Diumenge de Pasqua!
Un dia familiar. Un dia especial pels més petits. Un dia màgic!! Un dia d'ous!☻
Ous de colors, ous de xocolata, ous de sucre, ous bullits, ous pintats,... ous que el Conill de Pasqua ha anat amagant per jardins i camps. I, com la majoria de trobades familiars, no es pot acabar d'altra manera que asseguts a taula i menjant OUS!
Aquest nius, coneguts també com a Pa de Pasqua italià ja que Suïssa comparteix tradició amb Itàlia, fan les delícies de grans i petits! A més... decoren, acompanyen i són un servei ben original☻
Ingredients
Amb 500 grams de farina surten 8 nius.La recepta és la mateixa que la del Zopf o Trena Suïssa incrementant la quantitat d'algun dels ingredients. Només cal afegir-hi els ous i el sucre de colors:
Per la massa
- 500 grams de farina
- 5 grams de sal
- 50 grams de sucre
- 20 grams de llevat de flequer
- 1 ou
- 300 grams de llet a temperatura ambient
- 80 grams de mantega
Per l'acabat i la decoració
- 8 ous
- 1 rovell
- 2 cullerades de llet
- Sucre de colors per a decorar-los
Procediment
Preparem una safata de forn amb paper sulfurat, lleugerament enfarinat.
- S'amassen tots els ingredients per la massa tot deixant moments de repòs entre amassat i amassat. Seguirem un ritme de 2-5 minuts on 2 és el temps d'amassat i 5 el temps de repòs de la massa.
- Així que la massa ja estigui lligada i tingui cos, hi afegim la mantega. Amassarem 2 o 3 vegades més per integrar-la.
- Quan la mantega estigui ben barrejada, hi afegirem la sal.
- Amassem una mica més fins que tinguem una massa brillant que es desenganxa de les parets.
- Seguidament untem lleugerament un bol amb oli i hi col.loquem la massa a dins fent una bola.
- Tapem amb un drap i deixarem que llevi 1 hora o fins que hagi doblat el seu volum.
- Un cop la massa ha doblat el seu volum, la deixarem caure sobre la superfície de treball, la picarem amb la mà per tal de desgasar-la i la tallarem en 8 trossos.
- Formarem una bola amb cada un d'ells i els deixarem reposar 10 minuts.
- Passat aquest temps farem una botifarra amb cada una de les boles. Hauriem d'aconseguir allargar-la uns 40-50 cm. Per tal que no es trenquin les deixeu reposar un minuts entre rodada i rodada. D'aquesta manera la massa es relaxa i adquireix elasticitat.
- Així que tenim la mida desitjada, agafarem el centre entre els dits índex i polze. Aixecarem la massa a l'aire i agafant els 2 extrems que pengen, la cargolarem sobre ella mateixa fins a tenir-la tota enroscada.
- Seguidament la posarem sobre el paper sulfurat tot donant-li forma de cercle.
- Pressionarem amb els dits el junt per tal de segellar la massa i evitar que s'obri durant la cocció.
- Agafeu els ous crus i els anem col.locant al centre de cada niu. NO patiu que els ous es couen durant la cocció del pa. Queden ous passats per aigua - llegiu "Notes"
- Tapem els nius amb un film i els deixeu fermentar una segona vegada. Uns 30-40 minuts.
Mentrestant escalfem el forn a 175°C.
Finalment ja només ens queda pintar els nius amb la barreja d'ou i llet al mateix temps que els decorem amb els sucres de colors i els posarem al forn.
Els courem 20 minuts. Passat aquest temps traurem els ous i deixarem que els nius s'acabin de coure 10 minuts més.
Un cop cuits els passeu sobre una reixeta perquè es refredin una mica i directes a taula!
NOTES
- Els ous. Si us agraden els ous ben cuits, si voleu i teniu maneres de pintar-los com es fa per aquí o si no us agradessin els ous, teniu diferents opcions:
- D'entrada podeu NO treure els ous del forn durant la cocció dels nius. Si que els haureu de treure dels pans per permetre la completa cocció d'aquests però podeu deixar-los a la safata, al costat dels nius i així es couran una estona més.
- Podeu utilitzar ous durs (pintats, decorats o tradicionals). En aquest cas haureu de buscar patates de mida similar a un ou. Les emboliqueu amb paper de plata i les poseu sobre els pans, en comptes dels ous crus, durant la segona fermentació del pa i les poseu amb els pans al forn. Passats els 20 minuts primers de cocció, traieu les patates del centre dels nius i les deixeu al costat dels nius, sobre la safata, DINS el forn. Quan tingueu els pans cuits, els traieu del forn i ompliu el forat amb els ous durs. Atenció: si deixeu que les patates s'acabin de coure uns 10-15 minuts més poden ser un complement genial pel vostre àpat! Només us caldrà acompanyar-les dels ous i una bona cansalada fumada ☻
- Finalment, si no sou d'ous, podeu seguir el procediment del punt 2 i donar un cop de mà al Conill de Pasqua: ompliu els forats dels nius amb ous de xocolata i sucre. Segur que feu ben feliços als petits de casa!!☺
Entrada actualitzada el 10.04.2017
T'han quedat impressionants, me n'has fet venir ganes de fer-ne. Demà volia fer un mona tipus pastís però ara ja dubto. Bona Pasqua
ResponEliminaQueden preciosos, i que bons deuen estar! petons
ResponEliminaM'encanten aquest nius! I això que quedin els ous passats per aigua em sembla genial...ara a casa en necessitarien uns quants, uns amb ous dels de tota la vida i les altres amb ous de xoco!!! Petons i Bona Pasqua!
ResponEliminaCarai, Dolors! quines mones més bones! I són precioses!
ResponEliminaQue macos aquests nius!!! T'han quedat perfectes, fan una bona pinta...! De ben segur que a mi no em sortirien amb aquest color i la forma tan ben feta, jeje.
ResponEliminaUna abraçada! =)
Uns nius preciosos i força divertits!! un petó!
ResponEliminaque preciosos i esponjosos es veuen aquests nius!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Preciosos t'han quedat!!!! Jo tambè he fet monas tradicionals aquests diez, però aquests nius teus m'encanten!
ResponElimina