20 de setembre 2017

Truita de farina {Projecte Roca}

El primer Projecte Roca de després de les vacances! Ja sabeu, el projecte que vol posar fotos al llibre La cuina de la meva mare d'en Joan Roca. Un llibre els beneficis del qual, van directament destinats al Banc dels aliments de Girona. 




La Palmira de Come conmigo, el blog de Palmira ha escollit la truita de farina! 

Una recepta una mica oblidada però bàsica a la Catalunya de la postguerra. Quan era petita, recordo que l'àvia la feia sovint. Ara ja és gran i la meva mare li cuina i, la veritat, no sabria dir-vos si fa truites de farina... 

En qualsevol cas, és una recepta perfecte per engegar la nova temporada: és molt fàcil i ràpida de fer! Genial per un mes de setembre ja prou atrafegat per ell mateix ☻ 

I jo us porto una mena de recepta doble ja que l'àvia feia pel meu germà i per mi una versió força llaminera de la truita de farina que vull compartir amb vosaltres.

La truita de farina no deixa de ser una truita amb l'afegit d'unes cullerades de farina i alguna que altra verdura. El resultat? Una truita que omple i atipa més que la truita purament d'ou i, si li afegim un rajolí d'aigua per acabar-la de lligar, també allarga més: ideal per omplir boques en èpoques de fam, no trobeu? 



Passo ja a donar-vos la meva versió de la recepta. I dic la meva versió perquè a mi m'agrada amb cansalada viada i ceba o all tendre. També es pot fer amb botifarra negra o bàsica: sense afegir-hi res més que sal. Ja us podeu imaginar que va una mica a gust de cadascú... tot i que... després de la guerra depenia bàsicament del que es tenia a casa i sovint era res. Però fins i tot la truita més senzilla de totes surt bona de veritat!!  

Per cert, una única modificació! El llibre calcula dos ous per persona: vuit ous per a quatre persones... jo només n'he agafat un per persona tot adaptant la quantitat de farina. 

Ingredients

  • 4 ous de mida mitjana
  • 2 cullerades de farina
  • Un polsim de sal
  • Aigua - només si cal per aconseguir una barreja homogènia.
  • Cansalada viada
  • 1 ceba o 1 all tendre
  • Oli d'oliva - per coure la truita


Procediment

  • Posem en un bol els ous i els deixatem.
  • Hi afegim la farina poc a poc per evitar grumolls. Si no ho aconseguim... un cop de batedora ens ajudarà ☻
  • Ara hi afegim el polsim de sal, la cansalada viada i la ceba.
  • Posem una paella al foc amb un raig d'oli.
  • Quan l'oli és calent, hi tirem la barreja i fem la truita (o les truites) de la manera tradicional.

Normalment es menja acompanyada d'una bona amanida i pa amb tomàquet: no cal res més! Si la truita de farina us és desconeguda, l'heu de provar encara que només sigui una vegada! 

I per si no acabeu d'estar conveçuts, ara la versió per nens de la meva àvia ♥ 


Ella ens feia la truita de farina bàsica: ous, farina i un polsim de sal. Ben senzilla, sense entrebancs PERÒ llavors, quan els ous quallaven, hi tirava sucre al damunt! Girava la truita i la deixava coure una mica més. El sucre caramel.litzava! I un xic més de sucre a l'altre costat i tomba i tomba... 

... quan hi penso, crec que aquesta versió de la truita de farina bé podria ser una versió rústica i primitiva dels pancakes doncs els amics americans guanyen en esponjositat  i textura però a nivell de sabor, la diferència és ben poca. Vaja, tampoc és massa rellevant però us diré que el que amb l'experiència d'avui em sembla rústic, fa uns anys em semblava la dolçaina més bona del món mundial! 

Prou! Prou de nostàlgies que cal anar a donar un cop d'ull a les truites de les meves companyes que segur s'ho valen. Us deixo la llista:

A la Cristina des de Comemos a las 3
La Rosa des de Un toque de canela
La Beatriz des de 2 mandarinas en mi cocina
La Margarita des de Acibechería
La Rosalía des de RossGastronómica
La Sofía des de Mil Ideas Mil Proyectos
La Conxita des d'El pot petit 

18 comentaris:

  1. que bona Dolors!!!
    i quins recors ens porta aquest llibre.
    M'ha agradat molt aquesta versió amb alls tendres ceba i cansalada i també la dolça de la teva àvia, las iaias quines grans cuineras, per mi les millors del mon.
    molts petonets
    Rosa

    ResponElimina
  2. Pues a casa no m'ha quedat esponjosa com la teva, més bé clafoutis que truita! Però si tens raó, veient la teva recepta amb sucre recordo que la meva tieta la feia quan erem nens!
    Tindré que tornar-la a provar amb el sucre i amb les clares montades de Sofia!
    Petons i bon dimecres!
    Palmira

    ResponElimina
  3. Qué apetecible Dolors tu tortilla, y como dices, podría ser una version de los pancakes, no lo había pensado..., felicidades!!! me ha encantado tu versión. Un beso grande!!!

    ResponElimina
  4. Si que ha d'atipar, però es una bona manera de fer un sopar a bon preu. La versió dolça també es veu molt bona. Les avies que llestes eren, amb poca cosa donaven de menjar a un munt de persones.
    Petons.

    ResponElimina
  5. Qué grande tu abuela, me quedo con esa tortilla y su toque de azúcar caramelizado ¡enorme!

    Besos

    ResponElimina
  6. Pots creure que no les he tastades mai! I ara que ho dius sí que sembla la versió rústica del pancake. Diga-li vintage i crearàs una nova tendència culinària, ha, ha! Petonets!!

    ResponElimina
  7. No coneixia aquesta recepta, encara que jo a vegades m'he fet truites dolçes amb farinai plàtan per esmorzar.
    Amb cansalada sona bé la cosa...:)

    ResponElimina
  8. A casa meva encara en fem. Els meus fills són uns entusiastes de la truita de farina amb espàrrecs de marge. Segons la gent gran de la meva família la truita de farina ha de ser molt prima i s'ha de girar com a mínim 8 vegades

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Imma pel comentari! Que bé saber que continua viva! Sí, a casa també les fem primes (no tant com una crep però primes, sí). El que no sabia és això de girar-les 8 vegades!! Interessant!! :) La propera vegada ho provaré!
      Petons

      Elimina
  9. A casa nostra sempre n'hem fet i al damunt hi posem de tot com si fos una pizza o bé l'enrotllem com un kebap. Hi ha centenars de combinacions i possibilitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia!! Certament! Una truita de farina pot ser la base de moltes altres receptes. Ofereix moltes possibilitats com tu dius. És una pena que a vegades no explotem prou el potencial de la nostra cuina de cada dia... 😀
      Una abraçada i gràcies per comentar!
      Dolors

      Elimina
    2. A casa nostra sempre n'hem fet, a vegades amb aigua i a vegades amb llet. I al damunt formatge, tonyina, olives, ceba, bolets... boníssim!

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...