18 d’abril 2014

Bunyols de Quaresma amb massa mare

No cal dir més que: avui toquen!! ☺



Aquest any m'he orientat per una recepta d'un company del grup "Amigos del pan casero" del Facebook. 

Volia provar alguna cosa diferent ja que la recepta familiar - més que familiar hauria de dir "veïnal" doncs la de la meva mare s'ha anat veient modificada al llarg dels anys tot seguint els comentaris i els descobriments de les veïnes: tots sabem com són els pobles!☺ - surt molt bona però els brunyols (a casa sempre n'hem dit BRUnyols) passades 24 hores a mi ja no m'acaben de fer el pes: han perdut la frescor de recent fets i queden secs ràpidament.

Per això, al veure que aquesta recepta porta massa mare (MM) i conscient de la influència positiva que la MM aporta al pa, m'hi he posat. El resultat: uns brunyols fantàstics!!! Tant el gust com la consistència (tous, suaus i gens oliosos) ens han agradat molt i avui divendres, 5 dies després d'haver-los fet, encara es poden menjar sense deixar-hi les dents!! A casa ja no en farem d'altres!




Dir-vos que he modificat una mica la recepta original per, això sí, mantenir clàssics familiars com ara la gasosa☺ A veure què us semblen.



Ingredients

Les mides són per 1 kg de farina i amb aquesta quantitat m'han sortit 100 brunyols!
  • 200 g de MM 
  • 115 g de sucre
  • 30 g de xarop d'agave - podeu fer servir mel si ho preferiu
  • 50 g de llet condensada
  • 225 ml de llet
  • 225 ml de nata
  • 200 ml de gasosa o 7up
  • 5 ous
  • 60 ml d'oli suau
  • 2 cullerades d'anís en gra
  • 1 llimona - la ratlladura
  • 1000 g de farina de força
  • 30 g de llevat fresc de flequer
  • 10 g de sal
  • 35 g de mantega
  • Oli de gira-sol per fregir 
  • Sucre llustre per ensucrar-los al final

Procediment

  • Posem en un bol tots els ingredients fins a la ratlladura de llimona (aquesta inclosa). 
  • Barregem bé.
  • Hi afegim la farina, poc a poc, mentre anem barrejant per tal d'anar-la integrant tota.
  • Deixarem que la massa reposi uns minuts.
  • Afegim el llevat i la sal. 
  • Començarem a amassar.  
  • Quan la massa ja sigui uniforme, afegim la mantega. 
  • Continuem amassant fins que la mantega hagi desaparegut. 
  • Ara serà el moment de corregir la quantitat de líquids. Si us sembla que la massa queda massa seca, hi podeu afegir aigua o una mica més de gasosa. La massa dels bunyols, de fet, es pot hidratar tant com es vulgui arribant a una hidratació del 100% (igual quantitat de líquids que de farina) així que no patiu si us acabeu passant☺La única dificultat serà a l'hora d'amassar-la i dominar-la però tot és possible. Si veieu que us queda una massa MOLT líquida o simplement us interessa hidratar-la molt, amasseu com s'ha fet sempre: plegant la massa una vegada i una altra sobre si mateixa, sense treure-la del bol i veureu que aviat agafa cos. La meva recepta porta una hidratació a l'entorn del 70%.
  • Un cop ben amassada posarem la massa dins un bol lleugerament untat amb oli i deixarem que fermenti fins a doblar el seu volum. La meva massa va trigar 2 hores però la meva cuina no supera els 20 °C de moment.
  • Així que la massa hagi arribat al volum esperat, la deixarem caure sobre la superfície de treball enfarinada. Passarem a aplanar-la a cops de mà per tal de desgasar-la i la tallarem en 4 trossos de mida semblant. 
  • Els deixarem reposar 2 minuts i els hi donarem forma de bola.
  • Taparem les boles amb film transparent i les deixarem reposar uns 10 minuts.
  • Passat aquest temps formarem un cilindre amb cada una de les boles i treballant-les com si féssim una serp de plastilina, l'allargarem fins a obtenir un cilindre uniforme d'uns 2-2.5 cm de diàmetre.
  • Ara anirem tallant la "botifarra" en peces de mida similar: 1.5 cm de gruix és perfecte. Aquestes peces seran els brunyols!! 
  • En fem boles petites que anirem deixant sobre la superfície de treball. 
  • Un cop totes les boles fetes, les deixarem reposar uns 30 minuts: no haurien d'arribar a doblar el seu volum.
  • Passats 20 minuts podem preparar la paella per tal de fregir els brunyols així que l'oli arribi a la temperatura desitjada (170°C-180°C).

Per fregir els brunyols us aconsello començar amb els primers als que heu donat forma de bola ja que d'aquesta manera evitareu que fermentin més del compte. 

