13 d’abril 2015

Scones bàsics amb llet agra - #20minutsimàgia

Tornem a estar de ruta amb les #reposterasporeuropa. El Regne Unit aquesta vegada!!! Un país fantàstic per tot el que fa a la rebosteria i a les masses fermentades i/o enriquides així que no cal dir que m'encanta!!



Tot plegat una bona casualitat doncs ja em pensava que no arribava. Normalment publiquem el dia 10 i com que darrerament vaig una mica atabalada a la feina, no em vaig adonar que la recepta del repte d'abril no calia publicar-la fins avui. Així que ja fora de joc, vaig preparar aquesta recepta perquè... vull començar una sèrie nova: 20 Minuts i Màgia!!! 

Aquesta és la primera recepta! Es tracta de les meves receptes habituals en èpoques de molta feina. Receptes molt senzilles i que, a part de sortir molt bé, us poden fer molt servei per la rapidesa amb la que les teniu preparades i a la taula: 20 minuts o menys!! A vegades, com en aquest cas, hi trobareu temps afegit degut a la cocció al forn. Però igualment la recepta es pot considerar, sense cap mena de dubte, una recepta ràpida☺

Però ja us explicaré més coses sobre aquesta sèrie el dimecres quan publiqui una altra de les receptes que ja tinc preparada i que lliga molt bé amb aquests Scones. Ara però no voldria perdre el fil: el Regne Unit!!! 


Quan l'Eva de "Cuinant entre llibres" em fa fer adonar que degut a la Setmana Santa, les rebosteres publicaríem avui, no em podia creure la meva sort: arribaria!!! ☺

I és que quan vaig veure que la Noemí del blog "Todo Cooking" havia triat aquesta destinació pel repte del mes d'abril, vaig fer un sal d'alegria! M'agraden moltes, moltíssimes de les especialitats dolces d'aquest país i ja tenia triada la recepta que volia fer: English sticky toffee puding! Bé... no he arribat amb aquesta recepta però aquests Scones són una alternativa genial!!

Els Scones són uns panets individuals molt populars al Regne Unit. Sembla ser que són originaris d'Escòcia i, tot i que tradicionalment es mengen per esmorzar, també és habitual servir-los com a "teatime sandwich" passant a formar part, juntament amb els "English Muffins", els "Crumpets", el "Pikelets" i altres delícies, dels il·lustres dolços de la cerimonial "hora del té" britànica☺

Probablement la diferència més gran entre els Scones i la resta de "teatimers" és que els Scones es fan amb llevat químic mentre que els altres són masses fermentades amb llevats naturals.

La veritat és que hi ha infinitat de receptes amb diferents ingredients. Des dels més clàssics com ara els Scones amb panses o amb dàtils i nabius, a varietats més modernes i salades que combinen els formatge amb pebrots, cireretes, ceba,...

Sigui com sigui cada una de les receptes que podeu trobar us serà presentada com la millor de totes. Fins i tot hi ha qui us pot dir que els Scones que feu no són Scones de debò perquè no porten iogurt o no són rodons o la mantega no era prou freda i ha quedat massa desfeta o... Per mi, si voleu saber què en penso, si un Scone és bo, la recepta és bona!!☺

I si a més de bona és ràpida com aquesta que us porto avui...


Ingredients

Per uns 12 Scones
  • 500 grams de farina tradicional
  • 2 culleretes de bicarbonat de sodi - Llegiu "Notes"
  • 2 culleretes de crema de tàrtar -  Llegiu "Notes" 
  • 20 grams de sucre
  • 1 polsim de sal
  • 80 grams de mantega ben freda i trossejada
  • 320 grams de llet agra - Llegiu "Notes"
  • 2 cullerades de llet i 1 cullereta de sucre per pintar-los
  • Sucre de colors per decorar-los (opcional)


Procediment

Esclafem el forn a 190-200°C i preparem una safata de forn. Igualment, necessitareu un tallador de galetes rodó o quadrat. 
  • Si decidiu fer la llet agra a casa, la podeu fer primer que res més i així us reposarà mentre aneu seguint els següents passos. Si la teniu comprada, us podeu saltar aquest pas☺
  • Tamisem la farina, el bicarbonat de sodi, la crema de tàrtar (o l'impulsor), el sucre i la sal dins un bol. 
  • Hi incorporem la mantega i l'anem aixafant amb els dits per tal d'integrar-la a la farina. 
  • Hi afegim la llet agra i barregem amb les mans per tal d'aconseguir una massa lligada però COMPTE que no cal pas amassar-la. 
  • Així que la massa comenci a agafar forma, ja la podeu aplanar una mica amb les mans i comenceu a tallar els Scones. Reuniu les restes, reajusteu-les i talleu més Scones fins que acabeu tota la massa. Vigileu però a no maxucar-la massa ja que si la treballem més del compte, perdrem aire i esponjositat. Els Scones no han de quedar perfectes ni alveolats ni res de tot això així que n'hi ha prou ajuntant els trossos de massa i continuant.   
  • A mida que els tingueu fets, els aneu deixant sobre la safata de forn amb un xic d'espai entre ells. 
  • Els deixeu reposar 15 minuts per tal de relaxar la pasta i els pinteu amb una barreja de llet i sucre. 
  • Finalment, i si voleu, els hi podeu espolsar un xic més de sucre per sobre. A mi em van regalar un sucre japonès que porta trossets de cirera i l'he fet servir avui☺

Ja només ens queda enfornar-los durant uns 15 minuts. Veureu que agafen color i han adquirit consistència. Els traieu del forn i a menjar-los de seguida que tebis són exquisits!!! 

