30 de juny 2013

Pastís amb "buttercream" de llimona

Aquest pastís és la mare dels ous d'aquest bloc☺




Al passat gener, aprofitant l'estada a Catalunya per Reis, vaig organitzar una festeta amb familiars i amics de sempre. Teniem un munt de coses a celebrar però, igualment, sempre és fantàstic retrobar-se amb la gent que fa temps que no veus i adonar-te que les coses continuen pràcticament igual!!! 

Vam ser una bona colla i vaig fer diversos pastissos, pasta salada i cupcakes,... però aquest pastís de llimona, juntament amb el de xocolata van ser els reis de la festa! I llavors va començar tot: "que em passaràs la recepta?", "nena, quina sorpresa! Ja em diràs com els fas!", "otres, t'ha quedat espectacular: la recepta ja!" I així estem...

He de dir que per mi aquest pastís es diu "Joan"! Si, en honor a l'amic que més floretes li va tirar i que espera des de fa ja més de mig any la refotuda recepta!!!!!!!!! Joan (tot i que potser hauria de dir "Roser" doncs tinc dubtes sobre qui s'embrutarà les mans ☺) FINALMENT!! 






Ingredients

Per l'esponja

He fet servir la que per mi ja és la meva recepta preferida. 
  • 200 g de farina (tamisada)
  • 200 g de sucre
  • 100 ml d'oli de gira-sol
  • 115 ml de llet
  • 7 g d'impulsor 
  • 1 llimona - la ratlladura
  • 2 ous
Queda molt esponjosa i la podeu fer servir com a base per un munt de pastissos diferents.  Només cal que hi afegiu l'aroma, el cacau o aquell ingredient especial que voleu i ja l'haureu personalitzada ☺


Per la "buttercream" de llimona

La recepta és nova! 

El motiu és simplement el fet de que porta molta menys mantega i la quantitat de sucre és mínima. Mireu: 
  • 250 g de sucre llustre (tamisat)
  • 80 g de mantega a temperatura ambient 
  • 1 o 2 llimones - la ratlladura (hauríeu de tenir 2 cullerades de ratlladura)
  • Unes gotes de colorant alimentari groc (opcional)
  • 2 cullerades de llet
  • 1 cullereta de suc de llimona
Amb aquestes quantitats en teniu prou per farcir el pastís. Si voleu cobrir-lo tal i com he fet jo, llavors haureu de doblar la recepta. 



Procediment

Per l'esponja

Escalfem el forn a 180 °C i untem lleugerament el motlle (d'uns 27 cm)

  • Barregem tots els ingredients dins un bol i batem fins que ens quedi una massa lligada i ben airejada.
  • Ho aboquem al motlle i cap a la nevera un mínim de 15 min. ☺
  • Passat aquest temps ja podem enfornar. Ho deixem coure durant uns 25-30 minuts però no deixeu de fer la prova de l'escuradents ja que amb els forns...
Un cop tinguem l'esponja cuita la traurem del forn i esperarem uns minuts abans de desemmotllar-la. Veureu que a mida que es refreda, es va separant de les parets del motlle. Arribats a aquí ja podem treure-la i deixar que es refredi completament. 

La "buttercream" de llimona

  • Posarem el sucre llustre, la mantega, la ratlladura de la llimona i el colorant (en el cas que hageu optat per utilitzar-ne) en un bol i batrem a velocitat mitjana fins que que els ingredients s'unifiquin tots.
  • Baixarem la velocitat i anirem afegint la llet i el suc de llimona poc a poc.
  • Quan tinguem la llet ben incorporada, pujarem la velocitat al màxim i batrem fins que la crema de llimona quedi esponjosa: uns 5 minuts.
I ja ho tenim! 

Ara només faltarà que tallem el pastís esperant sempre que estigui ben fred. Jo ho faig amb la lira talla-pastissos però hi ha altres sistemes. Si dubteu de com fer-ho, feu una ullada a "Cops d'escombra i trucs de màgia" (n.3) a aquí

Un cop tallat el farcim i/o recobrim amb la crema de llimona i passem ja a decorar-lo. Jo he fer servir boletes de sucre daurades i les restes de la ratlladura de les llimones: llimones biològiques amb la pell una mica verda encara...

A menjar-lo ben fresquet!!!! ☺





 P.S - Al Facebook vaig parlar de cloenda... doncs sí! Però no és que deixi el bloc, NO! El que passa és que amb aquest pastís abandonem la farina per una temporada! Si continuem amb aquest ritme, a casa acabarem ben rodonets i... ja no ens falta gaire!!!!!!!!!!!!!!

Passarem l'estiu a base de sucs i fruites: kitkat detox!!!!!!! De fet és com un repte personal ja que puc viure perfectament sense fruites però em sembla impossible deixar de banda la farina!! Ufff!!!!!! Però estic molt il·lusionada amb la possibilitat de descobrir i compartir receptes que si no fos per aquesta postura "light" segurament hauria ignorat completament.


  

15 comentaris:

  1. A casa no són gaire de la mantega (no estic inclòs), però veient que aquesta buttercream porta menys mantega i menys sucre, i a sobre és de llimona, intentaré fer-la a veure si els convenço!

    T'ha quedat molt bé, el pastís, fa molt bona pinta!

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres, encara que costi de creure jajaja, tampoc som massa de mantega i aquesta recepta ens encanta! A veure si tens sort...

      Elimina
  2. Quina delícia! Sembla ben bé de pastisseria! Tan de bo en tinguéssim un trosset a la nevera!!

    Una abraçada enorme!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse, ara que ja tenim els examens aprovats...només cal posar-s'hi! jajajaja

      Elimina
  3. Gràcies Dolors,
    Aquesta no me la perdo !!!!

    Fins aviat.
    Roser F

    ResponElimina
    Respostes
    1. En el vostre cas: vull veure foto!!!!!☺

      Elimina
  4. Quin pastís més bo, provaré la teva recepta de la base, m'agrada. Tmbé provaré la buttercream, ho miraré al llibre que també l tinc. Molts records des de Caldes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Rosa Maria! I sí, tu ho proves i ja em diràs què et sembla la base☺
      Una abraçada!!

      Elimina
  5. Un pastís fantàstic! I esperem les receptes sense farina! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Mònica! Serà difícil resistir-se però faré el que pugui☺

      Elimina
  6. Ohhh quina pintassa!!! es veu molt i molt esponjós i el buttercream de llimona nyam!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, l'esponja la trobo fantàstica: jo ja no busco més Eva ;)

      Elimina
  7. Oooooooh!!! Això és prohibitiu, Dolors. Però quina bona pinta, que fa. En bull un trosset!!! Petons.

    ResponElimina
  8. Boníssim! N'he fet una adaptació (farcida amb lemon curd) per l'aniversari del meu fill petit i ens va agradar molt! L'acabo de publicar al blog (i t'he citat ;) ). Una abraçada!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hoola Nuni!!! Que bé que t'agradi aquest pastís i merci pel comentari i la citació! Vaig a mirar-ho ara mateix! :)
      Una abraçada

      Elimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...