22 de juliol 2016

Sorbet d'albercoc, mel i espígol [sense gluten, sense lactosa ni sucres refinats]


Tinc la sort de tenir un espai que utilitzo com a hort. La separació entre la zona de cultiu i el jardí pròpiament dit la marquen unes mates d'espígol (llegiu "Notes") que ens omplen els sentits cada estiu. 


És justament ara quan es troben a plena floració així que cada juliol els hi fem una retallada i en recollim les flors. Desprès de triar-les i deixar-les assecar, n'omplo un parell de mitjons de l'Iris i a perfumar els armaris i els calaixos... sí, ja ho sé... una mica "cutre" tot plegat, oi? És que el seu color lila intens i el seu perfum tenen la capacitat d'embriagar-me! M'encanta!! I a la família no sembla que els hi molesti, sinó més aviat el contrari: l'Iris dorm amb un d'aquests mitjons  a les mans ara mateix! ♥ 

Les flors restants les poso dins pots de vidre, tapo bé i les guardo per la cuina PERÒ ho faig perquè al ser espígol de collita pròpia, sé del cert que no ha estat ensulfatat ni tractat de cap manera així que el podem consumir sense problemes. Si us animeu a fer provatures amb flors d'espígol i no en teniu a casa, assegureu-vos que les flors que compreu siguin aptes pel consum alimentari.    




Amb tot això, la casa fa olor de Mediterrani, de sol i de vacances!! ☻ I com que a més fa calor, doncs a gaudir d'aquest sorbet! 

La combinació d'albercocs i espígol o lavanda la trobem habitualment a la zona de la Provença amb forma de melmelada. M'ha semblat interessant fer-ne una versió freda i ens ha agradat molt!! A veure què us sembla:

Ingredients

  • 560 grams d'albercocs espinyolats i congelats - llegiu "Notes"
  • 400 grams d'aigua de coco
  •  1 i 1/2 cullereta de flors d'espígol seques - llegiu "Notes"
  • 75 grams de mel - llegiu "Notes"


Procediment

  • Posem l'aigua de coco al foc i la portem a ebullició.
  • Així que arrenqui el bull l'apartem del foc, hi afegim les flors d'espígol i deixem que infusionin uns 10 minuts.
  • Colem l'aigua i deixem que refredi.
  • Traiem els albercocs del congelador perquè perdin una mica de fredor.
  • Quan tenim l'aigua de coco freda, hi afegim els albercocs, la mel i ho triturem tot ben fi. Si voleu trobar-hi trossos de fruita, tritureu menys estona.


Ja tenim la pasta d'albercocs preparada!

Ara ja només ens faltarà congelar la pasta per adquirir la consistència desitjada. 

Ho podeu fer amb geladora si voleu: podeu posar directament la barreja dins la geladora perquè al treballar amb albercocs congelats la pasta de fruites ja és freda. Congeleu el sorbet segons les indicacions del fabricant del vostre aparell. 

Jo ho he fet a la manera tradicional: dins un tupper i a dins el congelador! En aquest cas però, no us oblideu de remenar-ho 3-4 vegades durant les primeres 3 hores per tal de trencar els cristalls. Passat aquest temps ja només us faltarà deixar que s'acabi de congelar  del tot.

A l'hora de menjar-lo, penseu a treure'l del congelador una estona abans per aconseguir el punt perfecte de sorbet. 


I ja està! 

No té cap complicació i és boníssim! 

Si a l'hora de servir-lo el regueu amb un bon raig de mel i un polsim de flors d'espígol, a la primera cullerada us abraçarà l'estiu amb una bufada de frescor i aromes de camp. Us agradarà!! 



I si això de l'espígol us motiva, mireu-vos aquest xarop que també és molt interessant ☺

NOTES
  1. l'Espígol. Sabíeu que l'espígol i la lavanda NO són la mateixa planta? Jo no ho sabia! Doncs resulta que són dues espècies diferents del gènere Lavandula. Quin embolic! ☻
  2. Els albercocs. Els podeu comprar ja congelats. Jo, com que la zona del Wallis és coneguda precisament per aquesta fruita i ara és de temporada, els compro al mercat, els espinyolo i els congelo la nit abans. Si ho voleu fer d'aquesta manera (sempre seran més saborosos), assegureu-vos de posar-los al congelador amb un mínim de 24 hores d'antelació. 
  3. La quantitat de flors d'espígol. L'aroma de la flor d'espígol, igual que el de la lavanda, és molt intensa. Procureu no passar-vos! Volem aromatitzar un sorbet amb flors d'espígol però no tenim cap intenció de menjar-nos un sorbet en el que ens hi ha caigut mig flascó de perfum... ECS!! El millor que podeu fer és tastar l'aigua de coco passats 8-10 minuts, si no hi reconeixeu les flors, deixeu que infusionin 5 minuts més però millor quedeu-vos una mica curts.
  4. La quantiat de mel. Per mi que intento rebaixar sucres, trobo que la quantitat de mel és adequada doncs el sorbet acaba regat amb més mel i queda espectacular PERÒ... en Reto ha tingut de seguida molt clar que:
    • Si volem servir el sorbet entre plats, tal i com s'acostuma a fer als restaurant, la quantitat de mel és perfecte! Sí, així m'ho ha dit. El sorbet és refrescant, aromàtic i molt equilibrat: PERFECTE!! 
    • Si el que volem és servir el sorbet com a postres o com a llaminadura d'estiu... llavors és poc dolç. I trobo que té força raó. Si voleu, augmenteu la quantitat de mel fins a 100-120 grams però no gaire més o acabarà essent massa dolç, el gust de la mel predominarà i ens matarà la resta de sabors.

6 comentaris:

  1. No l'he tastat, però amb la calor que tenim aquí ve de gust un sorbet ben refrescant i amb el toc de l'espigol.
    Petons.

    ResponElimina
  2. Aquest sorbet té una pinta....mira que tinc una mica de mal de coll...però tot i així me'n prendria un bon bol!!! Aquest jardí-hort teu ja el voldria per mi!!! Petonarros!

    ResponElimina
  3. Es una de les meves combinacions favorites a l'estiu! Acabem de fer les melmeladas d'albercoc amb espígol i sense aigua de coco hem fet un sorbet/gelat forç semblant!
    Com que a casa ens agraden poc dolços els sorbets, em quedo amb aquestes delicioses proporcions!
    Ara em toca desitjar-te un bon estiu, temps de vacances per nosaltres, i temps de tornar a casa!
    Petons i bon estiu!
    Palmira

    ResponElimina
  4. Una combinació original i atrevida! Quin sorbet més bo!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  5. Només el títol ja enamora! El que no sabia és que són plantes diferents!A veure si em puc fer amb una planta i tastar-la a casa. Des de que vaig descobrir que es poden menjar les flors-no totes-cuino amb les de l'alfàbrega (estan impressionants i amb tot el gust concentrat) i ara ho intentaré amb les de l'espígol. Un petonet!

    ResponElimina
  6. Ohh se m'havia passat aquesta delícia!! provaré de fer-lo, però ara no sé si el que tinc és espígol o lavanda ;). Un petonàs guapa!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...