I amb què els podeu menjar? Doncs amb el que us vingui més de gust! Al portar molt poc sucre, el sabor d'ells mateixos és bastant neutre essent perfectes per combinar tant amb dolç com salat. 

En Reto els menja normalment amb iogurt grec i melmelada o els acompanya amb fruites i mel però, tal i com podeu veure, la part mediterrània de casa no té pas manies!! Boníssims amb paté, pernil salat, tomàquets cherry i anxoves,... 







Ja veieu, més versàtils no poden ser!! Us animeu?

I no us perdeu a aquí les propostes de la resta del grup que realment són totes per despertar-vos el "sweet tooth"☺

NOTES

  1. El bicarbonat de sodi i la crema de tàrtar. Jo faig servir el bicarbonat de sodi i la crema de tàrtar perquè els tinc a l'abast i trobo que donen molt bon resultat però podeu substituir-los per 2 culleretes d'impulsor (Royal). 
  2. La llet agra. Potser la podeu comprar com a "Sour cream" en algun supermercat però també podeu optar per la versió més casolana d'afegir unes gotes de llimona a 1 got de llet. S'acostuma a seguir la norma d'uns 15 grams de suc de llimona per uns 225 grams de llet. Jo sóc però un molt mal exemple ja que jo ho faig a ull. Espremo la llimona directament sobre els 320 grams de llet (amb un colador a sota per atrapar les granes) i paro així que veig que es talla un xic. Jo diria que n'hi poso igualment uns 15-20 grams☺Llavors ja només cal que remeneu bé i la deixeu reposar uns minuts.

12 comentaris:

  1. Carai, que bones que han de ser!

    ResponElimina
  2. M'encanten els scones i m'encanta haver col·laborat a que els hagis publicat ;). No els he provat mai en salat, però en dolç si i són boníssims! genial aquesta nova secció de 25 minuts de màgia, ens anirà molt i molt bé en moltes ocasions. Un petó guapa!

    ResponElimina
  3. Que be Receptes en 25 minuts o menús, que siempre anem atabalades. Els scones quadrats t'han quedat molt originals. Espero la teva participació al maig

    ResponElimina
  4. El que jo dic, ara mateixa he de fer scones perquè fa temps que vullc fer-ne i amb tanta receta no tinc escapatòria... jejejeje!
    M'encanten com t'han quedat... i a més, han d'estar bonissims... mmm!!!
    Bessets! ^_^

    ResponElimina
  5. M'agrada la nova secció de 25 minuts de màgia, crec que molts la majora de dies necessitem receptes així, jijiji...
    Recordo els scoones del meu viatge a Irlanda, tot era tan car que vam sobreviure a base de tee i scoones :)

    ResponElimina
  6. Ya somos 3 que hemos elegido los Scones, es que están buenísimos ¿a qué si? Buena elección. Tu versión me gusta mucho también.
    Besos

    ResponElimina
  7. Tengo que hacerlos ya... si es que me encantan!!! Y viendo vuestras recetas me da envidia no tener uno en mi mano!!! Bss!!!

    ResponElimina
  8. M'encanten els scones. També crec que la seva versatilitat i rapidesa en fer-los és el gran purt fort que tenen... i que són boníssims també ells sols!
    Marta

    ResponElimina
  9. Qué buenísima pinta tienen los scones que has preparado. De 10! Así da gusto viajar y llevarse recetas de Europa ;)
    Un besote compi.

    ResponElimina
  10. Dolors,
    Quina bona cara! Segurament et farà riure, però no n'he tastat mai en ma vida, de scones. És una d'aquelles coses que només conec de veure en llibres...! I encara no n'he fet. M'hi hauré d'animar!
    M'apunto el truc de la Buttermilch, que d'un temps ençà no en trobo enlloc. Ara no en tenen ni als supermercats de cadenes alemanyes que hi ha a la comarca. Suposo que "se'l devien menjar amb patates" perquè era un producte completament desconegut a la nostra cultura i van descatalogar-lo.
    Una abraçada,
    Oriol

    ResponElimina
  11. Holaaa guapa, pues nunca he hecho scones en casa y la verdad que tengo unas ganas de probarlos a hacer un día, que no veas y por falta de tiempo, aún no los he hecho, pero que caen pronto seguro!! Me guardo tu receta!!
    Besossss, Elisa.

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...