins al forn, prepararem una mantega  d'herbes. En aquest cas amb cibulet i la reservem. 

Un cop tenim els muffins cuits, els traiem del forn i els posem sobre una reixeta a refredar. Abans no quedin freds, els hi posarem a sobre una punta de la mantega de cibulet i deixarem que es desfaci amb l'escalfor dels panets. 

NO cal deixar que es refredin del tot per menjar-los: tebis són fantàstics!! ❤️ 


Però també són molt bons l'endemà i fins i tot els podeu congelar si ho preferiu tot encara que... si els voleu congelar, millor integrar l'alvocat a la massa tal i com us explico a "Notes". Així evitarem que l'alvocat quedi negre. 

I no crec que calgui però simplement apuntar-vos que encara que jo els faig habitualment amb pit de pollastre com avui o amb pit de gall d'indi, no dubteu a fer-los amb cansalada viada, pernil dolç, salsitxa de frankfurt, tonyina, anxoves i/o salmó. Igualment podeu canviar l'alvocat per qualsevol altra verdura de temporada: espàrrecs, pebrot, carbassó, carbassa, ceba, porro, bròcoli, romanesco,... tot hi va bé. I formatge!! Una delícia!!

Espero que us animeu a provar-los perquè val molt la pena!! 

Ei, un moment!! Abans de marxar corrent a preparar-ne una safata per aquest vespre, doneu un cop d'ull a les receptes de les meves companyes!! Per llepar-se els dits!


NOTES

  1. La sal i les espècies. Hi poso poca sal! el motiu principal és que els daus de pit de pollastre que jo faig servir són una mica salats. Malgrat tot, la massa queda suau. A mi m'agrada així perquè al afegir-hi la mantega d'herbes, també li afegeixo sal i entre tot, per mi és suficient. De tota manera, també dependrà una mica de la barreja d'herbes que trieu. Les herbes que jo us proposo queden bé amb el pollastre, l'alvocat i per mi és fàcil perquè sempre les tinc al calaix
    però podeu fer les vostres pròpies combinacions. Si només faig els muffins per mi, m'agrada canviar el pebre vermell dolç per pebre de caiena. En aquest cas, només en poso 1/2 cullereta. Com a vosaltres us agradi més.
  2. L'alvocat. També el podeu integrar a la massa si referiu no trobar-lo. En aquest cas només cal que sigui ben madur, l'aixafeu amb una forquilla i l'afegiu a la massa juntament amb la llet. En aquest cas, si voleu, us podeu estalviar l'oli. Els greixos que aporta l'alvocat ja donen humitat suficient a la massa. És una altra manera de reduir calories. Podeu fer servir l'alvocat com a greix i llavors i talleu uns espàrrecs com a verdura. També queda molt bé!! Ja veieu: un munt d'opcions!!

5 comentaris:

  1. t'han quedat preciosos, de fet m'agradan molt més amb la consistència del pa que com magdalenes i a mi també m'agrada molt l'alvocat, fins i tot en els pastissos substituint la mantega, a la cistella mai faltan , amb l'amanida ens agraden molt també,abans igual que tu sols el utilitzaba amb el guacamole.
    Ara, aviam que ens poses de deures pel juin ;)
    Molts petonets reina, un plaer cuinar amb totes tres.
    Rosa

    ResponElimina
  2. t'han quedat ideals per anar menjar al bosc amb la Polyanna!! A casa ara que sempre en fiquen a la cistella eco els mengem amb més regularitat tot i que gairebé sempre com a postre de fruita!!!
    Mai l'he fet coure en una preparació però segur que m'animaré amb els últims alvocats de la temporada pel proper picnic!
    Sort que ara sabem que eran l'electricitat i no que ets gafe jejeje
    Petons maca i segur que el proper mes no tens cap altre problema!!!
    Palmira

    ResponElimina
  3. Sorprendente y muy buena idea Dolors! Los muffins salados son una opción deliciosa y muy acertada para integrar los dos ingredientes. Tienes un talento innato, sales de todas siempre airosa! Un lujo y un placer compartir con vosotras este proyecto, cada día aprendemos tanto juntas:)) un beso grande!!!

    ResponElimina
  4. Tot i els entrebancs en la publicació... quin goig que finalment hagi vist la llum, quan he vist la pinta he començat a salivar, i és que no són hores d'estar mirant un blog de cuina!! ;)
    I quina escapadeta més xula, quina enveja! Petonets família!

    ResponElimina
  5. Mare meva! Quina recepta més original! Tota una obra d'art!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...