21 d’agost 2016

Madeleines d'espígol

Des del dia que vaig recollir i assecar l'espígol, que tenia ganes de fer Madeleines!!



Avui finalment he trobat el moment! Plou a aquí i anem tots amb màniga llarga. Sembla que ja tinguem la tardor a sobre - tot i que ens han promès 2 setmanes de calor per sobre dels 30 graus a partir de demà... un estiu de muntanya russa: passem dels 30°C als 10°C amb qüestió d'hores!! Però vaja, així m'he decidit a encendre el forn i a deleitar-me amb l'olor de l'espígol combinat amb el sucre i la mantega fossa! Un plaer pels sentits! ♥


Les madeleines han sortit boníssimes! El gust característic de la mantega torrada de les madeleines franceses continua essent el protagonista però les flors d'espígol li aporten un subtil toc fresc, estiuenc i sorprenent que les fa delicioses!


La recepta és molt senzilla i només cal vigilar a no passar-se amb la quantitat de flors d'espígol ja que la fragància d'aquesta flor és molt intensa. Tal i com ja us vaig comentar al fer el sorbet d'albercoc amb mel i espígol, davant el dubte, quedeu-vos curts! 

Ingredients


Per unes 20-22 madeleines.
  • 115 grams de mantega - llegiu "Notes"
  • 115 grams de farina tradicional o de rebosteria
  • 1/2 cullereta d'impulsor
  • 1 polsim de sal
  • 3/4 de cullerada de flors d'espígol seques
  • 2 ous a temperatura ambient
  • 75 grams de sucre
  • 1 beina de vainilla - les llavors
  • Sucre llustre per l'acabat - opcional


Procediment


Escalfeu el forn a 190°C i prepareu els motlles tradicionals de madeleines tot untant-los a consciència.
  • Desfeu la mantega en un cassó a foc lent i la deixeu coure, sense deixar de vigilar-la, fins que quedi torrada.
  • Traieu del foc la mantega així que estigui ben daurada, la coleu i la reserveu (així li doneu temps a que refredi fins al punt d'estar tèbia)
  • Tamiseu la farina amb l'impulsor i la sal.
  • Hi afegiu les flors d'espígol i reserveu.
  • Bateu els ous juntament amb les llavors de vainilla i el sucre fins que blanquegin i facin cordó
  • Afegiu els sòlids a la barreja d'ou i bateu bé perquè quedi tot barrejat i sense grumolls.
  • Incorporeu-hi la mantega tèbia amb moviments airosos fins a tenir una massa homogènia. 


Ja està! Com que tot i el mal temps a dins de casa fa calor, aquesta vegada no he deixat que la massa reposes a temperatura ambient: de seguida he omplert les petxines tot vigilant no omplir-les massa. Si les ompliu 3/4 de la seva capacitat és perfecte.

Seguidament i abans d'enfornar-les, les he deixat refredar uns 10-15 minuts a la nevera. Finalment les posem al forn i les deixem coure uns 12-13 minuts. Un cop cuites, les deixem refredar un moment, les desemmotllem i ja les podem deixar refredar del tot sobre una reixeta.

I vinga: a gaudir-les!! Queden ben esponjoses! I si voleu, les podeu emblanquinar amb sucre llustre.


Per cert, aquestes medeleines poden ser un regal "fet a casa" extraordinari. Jo n'he regalat la meitat a la veïna i ha quedat ben parada ☻ Mireu quina monada!!


I dir que les han trobat molt originals i ben bones! I vosaltres? Us animeu?

