Trobo que el món de les magdalenes és un món ben fascinant! Els ingredients bàsics per aconseguir unes bones magdalenes casolanes són pràcticament sempre els mateixos però les quantitats i les combinacions d'aquests ingredients poden canviar bastant d'una recepta a l'altra mentre que el resultat és, majoritàriament, satisfactori. Us n'heu adonat? Només cal donar una ullada a la xarxa i escriure la paraula "magdalena" al Google per obtenir una infinitat de receptes i, si les compareu, no n'hi ha cap exactament igual☺
Aquestes magdalenes que us porto avui, no tenen res d'extraordinari pel que fa al seu procediment. Mentre pel que fa als ingredients... NO, no hi ha cap ingredients fora dels habituals però amb el temps l'he anat polint i trobo que tal i com us la porto, és la massa ideal per fer magdalenes amb fruites. D'entrada veureu que utilitzo mantega en comptes d'oli, que les fruites són congelades i que les enfarino abans d'afegir-les a la massa. Perquè? A les notes us ho explico!
L'acabat "crumble" li dóna un toc cruixent i dolç que contrasta molt bé amb l'acidesa exòtica de la riba vermella. A nosaltres ens hi agrada molt aquest acabat. A veure què us sembla a vosaltres.
Ingredients
Per unes 16 magdalenes de mida tradicional.
Per les magdalenes
- 250 + 10 grams de farina de rebosteria.
- 7 grams d'impulsor
- 1 polsim de sal
- 220 grams de riba vermella congelada - Llegiu "Notes"
- 115 grams de mantega a temperatura ambient - Llegiu "Notes"
- 150 grams de sucre
- 2 ous
- 1 cullereta d'extracte de vainilla o les llavors d'1 beina
- 1/2 llimona - ratlladura
- 120 grams de llet
Pel "crumble" o "Streusel"
- 90 grams de farina tradicional
- 60 grams de sucre
- 60 grams de mantega freda a quadrats
Procediment
Escalfem el forn a 200°C (llegiu "Notes") i preparem les càpsules de les magdalenes.
Per les magdalenes
- Tamisem els 250 grams de farina amb l'impulsor i la sal. Reservem.
- Posem la riba vermella en un bol i hi afegim els 10 grams de farina tot sacsejant el bol per tal d'enfarinar-les totes completament. Reservem a la nevera.
- Posem la mantega dins un bol juntament amb el sucre i batem fins que quedi una massa cremosa.
- Hi afegim els ous, un darrera l'altre, sense parar de batre i deixant que un s'integri abans d'afegir-hi el següent.
- Hi afegim la vainilla i la pell de la llimona i continuem batent.
- Arribats a aquest punt deixarem de batre i hi integrarem la farina i la llet alternativament i amb una espàtula. Començarem i acabarem amb la farina.
- Un cop tenim la massa ja ben homogènia, hi afegirem les fruites remenant amb cura per integrar-les bé.
Ja tenim la massa de les magdalenes preparada.
Aquesta massa us pot semblar molt densa. Ho és! Però ho és degut a que les fruites són congelades. NO hi afegiu líquid o al descongelar-se les fruites durant la cocció, us quedarà una massa amb un percentatge d'hidratació massa alt i us quedaran unes magdalenes poc esponjoses i amb perill de quedar crues.
Deixarem que la massa reposi, a temperatura ambient, el temps de preparar el "crumble". Som-hi!
- Posem la farina, el sucre i la mantega freda dins un bol.
- Amb les mans, anem remenant i aixafant la mantega fins que els 3 ingredients es barregin bé i ens quedi una massa que s'engruna fàcilment: la massa queda pastosa però manejable i al agafar-ne un grapat a les mà, podeu desfer-la i engrunar-la amb els dits sense dificultats.
Ara ja només falta omplir una màniga pastissera d'1 sol ús amb la massa de les magdalenes i transferir-la a les càpsules que tindrem preparades. També ho podeu fer amb una cullera, per suposat.
Finalment engruneu el "crumble" sobre cada una de les magdalenes i cap al forn.
Deixem que es coguin durant uns 7-8 minuts. Llavors baixem la temperatura a 180-185°C i les courem uns 15-20 minuts més o fins que al tocar-les de sobre noteu que la magdalena retorna.
Un cop fetes les deixeu refredar i a menjar-les de gust!
Si ho preferiu, també podeu posar la massa (tota o la part que us interessi) dins un motlle rectangular dels de fer plum cake (els típics motlles per fer els pans de fruites anglesos). El resultat també és molt bo i la massa aguanta perfectament el tall.
Si ho preferiu, també podeu posar la massa (tota o la part que us interessi) dins un motlle rectangular dels de fer plum cake (els típics motlles per fer els pans de fruites anglesos). El resultat també és molt bo i la massa aguanta perfectament el tall.
