05 de març 2014

Carnestoltes 2014 - Fasnachtschüechli

Abans d'enterrar la sardina definitivament, vull que conegueu aquestes delícies de Carnaval.


Els noms poden ser "Hasenöhrli", "Chruchtele", "Beignets de Carnaval", "Marveilles", "Chneublätz", ... I això és perquè no són d'una regió concreta sinó que es poden trobar a tot el llarg i ample (de la petita) Confederació Helvètica ☻


La curiositat és que antigament cada peça de massa es formava estirant-la amb els dits sobre el genoll (diuen i esperem que sigui cert) després de rentar-lo a consciencia per l'ocasió ☻

Es necessita una mica de temps per estirar cada un dels "pastissets" i seguidament fregir-los però la recepta per ella mateixa és molt senzilla:

Ingredients

Per unes 24 peces
  • 3 ous
  • 20 g de sucre
  • 60 g de mantega
  • 2 cullerades de Kirsch 
  • 20 g de nata líquida
  • 400 g de farina blanca
  • 2 litres d'oli de gira-sol per fregir-les
  • Sucre llustre per decorar-les

Procediment

  • Barregem els ous, el sucre, la mantega, el Kirsch i la nata líquida en un bol i batem fins a tenir-ho tot ben integrat.
  • Hi afegim la farina poc a poc i amassem fins a aconseguir una massa homogènia. Si ho feu a màquina utilitzeu ara l'accessori ganxo i manteniu la velocitat a mig nivell. 
  • Evoqueu la massa sobre la superfície de treball i feu una bola amb ella.
  • Emboliqueu-la amb film i deixeu-la descansar a la nevera durant 1 hora.
  • Passat aquest temps, traieu la massa de la nevera i treballeu-la com si fos plastilina per tal d'aconseguir un cilindre d'uns 3 cm de gruix. 
  • Talleu el cilindre en porcions, d'altra vegada, 3 cm. Cada una d'aquestes porcions serà un dels "pastissets". Us en sortiran unes 24.
  • Tapeu les 24 peces amb film perquè no s'assequin i comenceu a estirar-les una a una. Cal que els hi doneu forma de circumferència i que les estireu ben fines. Les tindreu del gruix adequat així que pugueu veure la superfície de treball a través de la pasta. Us adonareu que la massa és molt elàstica i que la podeu manipular i acabar de formar molt fàcilment amb els dits.





  • A mida que les aneu formant, les podeu anar apilonant i separant amb un tros de film en un racó de la superfície de treball. 
  • Quan us falti estirar-ne 6 o 7, ja podeu posar l'oli dins un cassó i escalfar-lo. La temperatura de fregir serà entre 170-175°C    
  • Així que tingueu tots els pastissets estirats i l'oli hagi agafat la temperatura adequada ja podeu començar a fregir-los. 

A l'hora de fregir-los heu de tenir presents 3 coses:

  • La massa és absolutament adaptable i no cal que us preocupeu massa a l'hora de posar-la dins el cassó. Si us sembla que la rodona que heu format es massa gran o massa petita, si es doblega o sembla que queda deformada... la massa s'enfonsa d'entrada i a la que torna a la superfície ho fa completament estirada i agafant la mida del cassó☺ 


  • Els "Fasnachtschüechli" tenen una clara forma ondulada. Per aconseguir-ho només cal que us ajudeu amb 2 culleres de fusta i els aneu enfonsant a l'oli a mida que es couen. Us adonareu de quan no cal fer-ho més perquè la massa ja cuita perd flexibilitat i ja no serà fàcil enfonsar-la. 
  • No patiu si al enfonsar-los amb les culleres es trenquen una mica. Al sortir de l'oli s'assequen una mica però aquestes delícies de Carnaval són conegudes per la seva fragilitat i SEMPRE es trenquen d'una banda o d'una altra.

Així que el pastisset adquireix rigidesa, ja el podeu treure i deixar-lo sobre paper de cuina per tal d'escòrrer tot l'oli. Un cop freds ja només ens faltarà espolsar-los amb sucre llustre a consciència i... MENJAR-LOS!!!!


Vinga, a veure si us animeu a provar-les un dia perquè realment són addictives!!!!! 

Això sí... no us deixeu enganyar per la seva lleugeresa: són una bomba!!! Boníssimes però si us deixeu endur i no pareu us podeu arribar a trobar realment malament i si no us ho creieu li podeu preguntar a en Reto!! ☺

13 comentaris:

  1. Hola, em porta records. S'assemblen molt a les orelletes que tinc publicades al meu blog. De petita les veia fer a les dones del poble i feien lo del genoll. es posaven unes quantes al voltant de la llar de foc i anar fent, després amb unes canyes llargues els donaven la volta doncs el recipient on es fregia era molt gran, se solien juntar varies veïnes. jo era una nena.

    A Itàlia també fan una cosa semblant per carnaval.

    Una abraçada.

    *Pilar*

    ResponElimina
  2. Una recepta ben curiosa y lo del genoll, lo màs...tot i que abans aquestes coses pasaven!!!!! Espero amb il.lusió la teva participació!!!!! Un petò!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies i ho intentaré de veritat perquè em fa molta il·lusió!! Ja tinc la peli pensada!! ;)

      Elimina
  3. Uau!! increíbles, aquestes pastetes. Em recorden les orelletes que fan cap a... ripoll, és?

    ResponElimina
  4. deben de ser sublimes tan finas y crujientes¡

    ResponElimina
  5. Recepta curiosa, i més curiós això del genoll, ja ho pots ben dir que tant de bo se'l rentessin, jajaja!!
    Deuen ser molt cruixent i amb el sucre per sobre, ben bones, oi?

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Boníssimes Víctor!! És un no parar!! I és perillós ja que com tot el fregit, si se n'abusa es pot acabar bastant malament! jajajajajajajajajajajajajaja

      Elimina
  6. Hola Dolors, gràcies per la teva visita
    M'agrada que t'hagis animat a comentar perquè així m'has donat l'oportunitat de conèixer el teu blog.
    Quins dolços mes originals o sigui que tenen la forma del genoll són com un pestinyos més o menys no?
    Jo també em quedaré una estona per aquí tens un blog molt xulo! :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Judith això dels pestinyos... ni idea! ☺ Ho hauré d'investigar!
      Benvinguda!

      Elimina
  7. De forma em recorden a les orelletes! Ara, pel que fa les orelletes, res d'emprar els genolls! Gràcies Dolors per explicar el "rerefons" històric de les receptes! Petons!

    ResponElimina
  8. Són semblants a les nostres orelletes... i per la nostra zona si que es feien servir els genolls per fer-les grosses i primes.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Noies... m'hauré de mirar això de les orelletes perquè he de reconèixer que jo NO conec les orelletes!!!!!! ☺ M'heu fet entrar el cuquet i ara m'hauré de posar a fer orelletes... recoi!! ☺
    Petons!!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...