29 d’abril 2013

Tiramisú de maduixa

Dissabte vam anar a sopar a casa la Rosa M. i en Thorsten. Vam quedar que nosaltres portaríem les postres i com que en Thorsten no és massa de fruites, amb l'excepció de les maduixes, l'ocasió va ser perfecte per fer aquest Tiramisú que ja feia dies que em voltava pel cap :)



I ara he de dir que HO SENTO!!!! Dissabte va ser un dia bastant atapeït i les bruixes em van despistar!!!!! Va ser l'hora d'anar a sopar i em vaig adonar que NO havia fet les fotos!!!!!! AHHHHH! QUIN CAS!!!!!!! Vaig arreplegar la càmera i vaig disparar a matar per tenir-ne almenys una i... bé... segur que més aviat que tard tornaré a fer aquest Tiramisú i PROMETO fer fotos i actualitzar l'entrada! :)

La idea em van venir al veure la recepta de la Cristina (Bufet de Postres) Vaig recordar el Tiramisú que ens feia l'Àngela (italiana de nacionalitat) cada vegada que el seu marit (en Carles) venia als sopars de catalans...

...ens trobàvem un cop al mes a casa d'un i tothom portava alguna cosa doncs no volíem pas portar feina, només trobar-nos i parlar amb català una estona. Ràpidament va quedar decidit que en Carles, si venia, havia de portar el Tiramisú!! Però daixò ja fa MOLTS anys!!!!! Actualment som una bona colla de catalans a Suïssa i els pisos s'han anat quedant petits: els sopars es fan a un restaurant. Així que ja fa temps que li he perdut la pista al Tiramisú de l'Àngela! Espero que si mai veu aquesta entrada, s'ho agafi com un petit homenatge :)

Aquest ha estat el meu primer Tiramisú i per assegurar-me l'èxit he volgut partir de la recepta clàssica. L'he trobat al bloc Due Cuori e Una Padella! I llavors he rumiat: "les maduixes... com? fresques? melmelada? Per decorar?????? I el licor? cafè... amb les maduixes... sí o no????? 

La meva catalanitat ha sentenciat el resultat: de maduixes com més millor, cafè sí però sense passar-se i el licor... MOSCATELL!!!!!! Us presento el "patchwork" resultant, a veure què us sembla. Tant als nostres amics com a nosaltres ens va agradar molt! Si n'hagués quedat algun, hauria pogut fer les fotos!!! ;D

Ingredients

Per a 6 porcions individuals d'uns 150 grams cada una (me'n va sobrar una mica que va desaparèixer abans de poder decidir què en faria ;D). 

De fet, podeu utilitzar el contenidor que us sembli millor (sempre i quan sigui una mica fondo) i alternar tantes capes com volgueu i de la manera que us vingui més de gust: només haureu de recalcular els ingredients :)

Per la melmelada de maduixes

  • 250 g de maduixes
  • 125 g de sucre 
  • 1 fulla de gelatina (opcional)

La base

  • 6 melindros - 1 per potet
  • Moscatell per remullar els melindros
  • 12 maduixes tallades petites - 2/3 per potet
  • Una mica de sucre
  • 3 cullerades petites de cafè expresso
  • 3 cullerades petites de cacau

Per la crema de mascarpone

  • 3 ous
  • 60 g de sucre
  • 250 g de mascarpone

Per decorar

  • Cacau en pols


Procediment


La melmelada de maduixa

Jo la vaig fer la nit abans per assegurar-me que estaria ben freda i amb la consistència adequada en el moment de fer-la servir. 
  • Rentarem, netejarem i tallarem les maduixes a trossets.
  • Les posarem en un cassó i hi afegirem el sucre.
  • Posem la barreja al foc i esperem que arrenqui el bull.
  • Deixem que cogui uns 5-7 minuts.
  • Les traiem del foc i deixem que la melmelada es refredi del tot.

