Això de l'all de bruixa us ha fet arrufar el nas? Ja m'ho pensava!! Sobretot perquè és una planta silvestre que a Catalunya es troba només en algunes zones del Pirineu :) Però a Suïssa és un producte de temporada i per això trobo interessant presentar-vos-el ! I no patiu que el pa el podeu fer amb altres plantes :) Ara en parlarem però primer anem...
... a l'all de bruixa!!
Al trobar el nom català no m'ho podia creure: no podia ser més adient al meu bloc!!! :D Amb l'alemany en diem "bärlauch"!
Tal i com el seu nom indica, és de la família dels alls i la seva característica principal és que deixa anar una olor molt penetrant :)
APUNT IMPORTANT: abans de la floració, l'all de bruixa es pot confondre amb el muguet de maig que és molt tòxic. La distinció però es pot fer fàcilment gràcies a l'olor.
La foto és feta de fa 2 dies a la zona del Silhthal. Com que hem tingut un hivern tan llarg i amb unes temperatures tan baixes, el arbres encara estan pelats i tot el verd que veieu és all de bruixa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hi ha una carretera que serpenteja entre aquest bosc i el riu Sihl. I és la carretera que faig jo cada dia 2 vegades per anar de casa a la feina: 10 km cada vegada acompanyada d'aquesta oloreta... sort que a mi m'encanta l'all!! :D
Hi ha més d'una opció a l'hora de fer aquest pa i jo no acabava de decidir-me quina fer així que he fet 2 pans diferents amb la mateixa recepta. La única cosa que canvia és la manera d'integrar l'all de bruixa: un dels pans el conté completament integrat a la massa mentre que l'altre té un jaspiat de pesto d'all de bruixa (la recepta per excel·lència amb aquesta planta).
Vosaltres podeu fer el pa i la salsa amb una barreja d'alfàbrega i all o utilitzar una salsa pesto de les que es consumeixen habitualment. Una altra opció molt vàlida és utilitzar cibulet així que... no teniu excusa!!! :)
Som-hi que la recepta és la mar de senzilla:
Al trobar el nom català no m'ho podia creure: no podia ser més adient al meu bloc!!! :D Amb l'alemany en diem "bärlauch"!
Tal i com el seu nom indica, és de la família dels alls i la seva característica principal és que deixa anar una olor molt penetrant :)
APUNT IMPORTANT: abans de la floració, l'all de bruixa es pot confondre amb el muguet de maig que és molt tòxic. La distinció però es pot fer fàcilment gràcies a l'olor.
Sí, ja sé que això de l'olor és relatiu però abans he dit que "deixa anar una olor..." i ho de escrit així perquè creix escampant-se pel terra del bosc de manera massiva. No cal tocar la planta ni tan sols apropar-s'hi per olorar-la: es pot olorar des de dins el cotxe simplement conduint prop del bosc: hi ha gent que tem aquesta època de l'any ja que si a més fa una mica de calor...l'olor pot arribar a marejar :)
La foto és feta de fa 2 dies a la zona del Silhthal. Com que hem tingut un hivern tan llarg i amb unes temperatures tan baixes, el arbres encara estan pelats i tot el verd que veieu és all de bruixa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hi ha una carretera que serpenteja entre aquest bosc i el riu Sihl. I és la carretera que faig jo cada dia 2 vegades per anar de casa a la feina: 10 km cada vegada acompanyada d'aquesta oloreta... sort que a mi m'encanta l'all!! :D
Hi ha més d'una opció a l'hora de fer aquest pa i jo no acabava de decidir-me quina fer així que he fet 2 pans diferents amb la mateixa recepta. La única cosa que canvia és la manera d'integrar l'all de bruixa: un dels pans el conté completament integrat a la massa mentre que l'altre té un jaspiat de pesto d'all de bruixa (la recepta per excel·lència amb aquesta planta).
Vosaltres podeu fer el pa i la salsa amb una barreja d'alfàbrega i all o utilitzar una salsa pesto de les que es consumeixen habitualment. Una altra opció molt vàlida és utilitzar cibulet així que... no teniu excusa!!! :)
Som-hi que la recepta és la mar de senzilla:
Ingredients
- 500 g de farina de força
- 21 g de llevat fresc de flequer
- 1 cullerada petita de sucre
- 2 cullerades petites de sal
- 3 cullerades soperes d'oli oliva + un parell de rajolins per fer el pesto d'all de bruixa
- 250-300 ml d'aigua tèbia
- 100 g d'all de bruixa fresc o alfàbrega o cibulet o...
