09 d’abril 2014

Magdalenes de nata

De receptes de magdalenes n'hi ha per donar i per vendre. De fet... jo diria que, com a mínim, n'hi ha una per família ja que és una d'aquelles receptes de l'Àvia que va passant de generació a generació. 

  
La meva mare i la meva àvia han cuinat i cuinen molt bé però les magdalenes no han format mai part del seu repertori culinari. Així que quan vaig voler fer-ne per primera vegada em va tocar buscar-me la vida. 

Després de provar diferents receptes, d'afegir i/o treure ingredients, de socarrimar-ne alguna que altra safata i d'empassar-me la frustració perquè no pugen com jo voldria, crec poder afirmar que he trobat les meves receptes de magdalenes.

Les magdalenes de nata són el tipus de magdalenes que deixen satisfet i són un èxit a allà on van. 

I precisament per això les publico ara: perquè les vaig dur fa poc a un Brunch a casa la Rosa M. i està esperant la recepta☺ No són precisament les més lleugeres de totes (parlant de calories) però un dia és un dia!!



Ingredients

La recepta és per unes 16 magdalenes de mida tradicional. 

  • 4 ous
  • 200 g de sucre + una mica més per decorar-les
  • 200 ml d'oli suau - jo acostumava a utilitzar oli de gira-sol però darrerament faig servir oli d'oliva del 0.4%
  • 100 ml de nata líquida per muntar - 35% MG
  • 350 g de farina
  • 7 g d'impulsor
  • 1 llimona - la ratlladura
  • Encenalls de xocolata - opcional


Procediment

  • Batem els ous i el sucre fins que blanquegin i agafin volum.
  • Afegim l'oli poc a poc i sense parar de batre.
  • Així que l'oli està integrat, afegim la nata i seguim batent fins aconseguir una barreja homogènia.
  • En un bol tamisem la farina amb l'impulsor i hi afegim la ratlladura de la llimona. Ho afegim a cullerades a la barreja de líquids i ja no batem sinó que ho integrarem amb una espàtula.
  • Deixem que la massa de les magdalenes reposi una estona dins la nevera. Li podeu deixar fins l'endemà si voleu però li hauríeu de tenir un mínim de 30-40 minuts.


Quan arribi el moment d'enfornar, escalfeu el forn opció dalt i baix a 230°C - llegiu "Notes"

 Mentre el forn s'escalfa:
  • Prepareu la safata del forn amb els motlles i les càpsules.
  • Traieu la massa de les magdalenes de la nevera.
  • Barregeu bé i passeu a omplir les càpsules. Jo ho faig posant la barreja dins una mànega pastissera d'un sol ús i tallant la punta.
  • Ompliu 3/4 de la càpsula. Jo em vaig passar una mica i el caputxó no és tant pronunciat com altres vegades. 
  • Decorem espolsant sucre pel damunt i enfornem baixant el forn a 200°C durant uns 20-25 minuts. 

Per cert, si voleu podeu fer com jo i omplir les càpsules alternant irregularment capes de massa de magdalena amb una cullereta d'encenalls de xocolata. No ho faig pas sempre ja que la versió clàssica és igualment boníssima: mireu-les!!


Espero que us agradin! 

NOTES

  1. La cocció de les magdalenes: La cocció de les magdalenes no té cap secret però pot costar trobar-li el punt al forn perquè quedin cuites, esponjoses i no es cremin. Per posar-vos un exemple: el mestre Xavier Barriga aconsella escalfar el forn a 250°C i enfornar a 210°C durant uns 14 minuts. Bé, jo tinc un termòmetre dins el forn i puc assegurar-vos que el termostat del forn no m'enganya i us puc dir que a 250°C les magdalenes se m'han cremat 2 de 3 vegades. Sobretot la segona fornada. La primera vegada serà qüestió d'experimentar i observar com evolucionen☺El que sí és important és coure-les per sobre els 190°C ja que per sota d'aquesta temperatura no pugen amb la força que necessiten per poder formar el caputxó. 

11 comentaris:

  1. Dolors: son genials aquestes magdalenes ! I tens tota la raó del mon amb el tema forn: si ho poses a 250º també se'm socarrimen.
    Per cert, se t'ha "colat" una "a" de més al títol :) Una abraçada guapa i aquest cap de setmana les provo segur....

    ResponElimina
  2. Jo tampoc tinc recepta familiar, així que aquesta teva que t'han bé t'ha quedat em va molt bé per quan hagi de posar-me a fer-ne, que mai trobo el moment, i mira que en tinc ganes!

    Petons!

    ResponElimina
  3. M'agrada molt fer magdalenes, i deu ni do les que he fet, però aquestes de nata no les he provades! Fan molt bona pinta, haurem de fer-les ben aviat abans que comenci l'operació biquini, jeje! Un petó!

    ResponElimina
  4. Dolors, gràcies per visitar el meu blog. Tal com et deia abans, no he volgut deixar de fer una visita al teu...! I la primera recepta que em trobo (la darrera que has publicat) ja m'agrada. A partir d'ara ja tens un seguidor més! Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Uau el tall es veu super esponjós. Segur que eren boníssssimes!!!
    Petons

    ResponElimina
  6. unas magdalenas muy buenas y apetecibles con solo verlas¡¡
    peto

    ResponElimina
  7. Noia aquestes magdalenes sorgides de la teva pròpia experiència fan venir salivera només veure-les!!! Estic segura que la recepta passarà, a partir de tu, de generació en generació! Petons!

    ResponElimina
  8. Gràcies a tots!! Sou uns soletes! I Laura: MERCI per la fe d'errades!! Corregit! ☺
    Petons

    ResponElimina
  9. A casa meva tampoc tenim una recepta familar de magdalenes...sempre m'ha tocat a mi encarregar-me de les postres! :-p
    Fa tant de temps que no faig unes magdalenes com aquestes! T'han quedat tan maques i amb aquests caputxons tan perfectes!..això del caputxó encara no ho perfeccionat jo...hauré de practicar amb la teva recepta.
    Uf i no em parlis dels forns i les temperatures perque el meu a vegades es torna boig i escalfa més per un costat que per l'altre i haig d'estar tota l'estona vigilant, asseguda al terra i observant perque no es cremi res. ^_^'

    Petons!

    ResponElimina
  10. La nata és de muntar??? Gràcies, i enhorabona pel blog!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres!!! Quin greu em sap NO haver vist el missatge abans :( HO SENTO!!

      Sí, és nata líquida de la que es compra per muntar. Ho he actualitzat als ingredients així quedarà clar per properes vegades i GRÀCIES a tu per passejar-te per aquí :D

      Una abraçada!

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...