12 de març 2014

Pastís de xocolata amb farina d'arròs [sense gluten]

Avui fa justament 1 ANY que vaig publicar la primera recepta!!!! "Hi ha bruixes a la cuina" celebra el seu primer aniversari!!!! ♥





365 dies... 365 dies que han passat d'una volada!! 365 dies que m'han endinsat en aquesta magnifica blogosfera on he pogut "conèixer" gent fantàstica: VOSALTRES! 365 dies que m'han permès no només recopilar les meves receptes sinó compartir-les i descobrir-ne moltes d'altres que es converteixen en reptes i em fan anar descobrint, provant, millorant i aprenent dia si i dia també.

GRÀCIES!!! GRÀCIES per compartir, GRÀCIES per visitar-me, GRÀCIES per seguir-me, GRÀCIES per llegir-me, GRÀCIES per ser-hi!!☺

Vaig començar, bastant insegura i sense saber massa bé com posar-m'hi, amb una recepta d'un pastís de xocolata. Avui, 365 dies més tard, us porto un altre pastís de xocolata. Aquest cop glacejat i amb la particularitat d'estar fet única i exclusivament amb farina d'arròs!! 

Vol ser un tribut a allò "alternatiu" ja que, sovint, tot allò diferent del que estem acostumats ens espanta una mica. En el món de la pastisseria i parlant concretament de la farina, sembla que ens costa provar altres farines simplement per provar. Sembla que deixar de banda la farina tradicional de blat només sigui permès i obligat en el cas de tenir al·lèrgia al gluten.

Bé... a casa no hi ha ningú al·lèrgic al gluten però tenia farina d'arròs que m'havia sobrat de quan vaig fer el pa tigre i buscant com podria utilitzar-la, em vaig topar amb aquest pastís. D'entrada vaig arrufar les celles (sí, jo també tinc els meus perjudicis) però vaig decidir que abans d'opinar caldria fer-lo i veure el resultat personalment i... sincerament... ens vam quedar tots AL·LUCINATS! 



Ingredients

Pel pastís

  • 250 ml d'aigua tèbia
  • 60 g de cacau sense sucre
  • 240 g de farina d'arròs
  • 200 g de sucre
  • 1 cullereta d'impulsor
  • 1/2 cullereta de sal
  • 125 ml d'oli de gira-sol
  • 1 cullera d'extracte de vainilla
  • 2 culleretes de vinagre de poma o de vi blanc
  • Melmelada d'albercoc
  • Coco ratllat - opcional

Pel glacejat

  • 60 g de sucre llustre
  • 100 g de xocolata negre
  • 5 cullerades d'aigua tèbia
  • 1 cullereta d'extracte de vainilla


Procediment

Escalfarem el forn a 175°C i prepararem un motlle rodó d'uns 22-23 cm tot cobrint la base amb paper sulfurat i engreixant els costats del mateix. També podeu fer servir un motlle rectangular per brownies. 
  • Desfem el cacau dins l'aigua i reservem.
  • Tamisem la farina dins un bol i hi afegim el sucre, l'impulsor i la sal.
  • Hi evoquem el cacau amb l'aigua, l'oli i l'extracte de vainilla. 
  • Remenem fins aconseguir una pasta cremosa i amb tots els ingredients ben integrats.
  • Finalment hi afegim el vinagre i remenem uns minuts més barrejar-ho tot bé. No patiu si us sembla que la pasta és tirant a liquida: jo també ho vaig pensar però va perfecte. 
  • Transferim la pasta dins el motlle i enfornem durant uns 30-35 minuts.
  • Així que el pastís està cuit, desemmotllem i el deixem refredar sobre una reixeta durant uns 20 minuts.
  • Mentrestant agafem la melmelada d'albercoc i la batem una mica per tal de liquar-la una mica.
  • Així que el pastís s'hagi refredat considerablement, podem cobrir la superfície amb la melmelada d'albercoc i el deixem acabar de refredar.
Ara prepararem el glacejat:
  • Posem el sucre dins un bol i el reservem.
  • Desfem la xocolata al bany maria però sense que l'aigua arribi a bullir.
  • Així que veiem que la xocolata ja està pràcticament desfeta, agafem les 5 cullerades d'aigua i les afegim al sucre que teniem reservat.
  • Remenem fins a desfer el sucre.
  • Hi afegim la cullereta de vainilla i remenem fins a desfer-la i integrar-la del tot.
  • Finalment hi afegirem la xocolata desfeta poc a poc i remenarem fins a tenir una crema de xocolata lligada i brillant.
Finalment tirarem el glacejat sobre el centre del pastís per tal de cobrir la superfície i deixarem que regalimi pels costats.

