25 de novembre 2016

Pastís sorpresa de castanyes amb xocolata {Les sabates vermelles}

Ja fa temps que volia intentar fer un d'aquests pastissos que al tallar-los... 


OH! Sorpresa!!


I l'ocasió m'ha arribat gràcies al projecte de Patty's Cake"Una galleta, un cuento". 


El conte de Novembre, escollit per la guanyadora del mes passat - la Blanca de Tu ves y yo hago - ha estat "Les sabates vermelles" de Hans Christian Andersen. 

La moralina o moralitat de la història és ensenyar als nens que ser presumit, orgullós i servir-se de l'engany per sortir-se amb la seva, són actituds poc acceptables i criticables dins una societat. Fins a aquí bé PERÒ... us puc assegurar que aquest conte "infantil" m'ha deixat aclaparada. 

De tots és sabut que els contes d'Andersen són bastant durs i que les versions que han arribat als nostres dies, acostumen a ser versions on els finals s'han amorosit. SORT!! Perquè de veritat que n'hi ha per agafar un trauma: NO recordava que fos així de bèstia!!! Segurament és perquè a mi mai em van explicar la història complerta o em van explicar la versió amb final feliç. I me n'alegro! 

Sigui com sigui és interessant pensar-hi. Llegint aquests contes ens adonem de com ha canviat la societat, els seus valors, la importància de l'església, els càstigs divins i totes aquestes coses. Crec que llegir Les sabates vermelles amb nens que ja no siguin tant petits (adolescents) pot portar a diàlegs i discussions ben interessants. Així que animem-nos, posem-hi alegria i preparem-nos per treure'n el millor! 


Les castanyes són producte de temporada i el conte ha estat ... una verdadera sorpresa: ja tenim el pastís! Si, a més, l'acompanyem amb xocolata, no hi haurà infant que si pugui resistir! Sense limitacions d'edat i sense càstigs!! 

I és fàcil de fer! Aquests pastissos queden molt espectaculars i ens deixen amb la boca oberta preguntant-nos com s'aconsegueixen. És una mica com veure fer màgia! I com la màgia, només ens cal saber-ne el truc! ☻

Necessitareu una tallador de galetes de la forma que vulgueu. Jo he fet servir la sabata perquè m'interessava per la temàtica del projecte però qualsevol forma serveix. Només heu de pensar què voleu mostrar/expressar i ja està. 

Vinga, anem-hi!

Ingredients


Per un pastís rectangular d'uns 25 cm.

Per la sabata

  • 3 ous
  • 90 grams de sucre 
  • 1 cullerades d'aigua calenta
  • 1/2 cullereta de colorant vermell amb pasta - llegiu "Notes" 
  • 1 polsim de sal
  • 1.5 cullerades de sucre - 30 grams
  • 75 grams de farina de rebosteria
  • 1 cullerada de cacau - 20 grams


Per l'esponja de castanya

  • 100 grams de mantega
  • 100 grams de pasta/puré de castanya
  • 150 grams de llet
  • 2 ous
  • 175 grams de sucre
  • 1 polsim de sal
  • 200 grams de farina de rebosteria
  • 7 grams d'impulsor
  • 1/4 de cullereta de bicarbonat de sodi 


Per l'acabat



Procediment


Escalfem el forn a 180°C 

Per la sabata

Prepararem el motlle tot folrant-lo amb paper sulfurat i untant-lo lleugerament amb oli o amb esprai de cuinar. Aquest motlle pot ser una safata de forn. 

És important que ens quedi una capa de pastís de gruix similar al tallador que voleu utilitzar. Si no teniu cap safata de mides convenients, podeu fer com jo: el motlle rodó de sempre! Un cop teniu el pastís cuit, el deixeu refredar una mica, el talleu amb 2 capes fines i llestos. 