Notes
  1. La mantega. Dues coses de la mantega:
    • Tal i com us vaig comentar al fer les madeleines de carbassa, El sabor torrat de la mantega típic de les madeleines franceses, s'aconsegueix deixant que la mantega es torri  sense deixar de vigilar-la. Quan comenci a quedar de color fosc, daurat, i al fons del cassó hi veieu restes torrades, ja la teniu! Sobretot, NO us despisteu perquè del torrat al cremat hi va molt pocs segons. 
    • I ara simplement una evidència contrastada ☻ Tots hem vist escrit en més d'una ocasió que és important fer servir mantega de qualitat per tal que el resultat final sigui realment satisfactori, oi? De fet tots el ingredients haurien de ser de qualitat però avui us vull parlar de la mantega. Jo compro la mantega al supermercat i, en un país com Suïssa on la llet abunda, la mantega és generalment sempre de qualitat. Bé, avui, al posar-me a fer les madeleines m'he adonat que NO tenia mantega!!!! I al ser diumenge, he anat fins a una granja que té botiga de productes d'elaboració pròpia. Una botigueta on trobes els seus productes molt ben posats i etiquetats amb el preu, tu agafes el que necessites i deixes els diners dins una caixeta que hi ha sobre un petit mostrador i marxes. Aquestes botigues són de somni!! ♥ I això simplement per dir-vos que amb aquesta mantega, les madeleines han quedat millor que mai! El color, el gust, la consistència, l'olor a l'hora d'enfornar-les, TOT! Realment val la pena mirar-s'hi una mica amb la qualitat dels ingredients que fem servir ☻

9 comentaris:

  1. Que boniques, Dolors! I fan pinta de ser boníssimes!

    Les fas amb motlles metàl·lics o de silicona? Jo no en tinc, de motlles de madelaines, però algun dia hauré de fer un cop de cap, que "fan dentetes"!

    Parlant de productes de qualitat... Em fa una ràbia que aquí a Catalunya hi hagi tan poca cultura de bons làctics i derivats... Donaria el que fos per tenir alguna granja bio a prop i poder-hi comprar la mantega!

    Per cert... Vas rebre el meu correu privat? Com que no has dit res, em temo que no anés a parar a la carpeta de spam. La meva adreça és a34de15, també a gmail.

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Oriol! Els meus motlles són de silicona PERÒ només perquè els vaig trobar l'any passat super rebaixats (5 CHF) al Lidl i vaig decidir provar. Van bé i no em queixo! Però jo sóc una enamorada dels motlles metàl·lics: no m'agraden gaire les silicones i no he descartat comprar-los metàl·lics quan trobi una bona oferta :)

      I sí! Perdona! Vaig rebre el teu mail però noi m'ha faltat el temps. Així que torni a trobar una estona per poder-me dedicar al bloc i a resoldre dubtes eterns t'escriuré. Gràcies.

      Petons

      Elimina
  2. Només el nom, alimenta! Semblen tan delicioses! Haig d'aconseguir flors d'espígol perquè ja em vaig enamorat del sorbet d'albercoc amb mel i espígol i ara aquestes madeleines em tenen el cor robat...i l'estomac! I si veus que fa massa fred, envia'ns una miqueta cap aquí baix que ens fa falta...Un petonet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna, només cal que compris una planteta d'espígol en un test i en tindràs cada any! 😜
      Petonets reina.

      Elimina
  3. Unes magdalenes delicatessen! M'imagino l'oloreta que ha de fer la cuina a l'hora de fornejar-les.....
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Olga! Sí, la veritat és que és un plaer per tots els sentits 😊
      Una abraçada

      Elimina
  4. Després de la tornada mandrosa...trobar-te amb aquestes madeleines t'anima...!! bones, boniques i brutals!s'han de provar! un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies guapa! La veritat és que sorprenen, sí! 😉
      Petons!
      P.S- I no pateixis perquè tots estem igual pel que fa a la mandra post-vacacional 😊

      Elimina
  5. Dolors!!! Feia dies que no tenia temps per passar pel teu bloc...espero que hàgiu passat un bon final d'estiu, i la tardor estigui començant bé...!!! Amb dolços com aquest segur que tot ha anat rodó!!! Això de les flors d'espígol ho haig de provar algun dia!!! Petonarros!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...