17 de març 2013

Fem pa / Pa de llard italià


Aquest cap de setmana està essent molt panarra.

Han coincidit dues coses: per una banda el fet que divendres vaig trobar una recepta que donava sortida al llard que em quedava d'haver fet els llardons per Carnestoltes i per l'altra, el repte del grup "Comando Panarra" sobre els pans del fantàstic "putuchef" i flequer de Barcelona Daniel Jordà ("Panes Creativos"). I a aquí em teniu, amb davantal i enfarinada de divendres a diumenge! :)

Per Carnestoltes vaig voler fer una coca de llardons però visc a Suïssa i trobar els llardons es va convertir en una missió impossible :) Per això vaig acabar anant al carnisser per comprar un bon tros de grassa de l'esquena del porc i aconseguir els llardons a casa. Va ser tot un èxit però...vaig omplir 3 pots amb llard que, la veritat sigui dita, no utilitzo per a gaire res. Per això al trobar aquesta recepta vaig tenir clar que malgrat la presència de la Vella Quaresma, havia de fer aquest pa! 

I va valer la pena perquè el pa va sortir BONÍSSIM!!!! Amb cara de "Cinnamon roll" gegantí, amb la consistència i el gust del pa de pagès amb un suau regust de llard i un toc de caramel. Especial i fantàstic! 

Ingredients

  • 500 g de farina - sempre millor si és de força
  • 10 g de sal
  • 250 g d'aigua a temperatura ambient
  • 10 g de llevat de flequer (de Paris)
  • 200 g de massa mare
  • 150 g de llard de porc
  • 150 g de sucre fi
  • Un polsim de nou moscada - reservar per just abans d'enfornar
  • 2 cullerades soperes de sucre - reservar per a just abans d'enfornar

Procediment

  • En un bol gran barrejo la farina, la sal, l'aigua i el llevat de flequer. Aquest llevat no necessita dissolució, s'engruna i s'afegeix directament als altres ingredients. 
  • Ho barregem tot bé, amb les mans o amb una rasqueta de plàstic, durant un parell de minuts. No cal preocupar-se si els ingredients no acaben d'estar integrats, ja els integrarem. 
  • Tapem el bol i deixem reposar la barreja 10 min. 
  • Tornem a barrejar els ingredients intentant, ara sí, formar una massa uniforma. 
  • Afegim la massa mare i ho tornem a barrejar tot durant un parell de minuts o fins que la massa mare estigui integrada. 
  • Tapem el bol i deixem reposar la massa 10 min. Untem amb una capa fina d'oli la superfície on amassarem. Per treure la massa del bol la desenganxarem amb compte amb la rasqueta o amb la mà i la deixarem caure pel seu propi pes. 
  • Comencem a amassar seguint la tècnica de l'estirar i el plegar. S'estira la massa amb les mans formant un rectangle i seguidament es plega agafant les dues puntes més apartades de nosaltres i doblem cap a nosaltres fins a la meitat de la massa. Es fa al mateix amb la meitat restant (agafant les puntes de més cap a nosaltres, doblem cap al centre de la massa). Finalment doblarem els costats cap al mig. Aquest procediment s'ha de fet rapidet i es va repetint durant 1 minut o 2. Per visualitzar el que us dic, aneu a aquí
  • Untem la massa amb una mica d'oli i la deixem reposar 10 min.
  • Tornem a amassar la massa durant 1 minut.
  • La deixem reposar 10 min.
  • Amassem una vegada més.
  • La massa ja està ben lligada. La deixem reposar tapada durant 1 hora.
  • Passada l'hora, tornem a deixar caure la massa sobre la superfície de treball. A arribat el moment d'integrar el llard i el sucre a la massa. La recepta original integra aquests 2 ingredients utilitzant altra vegada la tècnica d'estirar i plegar 
  • Es deixa reposar la massa plegada i tapada durant 30 min.
  • Mentre esperem que la massa torni a pujar prepararem  el motlle de cares al darrer repòs. Hem de tenir en compte que per aquest pa, el darrer repòs ja té lloc dins el motlle amb el qual enfornarem. Necessitem un motlle que pugui anar al forn, rodó i més aviat profund. Jo vaig utilitzar una cassoleta pyrex. 
  • Passats els 30 min. donarem forma a la massa. Estirem la massa altra vegada fins a aconseguir un rectangle. Seguidament començarem a cargolar per el costat més proper a nosaltres fins a formar un cilindre. Quan l'hàgim aconseguit el taparem i el deixarem reposar 10 min.
  • Seguidament agafarem un ganivet i farem 3 talls longitudinals al cilindre.
  • Col·locarem amb molt de compte la massa dins el motlle. Aquesta és potser la part més complicada doncs hem d'enroscar la massa començant pel centre del motlle com un cargol. La part tallada ha de quedar a dalt. 
  • Tapem i deixem reposar la massa 1hora, temps que hauria d'haver doblat el volum.
  • Pre-escalfem el forn a 200°C
  • Quan tinguem el volum desitjat, només cal que ensucrem i escampem la nou moscada  per la superfície del pa. 
  • Finalment enformem. Courem al pa al forn durant 1 hora. Els primers 20 min. amb el forn a 200°C. Després baixarem la temperatura fins a 180°C. 
  • El deixarem refredar al motlle durant 15 min.
  • Després el deixem refredar del tot sobre la reixeta.
Bon profit! :)

1 comentari:

  1. Ui! Aquest pa ja vol més paciència i traça, m'esperaré a provar-lo quan vinguis cap a Catalunya ;D

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...