I ja hem acabat!! Podeu deixar que el glacejat s'assenti i prou o podeu fer com jo i deixar-hi caure un polsim de coco ratllat. Això ja va a gust del consumidor☺

No sé si he aconseguit que les fotos transmetin l'essència d'aquest pastís però us puc assegurar que el gust a xocolata NO pot ser més intens i la consistència... en aquest cas no puc parlar "d'esponjós" s'ha de dir "cremós"☺ Es desfà a la boca!! I dir que és BONÍSSIM és dir poc!! 

També us diré que és un pastís pels VERDADERS amants de la xocolata. Val la pena fer-ne trossos petits doncs omple molt i seria una pena quedar embafat d'aquesta joia. 

El vaig fer ahir al vespre i en vaig fer dues parts per reservar-ne una mica per avui. Em va interessar saber si el pastís és millor fet i menjat o guanya amb el temps. Ahir en vam fer desaparèixer la primera part sense ni respirar i avui... 



... doncs avui tenim uns amics a sopar i he aprofitat per servir-los la part que havia reservat a tall de "praliné" amb els cafès. 


Els hi han agradat molt i així, com aquell qui no vol la cosa, els han anat fent desaparèixer tots!! Ha estat una bona idea i a nosaltres hem coincidit a dir que el pastís ha guanyat des d'ahir (com si això fos possible! ♥) i que aquesta presentació a mida petita és genial per evitar l'embafament del que us parlava abans☺

Per cert, aprofitaré per participar al "Memòries d'una cuinera" d'aquest mes que, precisament, va...


41 comentaris:

  1. Felicitats, guapíssima!! I per molts més anys! Has triat una recepta que fa salivera, aquest pastís sembla fantàstic, passa sense gana. I a més et serveix de proposta de Memòries d'una cuinera, això ja és total! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies guapa! Doncs sí: dos pardals d'un tret!! ;D

      Elimina
  2. M'encanta la teva proposta Dolors la provaré perquè te una pinta d'escàndol!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Judith és realment d'escàndol però vigila perquè pot arribar a ser "matador" jajajaja

      Elimina
  3. Hola Dolors guapa tu

    Per molts anys, i que les bruixes a la cuina segueixin cuinant tan bé i poguem gaudir de les teves propostes

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  4. Moltísimes felicitats Dolors! Un anyet que passa volant, però que en vinguin molts més i els vagis celebrant amb pastissos de xocolata com aquest, perquè quina pintassa!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci guapo!!! Jo no tinc problema a fer pastissos si els puc "compartir" amb vosaltres Víctor!!☺
      Petons

      Elimina
  5. Felicitats per un any de blog!!! I per tenir un blog tan maco!!
    Justament l'altre dia vaig tastar un carrot cake fet amb farina d'arròs i em va encantar, crec que no trigaré en probar cosetes...
    Molts petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Núria, la farina d'arròs ha estat tot un descobriment i després de veure el resultat amb aquest pastís... de pastanagues, de prunes i del que faci falta!! ☺

      Una abraçada!!

      Elimina
  6. Increïble aquest pastís! Em sembla que té una textura d'allò més temptadora!!! Soc una 'chocholic' sense remei i m'ha acabat de convencer quan he llegit que té un sabor intens a xocolata (Bé!!!!).
    ...i a sobre no porta mantega, molt més sa ja que no té tants greixos.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  7. Aquesta me l'apunto, tincs uns amics celiacs, i és molt complicat fer postres per a ells.
    MOLTES FELICITATS PEL BLOC, endavant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci reina!!! Un any ha passat molt ràpidament!! Ara a pel 2nd!! ☺
      Petons i records a tots els de casa!

      Elimina
  8. Moltes, moltes i moltes felicitats pel teu magnífic bloc! Que per molts anys més et puguem continuar llegint! I per cert, aquesta recepta d'arròs commemorativa, m'encanta! Jo també volia fer alguna cosa dolça pel Memòries, però m'has posat el llistó molt alt! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs acabo de veure la teva recepta Mònica i tens la prova més que superada jajajaja tot i que jo n'he tingut mai ni un segon de dubte! ☺

      Elimina
  9. Felicitats per aquest primer any, i que en siguin molts més!!! aquest pastís fa tremolar de bo, a més se veu així humidet com a mi m'agraden, i si és apte per celíacs, molt millor!! un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Eva és una d'aquelles receptes per tenir a mà!! ☺
      Petons

      Elimina
  10. Felicitats per aquest anyet i ho celebres amb un postre digne d'aniversari. T'acabo de conèixer i la veritat és que tens un blog preciós.

