23 d’abril 2013

Galetes d'avellana - Sant Jordi 2013 [sense ou]

I qui no voldria ser a Catalunya en el dia d'avui??!!!?!?!!!??!


El que anyoro més és passejar amunt i avall de la Rambla de Girona, atapeïdes de gent i haver d'obrir camí a cops de colze entre la gentada per poder arribar a l'estant i comprar aquell llibre que, de fet, es pot trobar a qualsevol llibreria!! ;D Però el llibre de St. Jordi s'ha d'aconseguir "lluitant" o és que potser us penseu que és facil anar pel món matant dracs???? Així que no deixeu d'anar a la Rambla els que podeu! :D

Sí, d'acord! Jo hauria d'estar parlant de roses però és que des de sempre que sóc de llibres jo! No li faig cap lleig a una rosa (o a qualsevol altra flor), no. El que passa és que allà on hi hagi un llibre interessant, acompanyat d'un cafè i unes bones galetes...

I per això en un dia on Catalunya parla de roses, llibres i pans de sobrassada amb formatge i nous, jo m'he decidit a fer unes galetes ràpides d'avellanes :)


La recepta original és del bloc Directo al Paladar i jo hi he afegit la senyera que he fet amb foundant. És una recepta molt ràpida de fer i NO porta ou!!! Admet modificacions! Jo l'he fet amb avellanes i ja he decidit que la propera vegada hi afegiré gotes de xocolata :)

La senyera, a part de ser decorativa, és tota una sensació a l'hora de menjar-la ja que és un mos una mica més dolç que la galeta per ella mateixa i amb l'avellana s'aconsegueix un toc molt agradable al paladar. 

Són molt ràpides de fer i amb les quantitats següents m'han sortit 20 galetes.


Ingredients

  • 220 g de farina
  • 90 g de sucre - 100 g si sou molt dolços ;)
  • 6 g d'impulsor tipus Royal
  • 75 ml de nata
  • 50 g d'avellanes o de qualsevol altre fruita/grana - si hi voleu afegir més coses, intenteu que la barreja dels diferents ingredients no passi massa dels 50 grams perquè en cas contrari carregarem excessivament la massa.
  • 110 g de mantega desfeta
  • 1 polsim de sal
  • Foundant de color blanc
  • Foundant de color vermell
  • Foundant de color groc


Procediment

Primer de tot preescalfarem el forn (dalt i baix) a 200°C


Per les galetes

  • Barregem tots els ingredients (menys els foundants) fins a aconseguir una pasta tova.
  • Anem agafant trossets de pasta i formem boles que anirem deixant sobre un paper sulfurat a la plata de forn. Al mateix temps de deixar-les, les aplanarem una petita mica apretant amb el dit. Al col·locar-les a la plata, penseu que creixen una mica així que no les deixeu massa juntes.
  • Quan tenim la plata plena ja les podem enfornar. 
  • Al forn 15 minuts (com més grosses feu les galetes, més estona de forn necessiten).
  • Quan estiguin cuites, les deixem refredar sobre una reixeta.

Per la senyera

El foundat, per aquells que no el coneixeu, és una pasta de sucre i es treballa igual que si féssim plastilina :) És però molt enganxosa i s'ha de treballar sobre una superfície ensucrada amb sucre llustre. 

El foundant es pot fer a casa però jo l'he comprat (es troba al supermercat o a les botigues de  productes per a pastisseria) Treballo molt poc amb aquesta pasta de sucre i quan la faig servir és en poca quantitat. Per això sempre em sembla que no val la pena comprar els ingredients, fer la barreja, repartir-la, tenyir-la, etç. Ara, quan el compreu us heu d'assegurar que és un bon foundant i no us deixarà cap regust no volgut.

La Senyera és molt fàcil de fer i millor si les fem el dia abans perquè així les tindrem seques quan les necessitem. Si no ho voleu fer amb tanta antelació tampoc passa res ja que la pasta de sucre s'asseca ràpid però penseu que les hauríeu de tenir apunt abans de que es refredin del tot les galetes. 
  • Agafem un tros de pasta de sucre blanca i l'estirem amb el corró fins a aconseguir un rectangle. Amb un ganivet retallem els costats per aconseguir un rectangle d'un 4 cm d'amplada amb un tall net. La llargada variarà depenent de les galetes que tinguem  per decorar. En el meu fa 12 cm de llargada.
  • Agafem un tros de pasta de sucre groga i també l'estirem. En aquest cas però, voldrem aconseguir 5 barres d'1 cm d'ample per 10 cm de llargada.
  • Finalment agafem un tros de pasta de sucre vermella i seguim els mateixos pasos que abans però tenint en ment que hem d'aconseguir retallar 4 barres d'1 cm d'amplada per 10 cm de llargada.
  • Ara que ja tenim totes les barres retallades, procedirem a fer el muntatge.
  • Agafem com a base el rectangle gros de color blanc. 
  • Al centre hi col·locarem una primera barra groga, a sobre la groga una de vermella i així successivament fins a tenir totes les barres apilades.
  • Seguidament emboliquem les barres amb el foundant de color blanc que ens surt per a cada un dels quatre cantons (com si emboliquéssim un regal rectangular). 
  • Ens ha de quedar un rectangle uniforme.
  • Ara, amb un ganivet afilat tallem uns mil·límetres d'una de les puntes (com si comencéssim un fuet ;D) fins que ens aparegui la senyera.
  • A partir d'aquí anem tallant senyeres (tantes com galetes tinguem) i les anem dipositant sobre una plateta on les deixarem assecar. 
Si us sobre pasta de sucre, la podeu guardar una bona temporada dins una caixa o pot, sempre que ho tapeu bé perquè no hi entri aire.

Muntatge

  • Quan tenim les galetes encara calentes però manipulables, agafem un pinzell i el mullem amb aigua.
  • Agafem una senyera i la remullem una mica d'una cara.
  • Seguidament la col·loquem amb la cara molla a sobre la galeta aprofitant el sot que haurà quedat com a resultat d'haver-les aplanat amb el dit.
  • Repetim aquesta acció tantes vegades com galetes tenim.
Veureu que al estar les galetes encara tèbies, la pasta de sucre torna a estovar-se. Això és precisament el que volem ja que d'aquesta manera les senyeres quedaran ben enganxades. 

Apa, ja estem!! Ara a gaudir-les i felicitats a tots els Jordi i totes les Jordina començant, lògicament, pels de casa: el meu pare i el meu germà!!! FELICITATS a tots dos guapos!!!! :)

Ahhhhh i si us sobren galetes, les podeu guardar ben bé una setmana dins una capsa metàl.lica. De fet, si teniu la força de voluntat suficient com per deixar-les refredar i reposar una mica, cada vegada agafen més gust.

 :)


2 comentaris:

  1. Moltes gracies, Dolors, pel premi i també pel comentari. M'encantara passar a ser part dels teus enllaços i jo ja t'he posat als meus. Abraçades, guapa

    ResponElimina
  2. Per Molts anys Dolors!!! Gràcies per recordar-te de nosaltres. Aquestes galetes fan una pinta terrible, ni les de ca l'Enric... A més, aquesta senyera hi queda perfecte. Petons des de Sant Gregori (Girona)

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...