I per fregir-los... doncs no cal pas que us ho expliqui ja que no té cap secret: agafeu les boles una darrera l'altre i els hi feu un forat punxant el centre amb l'ungla del dit gros just abans de submergir-los a l'oli. Només recordar-vos que NO ompliu la paella o el cassó més del compte. Penseu que els haureu d'anar girant per evitar que es cremin de fora i quedin crus per dins: necessitareu espai. Jo els vaig coure de 5 en 5 i va anar molt bé. 

I ja sabeu com continua: quan els veieu ben daurats ja els podeu treure i deixar que s'escorrin una mica sobre un paper de cuina. Un cop escorreguts ja els podeu anar deixant sobre una reixeta per refredar. No està de més tastar-ne un per assegurar el punt de cocció abans de continuar i segur que no us falten voluntaris☺


I ja estaríem! 

La darrera cosa és arrebossar-los amb el sucre llustre així que s'hagin refredat fins al punt de poder-los manipular i a gaudir-los! 


No cal dir que els podeu congelar però si voleu gaudir-ne durant 3 o 4 dies i acabar-los, creieu-me que no cal. Guardeu-los en un lloc fresc i us aguantaran tous 3 dies. A partir d'aquest moment serà agradable acompanyar-los amb un gotet de moscatell però encara no serà necessari sucar-los al cafè... però no serè pas jo qui us prohibeixi res!! ☺


MOLT bona Pasqua a tots!! 

9 comentaris:

  1. T,han quedat perfectes!
    Bones festes a tu també.

    Pilar

    ResponElimina
  2. Es veuen boníssims. Utilitzaré tb aquesta recepta, m'agrada. La meva, tens raó, el dia que els fas boníssims però l'endemà si els vols tous els has d'escalfar al microones. La meva àvia era de Celrà i ella evidentment era l'encarregada dels bunyols i també els feia amb gasosa.
    Petons

    ResponElimina
  3. Ohh quin aspecte tant deliciòs!!! Donen ganes de menjar-se´ls ummmm
    Bona Pasqua Dolors!!
    Molts petons :)

    ResponElimina
  4. Ostres fan una pinta excepcional, i es veuen molt esponjosos, com a mi m'agraden...això de la massa mare fa veritables miracles! Petons!

    ResponElimina
  5. Increïbles!!! Em venen ganes de correr fins a la cuina i posar-me a fer aquests brunyols ara mateix! Encara no he experimentat amb la massa mare però veient la bona pinta que fan i la textura que tenen per dintre m'estic animant cada cop més. :-)
    "Que bons...quina gana que tinc"...és el que estic pensant ara mateix i no puc deixar de mirar les teves fotos! :-p

    Un petó!

    ResponElimina
  6. La veritat és que han donat un resultat increïble!! MOLT bons!! Fins i tot la meva mare vol que en fem ara al maig que vinc uns dies a Catalunya... hauré de mirar com ho faig per endur-me la massa mare de viatge jajajajaja!

    ResponElimina
  7. Hola Dolors, guapa tu

    Et segueix des de fa moltttt, m encanta aquesta formula dels teus bunyols, la he copiat per fer.los....i tinc un petit problema....quan puntxo l´enllaç de la mm ( per veure com la fas tu )...no surt...em pots indicar la recepta ?

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Susanna!! Tens tota la raó!! Perdona! És que l'enllaç ja no està actiu perquè tenia les receptes bàsiques en una pàgina i la llista s'estava allargant molt. Ara estic fent entrades curtes per les meves receptes bàsiques però vaig poc a poc. Amb la MM ja he començat (no sé si has vist aquesta entrada introductoria: http://bruixesalacuina.blogspot.ch/2016/02/massa-mare-sourdough-sauerteig-1.html?m=1) i tinc la recepta de la MM ja preparada per publicar-la el diumenge. Si vols anar començant però, jo la faig tradicional: només aigua i farina. Trigo 4 dies. Començo el dia 1 amb 30 grams d'aigua i 30 grams de farina. El dia 2 afegeixo altra vegada 30 grams d'aigua i 30 grams de farina. No llenço res! Acabo el 2n dia amb 120g de massa. El dia 3 hi afegeixo 30 grams de farina i 30 grams d'aigua. Obtinc 180 grams de massa. El darrer dia afegeixo 20 grams de farina i 20 d'aigua. D'aquesta manera aconsegueixo 220 grams de massa mare. 200 grams els faig servir pels bunyols i els 20 que sobren els reservo i hi afegeixo 20 grams d'aigua i 20 grams de farina. Aquests 60 grams és la quantitat que guardo a la nevera per la propera vegada.
      Espero que et serveixi per començar! 😊 Afegeix la nova farina i l'aigua sempre un cop hagin passat 24 hores des de la darrera vegada que has alimentat la MM. I si et mires l'entrada de diumenge, detallaré el procediment i intentaré aclarir millor com refrescar-la, com fer-la servir i com anar-la regenerant.
      Una abraçada Susanna i de debó que em sap greu però a vegades em falten hores! 😀 I MOLTES gràcies per la confiança reina!! Petons

      Elimina
    2. Gràcies i molts petonets, ja t´explicaré
      Susanna

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...