- 40 g de pinyons - opcional però per a mi necessari ;)
Procediment
- Barregem tots els ingredients menys l'all de bruixa i els pinyons tot vigilant amb l'aigua: millor no tirar-li tota de cop i esperar que la massa ens la demani.
- Deixem reposar la massa 10 minuts.
- Amassem amb la tècnica d'estirar i plegar i deixem que la massa reposi 10 minuts.
- Tornem a amassar.
- Deixem que la massa reposi 15 minuts.
- Rentem l'all de bruixa i en fem 2 manats.
- Agafem el primer manat i el piquem amb el minipimer juntament amb 20 g de pinyons. Reservem
- Agafem el segon manat i el piquem igualment amb els 20 g de pinyons i 2 rajolins d'oli d'oliva fins que ens quedi una pasta emulsionada. Ja tenim el pesto d'all de bruixa a punt! El reservem a la nevera.
- Tornem a la massa i la dividim en 2 peces d'uns 240 g aproximadament.
- Agafem una de les peces i l'amassem tal qual. Fem una bola i la deixem reposar uns 45 minuts dins un bol tapada amb un drap i lluny de corrents d'aire.
- Agafem la segona peça i l'amassem al mateix temps que integrem la barreja d'all de bruixa i pinyons.
- Quan ho tenim tot integrat, la posem igualment a reposar 45 minuts dins un altre bol.
- Passats els 45 minuts, escalfem el forn a 250 °C
- Agafem la massa que ja porta l'all de bruixa i la tornem a amassar ràpidament al mateix temps que li donem forma. Veureu que la massa queda molt flexible i perd ràpidament la forma. Si voleu la podeu posar dins un motlle de pa que pugui anar al forn o formant una espiral, sobre paper sulfurat directament sobre la plata del forn.
- Tapem amb un drap enfarinat i la deixem reposar 25 minuts.
- Agafem ara la peça natural i l'amassem una mica.
- Acabem estirant-la amb el dits formant un rectangle.
- Agafem el pesto de la nevera i amb una cullera l'escampem pel sobre la massa, deixant un marc d'1.5 cm a tot l'entorn.
- Procedim a plegar la massa: primerament de la base fins al mig de la massa i desprès de dalt fins a cobrir la massa per tal de formar una barra a la qual pressionarem una mica les puntes i la farem rodar sobre sí mateixa per assegurar-nos que queda tot ben tancat.
- La deixarem reposar (el tancat cap amunt) igualment sobre la plata de forn uns 25 minuts.
- Quan els pans hagin doblat el seu volum els hi farem uns talls per afavorir que ens facin una grenya ben maca i cap al forn (el baixem a 200°C). Courem els pans durant uns 40 minuts. Posarem sobre la plata de forn, juntament amb els pans, un contenidor amb aigua que ens assegurarà l'humitat necessària per aconseguir una crosta cruixent.
- Passats els 40 minuts, donem uns copets a la base dels pans per assegurar-nos que estan cuits (ha de sonar a buit), els traiem del forn i els deixem refredar sobre la reixeta.
A casa no vam saber decidir quin ens agradava més: tots dos van sortir boníssims!!! El que porta el pesto d'all de bruixa, desprèn una oloreta fantàstica a all i al mossegar la part on hi ha la pasta... és com menjar-se un tros de pizza d'all i oli mentre que l'altre... el gust a all és igualat i global i podríem pensar que ens estem menjant una focaccia. Què preferiu vosaltres? Podeu decidir-vos entre una sola cosa? Nosaltres no!!! :)
Com a nota final dir que vam tallar 2 llesques de cada pa i desprès en vam fer rectangles, barrejant-los tots dins una panera. Vam menjar-los per acompanyar unes croquetes de gamba amb pasta choux (la recepta original feta amb bacallà la podeu trobar al bloc de la Rosa si cliqueu a aquí) sucades amb una salsa agredolça: senzill i de somni!!! Les gambes, l'all i la salseta entre dolça i picant...UMM!!!! ;)
Un pa ben original. No coneixia aquesta planta
ResponElimina