    Montse
    http://estoneslliures.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies Montse!!! Benvinguda i estic molt contenta que t'agradi el bloc!! ☺ Després passaré teu bloc que segur que també està molt bé!☺

      Elimina
  11. Felicidadesss por este año y las deliciosas recetas que publicas, con este pastel me has hechizado del todo, que rico debe estar por favor...
    Besos y que sean muchos años más compartiendo con nosotros estas exquisiteces..!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mina!!!! Fa il.lusió veure tanta gent passejant pel bloc! ☺

      Elimina
  12. Felicitats amb una mica de retard... Un pastís genial per celebrar-ho! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. No és mai tard Roser!! Moltes gràcies guapa! ☺

      Elimina
  13. Moltes felicitats!!! doncs jo buscaba precisament una coseta sense gluten i guoite!! quina bona pinta. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Adriana! Gràcies i espero que la recepta et sigui útil!! ☺ I benvinguda!!

      Elimina
  14. MOLTES FELICITATS, quina il.lusió, oi? doncs el meu blog ja n'ha fet 2 d'anyets i es veritat que quan comences no saps com anirà, és tota una ventura, una no s'imagina que acabarà coneixent tanta gent maca. Dóna moltes satisfaccions. espero que ho disfrutem durant mooooooolts anys.

    Del pastís m'ha cridat l'atenció que estés fet amb farina d'arròs, m'entren ganes de provar-lo per curiositat i perquè té una pinta boníssima.

    Una abraçada i que passis bon dia.

    *Pilar*

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Pilar! Comences pensant que és una cosa només per tu i que ningú hi estarà interessat i de cop t'adones que hi ha gent amb tu!! És fantàstic!! Merci per ser-hi!! ☺

      Elimina
  15. FET !!!!

    només dir que és BO, BO I BO.
    un 10 pels xocolaters.

    ResponElimina
    Respostes
    1. ROSER!!!! Quina alegria saber que l'has fet i que us ha agradat!!!!! ☺ Envia'm una foto que la posarem al Facebook i tothom podrà veure la teva obra!!
      Molts petons reina!

      Elimina
  16. T'he descobert a través de Memòries d'una cuinera, per molts anys!! aquest pastís és una molt bona proposta!!! si porta xoco per a mi perfecte! És veu super humit!! que bo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Teresa!! Merci per venir a donar un cop d'ull!☺ La veritat és que si que és bo: tota una sorpresa!! Si un dia el fas, segur que no et decepciona!!
      Una abraçada

      Elimina
  17. Muchas felicidades por este 1 año y espero que sigan muchos mas años de buena cocina,como este fantastico y delicioso partel de chocolate con la originalidad de la harina de arroz¡¡Muy buena aportacion a memorias.
    Peto

    ResponElimina
  18. Moltes felicitats i per molts anys, Dolors!!! Un pastís de xocolata que res té que envejar als convencionals. D'entrada m'ha semblat un brownie (que m'agrada amb bogeria, però que menjo amb molta moderació) i té una pinta boníssima. :))) Aquest no descarto fer-lo, sense dir del que està fet als de casa, a veure que en diuent....

    Petonets i una abraçada.

    ResponElimina
  19. Bona idea haver participat amb un patís de farina de arroç i a mes del teu anniversari...Felicitats!!!!!!
    Al pastís te una pinta boníssima!!!)

    (he llegit al blog de la Rosa Mª que no has vist mai TU y YO, aixó hi ha que resoldre-ho....!!!!!)

    ResponElimina
  20. ummmm, que bó.
    Dolors per molt anys, tens una seguidora mes, si vols, t'espero al meu blog.
    Salutacions

    ResponElimina
  21. com passa el temps, veritat Dolors? enhorabona per aquest primer any!!!! Una manera molt original de celebrar-l'ho!!!! Moltíssimes gràcies per participar a Memòries. Petonets

    ResponElimina
  22. Felicitats per l'aniversari del blog.
    També havia pensat de fer alguna recepta dolça amb farina d'arròs però al final va tocar una de salada.
    Està molt bé donar idees per a persones amb intoleràncies.
    Moltíssimes gràcies per participar.

    ResponElimina
  23. Moltes felicitats!! aquesta recepta és molt temptadora

    ResponElimina
  24. Moltes felicitats!! Aquesta recepta i la farina d'arròs són un descobriment!! Petonets!

    ResponElimina
  25. Estic verdaderament impressionada de la bona acceptació que està tenint aquest pastís! ☺ MOLTÍSSIMES gràcies a tots!!
    Petons

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...