11 de juliol 2014

Mantega d'herbes

No hi ha res com l'oli d'oliva!☺

Cuinar amb mantega, amanir les amanides amb salses cremoses o menjar pa amb mantega i formatge (aaaAAaiiiiIxxxXx) no fa per mi. Allà on hi hagi un bon oli d'oliva (i uns tomàquets) que s'aparti la mantega!! PERÒ també s'ha de saber reconèixer quan una cosa és bona☺ 




La mantega d'herbes o "Kräuterbutter" com l'anomenem a aquí em va enamorar de seguida!! I NO, no es tracta d'unes postres, no!☺ És tracta d'un condiment salat que es converteix en el rei de la festa en època de barbacoes, pícnics i "diumenjades" però que va bé tenir-lo a l'abast durant tot l'any per refinar graellades de qualsevol tipus, pastes, verdures, patates i fins i tot per untar sobre pa.

S'acostuma a servir, ja sigui en un bol al mig de la taula a l'abast de qui en vulgui o a porcions individuals, al mateix moment en què es serveix la carn, les verdures, la pasta o el que sigui que volem condimentar. Es deixa caure una porció de mantega al damunt del menjar. Amb l'escalfor de la cocció, es desfà la mantega i s'escalfen les herbes deixant anar tot el seu aroma i oferint-nos un toc de frescor inesperat. 

Fer-la a casa no costa res i ens permet un joc més lliure a l'hora d'escollir les herbes. Ara us ho explico però... 

... no ho faré pas amb el format de recepta tradicional ja que la mantega d'herbes és ridículament fàcil i això de les herbes, pel que fa a quantitats, es una cosa molt personal. El que us deixo avui és la recepta bàsica que a mi em dóna sempre un resultat excel·lent i, a tall d'exemple, les combinacions d'herbes que ens agraden més a casa.  

Sempre que faig mantega d'herbes, independentment de les herbes que hi poso, faig servir la següent proporció: 15 grams d'herbes i un polsim de sal per 100 g de mantega

Podeu agafar les herbes que més us agradin, combinar-les de la manera que més us convingui i fins i tot afegir-n'hi si us sembla que el gust no és prou intens. Pel que fa la sal, normalment ja haureu salat l'aliment a condimentar així que amb un polsim en teniu realment prou. Jo us aconsellaria que proveu una vegada les quantitats que jo us dono i així podreu fer-ne una valoració més exacte i adaptar-ho millor al vostre gust☺

Les barreges d'herbes que triomfen a casa són:
  • Per la pasta: alfàbrega genovesa, romaní, farigola i xili - És la foto de presentació i val a dir que a vegades també la poso a sobre la pizza. Igualment és genial per saltejar unes llenties, unes mongetes seques, uns cigrons o fins i tot unes faves (en aquest cas sí que és en substitució de l'oli)
  • Per la carn: all i julivert!! Absolutament tradicional☺


  • Pel peix: anet (o fonoll pudent... SONA FATAL!!!), pebre, ratlladura de taronja i de  llimona.


I per fer-ho només heu de barrejar les herbes, un cop netes i tallades, amb la mantega tova fins a aconseguir una pasta homogènia i ja heu acabat!!!!


Fàcil, oi? Ara haureu de decidir si voleu deixar la mantega d'herbes en un bol com a una única porció o si en voleu fer porcions individuals. A mi, com ja heu vist, m'agraden més les porcions individuals. 

El que faig és omplir uns motlles de pralinés amb la pasta  de mantega. Quan estan totes les formes plenes, pico un parell de vegades amb el motlle sobre la superfície de treball per tal d'evitar cavitats d'aire, tapo amb un tros de film transparent o amb paper sulfurat i a la nevera. Passats uns 30 minuts els trec de la nevera, passo el dit suaument sobre les formes per compactar la mantega una mica més i tapar possibles forats (com quan voleu fer un castell de sorra) i cap al congelador! 



Sí, si voleu les podeu deixar a la nevera però al congelador les podem conservar durant  molt més temps: mesos. I tenim l'avantatge afegit que les porcions congelades es desemmotllen fàcilment i sense trencar-se. D'aquesta manera, aquestes mantegues petites no es redueixen només a ser un condiment sinó que li donen un toc personal i elegant a la taula. 

Què, us atreviu a treure el morter i a picar herbes? ☺


10 comentaris:

  1. òndia, dolors, quina bona idea! Jo sóc com tu, d'oli d'oliva, però reconec que quan en alguna ocasió he pogut tastar mantegues aromatitzades com la teva sempre m'han encantat. M'hauré d'animar a fer-ne a casa, que de tan bé que ho has explicat, no podem perdre'ns! Petons

    ResponElimina
  2. Un post fantàstic, com sempre!!! M'ha encantat!! Un petó bonica

    ResponElimina
  3. Això té molt bona pinta i a més és súper fàcil de fer.
    Et trobava a faltar, m'encanta llegir els teus post, és com tenir-te a casa.

    ResponElimina
  4. Jo també sóc més d'oli d'oliva però t'asseguro que em menjaria ben a gust un plat amanit amb aquesta mantega. Segur que és una delícia. Petons.

    ResponElimina
  5. M'encanta aquesta proposta per condimentar tot tipus de menges! I el format individual pel que et decantes em sembla una monada. Crec que, amb aquestes porcions de mantega tan aromàtiques que ens ensenyes a preparar, per un dia podrem saltar-nos la preferència per l'oli d'oliva! Petonarros!

    ResponElimina
  6. Aquestes mantegues d'herbes es veuen ben maques! M'agrada el tamany que tenen, així petits em semblen com més temptadors, jeje. Són una idea excel.lent quan tens convidats a casa i vols preparar aperitius més especials.
    Per cert, et trobava a faltar Dolors! Que ve que hagis tornat amb les teves receptes.
    ..i quina enveja de tots els cursets que has fet! =)

    Un petó!

    ResponElimina
  7. Munnnnnn lastima que no se haya inventado la degustación virtual.

    ResponElimina
  8. Quina idea més bona aquests mantegues individuals i amb aquestes formes tan boniques! a més això de personalitzar les herbes és genial, jo em quedo amb la d'alfàbrega, em pirra!! un petonàs!!

    ResponElimina
  9. M'encanta aquest format per presentar les mantegues d'herbes, demà tenim dinar familiar i ara mateix vaig a preparar-les!

    ResponElimina
  10. Que ricas y que preciosa presentación!!! A mi es que me encantan estas mantequillas caseras de hierbas, hasta untadas en el pan. Tomo nota de tus mezclas, ese toque de chili me ha encantado...
    Besotes!!!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...