Sigui com sigui, queda boníssim! Us faig un cafè i us quedeu a tastar-lo?☺
NOTES
- La fruita. Aquesta vegada les he fet amb riba vermella perquè en tenia congelada de l'estiu però també funciona molt bé amb móres d'esbarzer, maduixes, gerds, cireres,... Si teniu fruita de collita pròpia GENIAL!! Però igualment us aconsello congelar-la i enfarinar-la abans de fer-ne ús. Els fruits vermells són, en general, bastant delicats i fràgils. Es malmeten molt ràpidament i deixen anar molt suc. Ens interessa conservar-los intactes com més temps millor ja que així evitarem masses tenyides de fosc o massa hidratades. El congelat ens n'assegura la forma i la farina atrapa les primeres humitats derivades del procés inevitable de descongelació. D'aquesta manera aconseguim afegir-les a la massa sense que ens facin destrosses. Un cop posem les magdalenes al forn, les fruites es van descongelant poc a poc i el forn té la possibilitat d'evaporar l'accés d'humitat. Per altra banda, les fruites congelades refreden molt la massa i no ens caldrà deixar reposar la massa a la nevera: les podem coure pràcticament al moment! I no patiu que al posar-les al forn rebran el cop de temperatura desitjat perquè pugin ben ofenoses.
- Mantega en comptes d'oli? Doncs sí! Sé que la majoria de receptes de magdalenes catalanes i de la península es fan amb oli. I sembla que tenim una tendència generalitzada a substituir la mantega de les receptes per oli vegetal ja que ens sembla més sa. Bé, en algunes receptes funciona perfectament la substitució de la mantega per oli però si ens parem a pensar amb l'efecte que l'un i l'altre poden tenir sobre la massa que ens disposem a fer, veurem que no sempre la substitució és factible o convenient. Per començar, val a dir que l'oli és 100% matèria grassa mentre que la mantega acostuma a tenir un 80% de grassa, una part d'aigua i certs residus sòlids de la llet. Així que ja d'entrada podem veure que no estem parlant del mateix. Però en aquesta recepta d'avui concretament, la fruita que afegim a la massa té un pes considerable. M'interessa aconseguir una massa molt airejada per tal que les magdalenes resultants (un cop cuites) siguin esponjoses. La mantega es deixa batre per tal d'incorporar-hi aire. I si la batem juntament amb el sucre, la textura base és cremosa. Això no ho puc fer amb l'oli...
- El forn. Cada forn és un món! Això ja ho hem dit moltes vegades☺ Malgrat tot estic cada vegada més contenta amb el resultat que aconsegueixo escalfant el forn a 200°C (independentment de la temperatura que digui la recepta), deixant que les magdalenes es comencin a coure de les vores per baixar-lo finalment a la temperatura indicada a la recepta. D'aquesta manera el cop de calor al moment de posar-les al forn és indiscutible, la baixada de temperatura del forn degut a la fredor de la massa, la humitat i el fet d'obrir i tancar la porta no repercuteix negativament sobre la cocció ja que mantenim una temperatura mitjana d'uns 190°C. Finalment, baixant la temperatura un cop tenim les vores cuites, afavorim que les magdalenes pugin del centre tal i com ens agrada al mateix temps que ens assegurem una cocció regular i evitem que es cremin o quedin sobtades. Us animeu a fer la prova?
Ja he fet el cafè, te n'agafo dues amb el teu permís. M'encanten les magdalenes, ja ho saps. Gràcies per una nova recepta
ResponEliminaGràcies a tu reina per anar passant per aquí! Estaria bé poder-les compartir d'una manera menys virtual, oi? ☺ Una abraçada!
EliminaMi ara matei per acompanyar el café amb llet, m'he n'agafo un parell! I siiii, quina alegria llegir que la mantega és més lleugera que l'oli, sembla mentira que es llegi tantes vegades.
ResponEliminaEl streusel per sobre m'agrada molt els hi dona un punt diferent que els hi va molt bé. El que més m'agrada de les magdalenes és com són versàtils !
Les properes les faré amb la teva recepta que tinc gerds congelats!
Petons
Palmira
Tens tota la raó Palmira: absolutament versàtils!! ☺ Amb gerds també et quedaran perfectes! Jo ja les he fet amb gerds, amb móres i ara amb les groselles i sempre ens han agradat molt. I sí noia... això de l'oli crec que és una cosa molt cultural jajajaja I que consti que jo sóc una enamorada de l'oli d'oliva!! Però vaig aprenent a reconèixer els mèrits de la mantega jajajaja
EliminaPetons guapa!
Tienes toda la razón en la versatilidad de las recetas de las magdalenas y en algunos cambios de ingredientes sobre todo en aceite por mantequilla o viceversa.Te ha quedado muy bien y super buenas y esponjosas, ademas de original este crumble.
ResponEliminapeto
Unes magdalenes ben originals, Dolors! és veritat, que la xarxa en va plena, de magdalenes, però no passa res, perquè no cansen mai!! i com més hi hagi per triar millor!! Bon dijous gras!
ResponEliminaNo he fet mai magdalenes amb crumble...i aquestes teves fan una pinta...me les apunto!!! Això de congelar fruita a l'estiu i emprar-la a l'hivern en dolços és una gran idea!!! Petonarros!
ResponElimina