Si voleu podeu triturar les maduixes just abans de treure-les del foc. Jo m'ho vaig estimar més però això va a gust del consumidor :) Igualment, si voleu aconseguir una consistència més ferma perquè us interessa marcar les diferents capes a l'hora de fer el muntatge, podeu dissoldre una fulla de gelatina (prèviament hidratada) a la melmelada i ho deixeu bullir un parell de minuts més. Jo no vaig posar-hi gelatina: m'agrada la idea de que la melmelada i el mascarpone es barregin al seu aire. 

La base

  • Necessitarem 1 melindro per potet individual.
  • Trossejarem el melindro en trossos d'uns 2 cm i els col·locarem a la base del pot mirant de cobrir-lo del tot.
  • Tirarem moscatell sobre els trossos de melindro per tal de remullar-los però intentant no passar-nos per no desfer-los.
  • Cobrirem els melindros remullats amb les maduixes trossejades (2 maduixes per pot)
  • Ensucrarem una mica les maduixes
  • Seguidament farem una barreja amb el cacau i el cafè i deixarem caure una cullerada  petita de la barreja sobre les maduixes ja ensucrades.
  • Repetirem les accions anteriors per a cada un dels pots i reservarem

La crema de mascarpone

  • Separarem les clares dels rovells dels ous
  • Afegirem el sucre als rovells i batrem fins a aconseguir que doblin el volum i es converteixin en una crema clara, espumosa i homogènia
  • Hi barrejarem el mascarpone tot aconseguint una crema ben integrada.
  • Seguidament muntem les clares a punt de meu.
  • Quan les clares estiguin fermes, les integrarem poc a poc i delicadament a la crema de mascarpone. Ho farem amb una cullera de plàstic o una espàtula doblant la crema sobre ella mateixa però sense batre. 


Muntatge

  • Agafarem un dels pots i cobrirem la base de melindros i maduixes amb una primera capa de mascarpone. Per fer-ho podeu fer servir una cullera grossa o la mànega pastissera.
  • Seguidament farem una capa de melmelada de maduixa. Podeu intentar cobrir tot el mascarpone o simplement tireu 3 cullerades grosses de melmelada sobre la capa de mascarpone i deixeu que s'escampi sol. 
  • Picarem el pot amb cura sobre la superfície de treball per tal que surti l'aire que haurà quedat atrapat entre les capes. 
  • Fem una segona i última capa de crema mascarpone.
  • Acabem espolsant cacau sobre el mascarpone, Cobrirem tota la superfície.  
  • Repetim les accions anteriors per a cada un dels potets.

Conservarem els potets a la nevera fins a l'hora de menjar i... ja està! :)

6 comentaris:

  1. Quina bona pinta! Me l'apunto!!!! ;)
    ESTER

    ResponElimina
  2. Que tal, Dolors

    Moltes gràcies per això del best (jo sóc més de la cosa del bes, però està bé)
    Farem una ullada pel teu very best blog a veure que tal. De moment comencem bé, això del tiramisú em tira...

    a reveure

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jaume,
      Que bé que t'agradi el tiramisú! Uffff l'he encertada ;) Me n'alegro!
      Fins aviat

      Elimina
  3. Hola Dolors! Jo tampoc coneixia el teu bloc i m'encanta. Aquest tiramisú és genial, i els pans i coques que has fet darrerament són fantàstics! I ets de Sant Gregori, del costat de Girona, o sigui que segur que, en algun moment de les nostres vides, ens hem creuat!!! Per tant, ja no et deixo de seguir! Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, de St.Gregori de tota la vida!!! :D Encantada de tenir-te per aquí!!
      Una abraçada!

      Elimina
  4. Hola!
    Sóc la Rosa M i vaig tenir la sort de poder menjar aquestes postres tan bones de la Dolors i realment estaven boníssimes, es van acabar en un tres i no res! Fins i tot vaig provar la versió per nens (sense cafè i sense moscatell) i també estava molt bona! I és que amb aquesta presentació individual en potets no només queda més maco i és més fàcil de transportar, sinó que a més a més es poden fer diferents versions per adults i per nens, us ho recomano!
    Moltes gràcies Dolors un altre cop per les postres, ja saps que sempre ets benvinguda a casa :-)
    Una abraçada,
    Rosa M

    ResponElimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...