  • Separem els rovells de les clares.
  • Posem els rovells dins el bol del robot de cuina i reservem les clares. 
  • Afegim el sucre, l'aigua i el colorant als rovells i comencem a batre fins aconseguir una crema airejada i lleugera. 
  • Batem les clares, juntament amb el polsim de sal fins que estiguin ben fermes: a punt de neu. 
  • Hi afegim el sucre i batem 1 minut més per integrar-lo bé. 
  • Afegim les clares a la massa de rovells d'ou i sucre.
  • Tamisem la farina juntament amb el cacau i també l'afegim a la massa del pastís. 
  • Barregem bé amb una espàtula per tal d'integrar-ho tot bé i que ens quedi un color homogeni. 
  • Avoquem la pasta dins la safata o motlle preparat i enfornem uns 20-25 minuts.


Quan el pastís estigui cuit, el traieu del forn i el deixeu refredar. Espereu a treballar-lo que estigui fred o es podria trencar ja que l'esponja resultant és molt airejada. 

Un cop tenim l'esponja freda, ja podem començar a tallar les sabates amb el tallador de galetes.



Aneu col·locant les sabates sobre un tros de paper sulfurat i les reserveu. Necessitarem unes 20-25 sabates però tot dependrà del tallador que feu servir. Millor talleu tota l'esponja: les sobres ja les reciclarem! ☻



Un cop tenim les sabates tallades, ja podem continuar tot fent la barreja per fer el pastís. NO apagueu el forn perquè el tornarem a fer servir. 



Per l'esponja de castanya

  • Posem la mantega, la llet i la pasta de castanya en un cassó al foc. NO cal que bulli! El deixarem el temps just perquè la mantega i la pasta de castanya es desfaci. 
  • Traiem el cassó del foc i el deixem refredar.
  • Mentrestant batem els ous, el sucre i la sal fins que la barreja s'aclareixi, agafi volum i faci cordó.
  • Ara, hi afegim la barreja de llet. No passa res si no és ben freda del tot. N'hi ha prou si ha perdut temperatura. 
  • Batem a velocitat baixa fins que tot ens quedi ben barrejat.
  • Tamisem la farina, l'impulsor i el bicarbonat de sodi i ho afegim a la barreja. 
  • Amb moviments airosos i suaus fem per maneres que la farina quedi ben integrada. 
  • Posem 1/4 de la massa de pastís al motlle rectangular que hem preparat. 
  • Fem picar el motlle lleugerament sobre la superfície de treball per anivellar bé la massa.
  • Ara, poc a poc, anem col·locant les sabates que havien reservat, fent una fila al centre del motlle. Una al costat de l'altre. Ben juntes i intentant que totes estiguin col·locades de la mateixa manera i direcció.   
  • Un cop totes ben alineades, les assenteu bé tot pressionant lleugerament amb els dits PERÒ sense enfonsar-les més del compte. Heu de notar que estant totes seguint una línia i que no ballen. 
  • Fet això, acabeu d'omplir el motlle amb la pasta restant i cap al forn


L'enfornarem uns 35-45 minuts. Fins que la superfície del pastís estigui ben rossa i al tocar-la no ens hi quedi el dit marcat. 

Un cop cuit (podeu fer la prova de l'escuradents si voleu però intenteu ser subtils o fareu malbé el disseny sorpresa), el deixeu refredar sobre una reixeta i ja el teniu!! 

Per acabar-lo, un cop fred i tret del motlle, el podeu cobrir amb la crema de formatge de xocolata al gust. Jo trobo que les castanyes i la xocolata sempre van bé juntes! ♥ A nosaltres ens encanta. 

Val a dir però que l'esponja no necessita ajuda per agradar: queda molt gustosa i "moist"! Sobretot si som capaços d'esperar a menjar-lo l'endemà i l'acompanyem d'un xarrup de moscatell. Però la xocolata... ai la xocolata! Amb la xocolata pugem al cel (o baixem a l'infern) directament☻♥


Espero que us agradi!! I si voleu saber què han fet les meves companyes per tal de posar color a la trista història d'aquest conte, només cal que mireu a aquí

