01 d’agost 2013

Zopf - Trena suïssa

Avui és el Dia Nacional de Suïssa! 

Estem de festa, de barbacoes, de petards i de ZOPF que no pot faltar a cap àpat!!!! 1 d'agost... s'ha acabat el juliol... BENTORNADA enyorada farina!!!!! ☺ 


La trena suïssa NO pot faltar avui, però tampoc pot faltar a cap "Brunch" de diumenge!!!!!! Tant és així que els anglesos l'anomenen "Swiss Sunday" ☺

Aquest pa abrioixat és ideal amb mantega i melmelada, xocolata,... però us puc assegurar que no li fa cap lleig a una tomata i una llesqueta de pernil salat o a un bon formatge: es menja sol!!!!


La recepta no pot ser més senzilla:

Ingredients

  • 500 g de farina
  • 3/4 de cullereta de sal
  • 1 cullerada de sucre
  • 20 g de llevat de flequer
  • 300 ml de llet a temperatura ambient
  • 60 g de mantega a temperatura ambient 
  • 1 ou - el rovell
  • 2 culleretes de llet

Procediment

  • S'amassen tots els ingredients (menys el rovell d'ou i la llet) tot deixants moments de repòs entre amassat i amassat. 
  • S'unta lleugerament un bol amb oli i hi col.loquem la massa a dins fent una bola. Tapem amb un drap i deixarem que llevi 1 hora o fins que hagi doblat el seu volum.
  • Passat aquest temps i abans de treure la massa llevada del bol, li donarem uns cops perquè perdi l'aire. 
  • L'evocarem sobre la superfície de treball i ens prepararem per trenar-la.
La veritat és que el trenat és la part més complicada del Zopf. 


Primer de tot cal decidir si volem fer 2 trenes d'uns 450g cadascuna o només 1 de pràcticament un quilo. Jo he fet 2 trenes i per això he dividit primer la massa en dues parts i aquestes, altra vegada, en dues parts ja que per fer una trena necessitem 2 cilindres de pasta d'uns 50 cm cada un. 

El millor és si enrotllem la pasta i l'anem allargant en 2 o 3 vegades. Així la massa va agafant elasticitat i s'allarga millor. Treballarem els 4 trossos de pasta un darrera l'altre. Enrotllem una mica el tros 1, llavors el tros 2 seguit del tros 3 i finalment el tros 4. Un cop fet això tornem a allargar una mica més el tros 1 després el 2, el 3 i el 4 i així fins a tenir els 4 cilindres d'uns 50 cm de llargada. És IMPORTANT que la "salsitxa" sigui una mica més ample del centre que de les puntes. I ja podem començar a trenar.

Com que una imatge val més que mil paraules, mireu aquest vídeo que és fantàstic per entendre com es trena el Zopf☺

Un cop tenim els Zopf trenat:
  • Deixem que reposin, tapats amb un drap, durant uns 25 minuts.
  • Mentrestant, escalfarem el forn a 200°C 
  • Passada la mitja hora, deixatarem el rovell d'ou juntament amb la llet i pintarem les trenes.
  • Enfornarem i courem les trenes durant uns 25 minuts.
Al treure-les del forn les deixarem refredar del tot i ja les tenim llestes per compartir! 

Per cert, el trenat del vídeo que us he penjat més amunt, no es correspon amb el que he fet jo...

...tenim la Montse i en Jordi a casa perquè la filla de la Montse, l'Anna, participa aquest cap de setmana a la Copa Joventut Europea de Rem al Rotsee a Luzerna representant Espanya: HOPP Anna! HOPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Per això he optat per fer un trenat pla, una mica més senzill i ràpid (tot i això, una de les trenes té un parell de passades equivocades ;D) PERÒ això només avui ja que aquesta versió no dóna punts a l'hora de classificar-te per aconseguir el passaport suïs ☺☺☺


I mentre esperem que comenci la competició demà a la tarda... a menjar Zopf que està boníssim i...


... i a esperar els petards del vespre!!! ☺

7 comentaris:

  1. Dolors!!! Espectaculars!!!! M'encanten!!! No et podrien haver quedat millor!! Una abraçada i bon estiu!

    ResponElimina
  2. Ho has aconseguit! Ja vaig veure el vídeo de com es feia la trena i era força complicat. T'ha quedat espectacular, que bona

    ResponElimina
  3. Et perdono que no hagis fet el trenat "autèntic", per dir-ho d'alguna manera, perquè igualment t'han sortit unes trenes espectaculars i súper esponjoses! tinc ganes de fer-ne i gaudir d'uns esmorzars de luxe!

    ResponElimina
  4. Waw Dolors! T'han quedat com a les autèntiques pastisseries (o fleques). Increïble!!! M'encantaria tenir-ne un per demà esmorzar ;-P
    Bisous!

    ResponElimina
  5. Quina passada de trenes!T'han quedat brutals!!! Ja veig que ets una artista brioxera també!Bona diada suïssa!

    ResponElimina
  6. Ostres Dolors, quina casualitat, just ahir amb un company de feina que ha viscut a Suïssa parlàvem que era el dia nacional allà, i es menjava un pa/brioix que es deia Zopf!
    El que has preparat tu fa molt bona pinta, i si no ens haguessis dit, crec que ningú s'hagués queixat del trenat que has fet, jajaja!

    Petons!

    ResponElimina
  7. MOLTES GRÀCIES A TOTS per ser així de considerats i entusiastes!!!! Quin honor tenir-vos passejant pel bloc!!!
    Segurament tens raó VÍCTOR, si no hagués dit res... però s'ha de saber reconèixer quan es fa trampa i jo he fet una mica de trampeta jajajajaja
    Però no us preocupeu! EVA, prometo fer ben aviat la versió 100% suïssa i penjar foto per tal de redimir-me!! jajajajajaja
    Petons a tots

    ResponElimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...