17 de maig 2017

Escalivada {Projecte Roca}

Des de Sant Gregori amb un telèfon, l'ordinador dels pares, el wifi del meu germà i a darrera hora acabo d'enllestir l'escalivada! 




Una escapada ràpida i improvisada a Girona justament la tercera setmana de maig... setmana de Projecte Roca i jo sense internet i amb ben pocs utensilis a la cuina PERÒ la Rosalía de RossGastronómica va escollir l'escalivada per aquest mes i, la veritat, no pot haver-hi un menjar català més senzill, sa i bo que l'escalivada: no necessita d'estris especials ni ingredients sofisticats! La part tècnica ha estat el més difícil... així que pugui poliré les fotos ☻

Tot i que la recepta original del llibre d'en Joan Roca - Les receptes de la meva mare - escaliva les verdures tradicionalment al caliu i sé per experiència que no hi ha una manera millor ja que les verdures queden absolutament espectaculars, jo ja fa anys que a falta de llar de foc tinc el forn com a aliat incondicional. No és ben bé el mateix: falta el gust de brasa! Però les verdures queden igualment ben bones i mentre el forn les va coent, jo em puc dedicar a altres coses. 

I com que és molt fàcil, anem directament a la recepta ☻  

Ingredients


He agafat 1 peça de cada verdura a tall d'exemple però vosaltres podeu agafar les verdures que més us agradin i n'escaliveu la quantitat que vulgueu: al vostre gust!
  • 1 pebrot vermell
  • 1 albergínia 
  • 1 patata - llegiu "Notes" 
  • 1 ceba grossa


Procediment


  • Escalfem el forn a 200ºC
  • Preparem una safata de forn amb paper sulfurat.
  • Rentem el pebrot, l'albergínia i la patata.
  • Si cal, netegem la ceba també.
  • Posem totes les verdures a la safata i les introduïm al forn.
  • Deixarem que es coguin les verdures durant uns 45 minuts tot girant-les un parell de vegades.
  • Passat aquest temps veurem que les verdures ja han perdut tensió, s'han desinflat, han perdut aigua i van agafant color. Normalment al arribar a aquest punt ja podem treure el pebrot i la patata. Però cada forn és un món així que punxeu la patata amb un escuradents per comprovar-ne la duresa i assegureu-vos que el pebrot sigui ben tou.
  • Al treure'ls del forn els introduïm dins una bossa de plàstics o dins un bol que taparem amb film per crear efecte sauna i fer que sigui més senzill pelar-los.
  • Baixem el forn a 180ºC i deixem que l'albergínia i la ceba es coguin durant uns 15 minuts més. 
  • Un cop cuits els traiem del forn i, igualment com hem fet amb el pebrot i la patata, els introduïm dins la "sauna" uns minuts mentre deixem que la verdura es temperi una mica.
  • Finalment, quan la podem manipular, la pelarem tota i...
... decidirem com la volem menjar! 

L'escalivada es menja calenta, tèbia, freda, amanida, sobre una torrada, amb anxoves, amb sardines, com a acompanyament, com a plat únic o, en definitiva, com es vulgui! 



A mi m'agrada molt amanir-la amb un xic de sal, all, oli d'oliva i menjar-la sobre torrades de pagès, sola o amb anxoves! Malgrat tot, veureu que avui no l'he amanida. Aprofitant que la meva estimada M.Àngels ha vingut a sopar, he fet unes coques de recapte fantàstiques! ♥♥ 


Té bona pinta, oi? Sense sardines ni anxoves perquè a la M.Àngels no li agraden però boníssimes!! La setmana vinent us en donaré la recepta ☻ Ara, de moment, podeu llegir les propostes de les meves companyes de projecte que de ben segur us inspiraran!

A la Cristina aquest mes: molta sort amb els exàmens!!! ♥

La Rosa des de Un toque de canela
La Beatriz des de 2 mandarinas en mi cocina
La Margarita des de Acibechería
La Palmira des de Come conmigo, el blog de Palmira
La Rosalía des de RossGastronómica
La Sofía des de Mil Ideas Mil Proyectos
La Conxita des d'El pot petit que aquest mes s'ha confós un xic 😉😀

Tot i que... vosaltres, com us mengeu l'escalivada? 