Per cert!! Abans us he dit que reciclaríem l'esponja que ens ha sobrat, oi? Doncs només cal que l'esmicoleu i la barregeu amb un parell de cullerades de la mateixa crema de formatge de xocolata i podeu fer uns cake pops fantàstics. a mi em van quedar 200 grams de restes i vaig agafar uns 70 grams de crema de formatge. Em van sortir 12 cake pops - fets ràpidament i per aprofitar però ben bons! Mireu: 



Notes 
  1. El colorant. Sempre que afegim colorant a una massa, el millor és la versió amb pasta. Primer perquè el colorant amb pasta és mes potent i ens en cal menys per aconseguir el color desitjat. I segon perquè el colorant líquid pot fer-nos variar la consistència de la barreja ja que tindrà influència sobre el percentatge d'humitat total. Si només teniu colorant alimentari líquid a casa, llavors NO hi afegiu la cullerada d'aigua calenta. D'aquesta manera compensareu la humitat. 

21 comentaris:

  1. Genialllllll! T'ha sortit genial amb l'excusa d'aquest repte aquest pastís sorpresa. He intentat 2 cops fer-ne un però no sé perque potser el motlle era massa petit, la forma central va pujar i gairebé sortir per dalt!
    He d'intentar amb la teva recepta que "jamais 2 sans 3" com diu la Polyanna!
    Quines manetes d'ajundant ;o)
    Per cert si vols participar al projecte roca, m'ho dius i ja t'apuntemo amb les companyes!!
    Petons i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  2. Dolors genial te ha salido este pastel sorpresa.
    Buen finde
    Bss

    ResponElimina
  3. Això em passa a mi quan li vaig explicar, versionar, el conte de Hansel i Gretel....versionat millor!
    Un pastís encantador! (Jo directe a l'infern!!)
    Ptnts Dolors

    ResponElimina
  4. Ohhh, que bonic i quina idea més sensacional. No en tenia ni idea de com fer-ho. És un pastís màgic que segur que faré . Ets genial, Dolors !!! Un petonàs

    ResponElimina
  5. Muy bonita tu idea!!Eha encantado tu propuesta!! BEsos

    ResponElimina
  6. No he fet mai aquest pastís i mira que en tinc ganes!!! T'ha quedat genial i la combinació de sabors exquisida.
    Un petó

    ResponElimina
  7. Me encanta y me parece super original!! :)

    ResponElimina
  8. Jo també tinc ganes de fer un pastís amb sorpresa interior. T'ha quedat molt bé.
    Petons.

    ResponElimina
  9. Estupenda idea, divertida y original, debe estar riquísimo.

    Un saludo!

    ResponElimina
  10. La forma de la zapatilla te ha quedado impecable dentro del bizcocho, una preciosa propuesta.

    Saludos!!

    ResponElimina
  11. Me encanta este bizcocho, estupendo. Bs.

    ResponElimina
  12. M'ha encantat la teva idea. Besets!

    ResponElimina
  13. M'ha encantat la teva idea. Besets!

    ResponElimina
  14. Que curiós!!! T'ha quedat xulíssim i segur que també boníssim...jajaja!!
    Clara

    ResponElimina
  15. Ooohhhh! Quina meravella i quina preciositat de pastís! M'he quedat bocabadada....
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  16. Què xulis aquests cakes que porten sorpresa!! jo també fa temps que vull fer-ne un però encara no m'hi he ficat... a veure si et copio aquest amb castanyes que fa molt de tardor XD. Petonets guapa!

    ResponElimina
  17. Una aportació genial! m'ha encantat! ens veiem a la próxima :)

    ResponElimina
  18. Hola Dolors. Antes de comenzar a leer he visto las dos fotos con el corte y me he dicho ¡qué artista! le ha salido el zapato perfecto jj. A media que iba leyendo ha quedado meridianamente descifrado como se hace la figura.
    Este bizcocho no me cabe la menor duda de que tiene que estar delicioso y como las castañas me encantan y ahora están en su esplendor puedes suponer como iba a disfrutar saboreando una porción de esta delicatessen. Una tentación.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  19. Quin nivell, Dolors! La combinació de xocolata i castanya té molt bona pinta! I el pastís amb aquests sorpresa dintre, high level!! Una recepta espectacular!! Un petonet!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...