23 comentaris:

  1. quina coca mes bona, i quina escalivada!!! , un plat que sempre et fa quedar bé.
    Molts petonets
    Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Rosa! I és absolutament versàtil! :) Petons

      Elimina
  2. Desde luego esta será una receta que prepararemos más de una vez este verano.
    Hay que aprovechar la temporada de hortalizas.
    Bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Claro que si Rosalía! Además, se puede congelar sin problema alguno! La reina de la cocina catalana! :D

      Elimina
  3. Aquesta coca de recapte sense em sembla fantàstica! Es una de les meves receptes favorita, en preparo molt sovint i dona molt de joc a la cuina! això la del meu cosí amb brases és diferent però amb el forn ja em conformo!
    Petons i a per la propera recepta,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quin remei Palmira!! La qüestió és poder gaudir d'una bona escalivada casolana i el forn ens n'ofereix la possibilitat, oi? Doncs a aprofitar-la!!! ;)
      Petons bonica!

      Elimina
  4. A mi l'escalivada m'agrada de totes maneres, sigui sola o com acompanyament d'un altre plat, a sobre de pa torrat o d'una coca o pizza, boníssima.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí SÍ Ana! De la manera que sigui i quan sigui! A més, feta al forn és fàcil i una feina ben neta! :)
      Una abraçada

      Elimina
  5. La escalivada mola todo el año, es para repetir sin duda alguna.

    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. No lo dudes ni un minuto Margarita: 365 dias al año!! :D Riquísima!!
      Un beso

      Elimina
  6. Un plat molt nostre, fàcil de fer i una bona base per aquesta coca d'escalivada.
    Conxita

    ResponElimina
    Respostes
    1. La coca de recapte no la faig pas massa sovint Conxita ja que ens mengem l'escalivada en un tres i no res!! Aquesta vegada, al estar de vacances, em va anar bé perquè no tenia amb què menjar-la. Ens va agradar moltíssim!! Tant que penso incorporar-la a la cuina de cada dia! :D
      Petons

      Elimina
  7. Doncs malgrat els impediments tècnics...t'ha sortit una recepta i una entrada més q rodona! Petonarros!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mònica!! Es fa el que es pot!! ;D
      Petons reina

      Elimina
  8. Un clasico de nuestra cocina que esta divino y a pesar de todo has conseguido hacer el reto y fuera de tu casa. Fantastico.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Miquel!! :D No tenia clar si ho aconseguiria però l'escalivada és molt soferta!! ;D
      Petons guapo!

      Elimina
  9. Amb la nostra escalivada es poden fer veritables meravelles!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí Olga! No ho sembla d'entrada però dóna molt de joc! :D
      Una abraçada

      Elimina
  10. Doncs per estar sense recursos te n'has sortit amb excel·lent! boníssima la nostra escalivada, i aquesta coca fa una pintassa tremenda!! acaba de gaudir de la família (si encara estàs per Girona) i una abraçada molt gran!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies bonica!!! Res, demà ja marxem així que ara a recollir i a preparar-se per l'estiu que el tenim a la cantonda! :D
      Petons!!

      Elimina
  11. Buenisima y desde luego para disfrutarla durante el verano, con una buena barbacoa, besos
    Sofía

    ResponElimina
  12. Sí que és veritat que fetes al caliu, les verdures estan impressionants, però la majoria hem de sobreviure amb el forn...que hi farem! Encara que me les mengo totes la meva preferida, el pebrot escalivat..però de llarg, i com el guardo amb oli, em poso les bótes sucant-hi pa! Petonets!

    ResponElimina
  13. Bonissima l'escalivada! pero la coca de recapte encara més! jo tampoc sóc amant de les sardines a la coca, millor separat! com a molt li he acabat posant botifarra jajaja! vaig a xefardejar una mica el teu bloc.... petonets

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...