Avui és el Dia Nacional de Suïssa!
Estem de festa, de barbacoes, de petards i de ZOPF que no pot faltar a cap àpat!!!! 1 d'agost... s'ha acabat el juliol... BENTORNADA enyorada farina!!!!! ☺
La trena suïssa NO pot faltar avui, però tampoc pot faltar a cap "Brunch" de diumenge!!!!!! Tant és així que els anglesos l'anomenen "Swiss Sunday" ☺
Aquest pa abrioixat és ideal amb mantega i melmelada, xocolata,... però us puc assegurar que no li fa cap lleig a una tomata i una llesqueta de pernil salat o a un bon formatge: es menja sol!!!!
La recepta no pot ser més senzilla:
Ingredients
- 500 g de farina
- 3/4 de cullereta de sal
- 1 cullerada de sucre
- 20 g de llevat de flequer
- 300 ml de llet a temperatura ambient
- 60 g de mantega a temperatura ambient
- 1 ou - el rovell
- 2 culleretes de llet
Procediment
- S'amassen tots els ingredients (menys el rovell d'ou i la llet) tot deixants moments de repòs entre amassat i amassat.
- S'unta lleugerament un bol amb oli i hi col.loquem la massa a dins fent una bola. Tapem amb un drap i deixarem que llevi 1 hora o fins que hagi doblat el seu volum.
- Passat aquest temps i abans de treure la massa llevada del bol, li donarem uns cops perquè perdi l'aire.
- L'evocarem sobre la superfície de treball i ens prepararem per trenar-la.
La veritat és que el trenat és la part més complicada del Zopf.
Primer de tot cal decidir si volem fer 2 trenes d'uns 450g cadascuna o només 1 de pràcticament un quilo. Jo he fet 2 trenes i per això he dividit primer la massa en dues parts i aquestes, altra vegada, en dues parts ja que per fer una trena necessitem 2 cilindres de pasta d'uns 50 cm cada un.
El millor és si enrotllem la pasta i l'anem allargant en 2 o 3 vegades. Així la massa va agafant elasticitat i s'allarga millor. Treballarem els 4 trossos de pasta un darrera l'altre. Enrotllem una mica el tros 1, llavors el tros 2 seguit del tros 3 i finalment el tros 4. Un cop fet això tornem a allargar una mica més el tros 1 després el 2, el 3 i el 4 i així fins a tenir els 4 cilindres d'uns 50 cm de llargada. És IMPORTANT que la "salsitxa" sigui una mica més ample del centre que de les puntes. I ja podem començar a trenar.
Com que una imatge val més que mil paraules, mireu aquest vídeo que és fantàstic per entendre com es trena el Zopf☺
Un cop tenim els Zopf trenat:
- Deixem que reposin, tapats amb un drap, durant uns 25 minuts.
- Mentrestant, escalfarem el forn a 200°C
- Passada la mitja hora, deixatarem el rovell d'ou juntament amb la llet i pintarem les trenes.
- Enfornarem i courem les trenes durant uns 25 minuts.
Al treure-les del forn les deixarem refredar del tot i ja les tenim llestes per compartir!
Per cert, el trenat del vídeo que us he penjat més amunt, no es correspon amb el que he fet jo...
...tenim la Montse i en Jordi a casa perquè la filla de la Montse, l'Anna, participa aquest cap de setmana a la Copa Joventut Europea de Rem al Rotsee a Luzerna representant Espanya: HOPP Anna! HOPP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Per això he optat per fer un trenat pla, una mica més senzill i ràpid (tot i això, una de les trenes té un parell de passades equivocades ;D) PERÒ això només avui ja que aquesta versió no dóna punts a l'hora de classificar-te per aconseguir el passaport suïs ☺☺☺
I mentre esperem que comenci la competició demà a la tarda... a menjar Zopf que està boníssim i...
... i a esperar els petards del vespre!!! ☺
Dolors!!! Espectaculars!!!! M'encanten!!! No et podrien haver quedat millor!! Una abraçada i bon estiu!
ResponEliminaHo has aconseguit! Ja vaig veure el vídeo de com es feia la trena i era força complicat. T'ha quedat espectacular, que bona
ResponEliminaEt perdono que no hagis fet el trenat "autèntic", per dir-ho d'alguna manera, perquè igualment t'han sortit unes trenes espectaculars i súper esponjoses! tinc ganes de fer-ne i gaudir d'uns esmorzars de luxe!
ResponEliminaWaw Dolors! T'han quedat com a les autèntiques pastisseries (o fleques). Increïble!!! M'encantaria tenir-ne un per demà esmorzar ;-P
ResponEliminaBisous!
Quina passada de trenes!T'han quedat brutals!!! Ja veig que ets una artista brioxera també!Bona diada suïssa!
ResponEliminaOstres Dolors, quina casualitat, just ahir amb un company de feina que ha viscut a Suïssa parlàvem que era el dia nacional allà, i es menjava un pa/brioix que es deia Zopf!
ResponEliminaEl que has preparat tu fa molt bona pinta, i si no ens haguessis dit, crec que ningú s'hagués queixat del trenat que has fet, jajaja!
Petons!
MOLTES GRÀCIES A TOTS per ser així de considerats i entusiastes!!!! Quin honor tenir-vos passejant pel bloc!!!
ResponEliminaSegurament tens raó VÍCTOR, si no hagués dit res... però s'ha de saber reconèixer quan es fa trampa i jo he fet una mica de trampeta jajajajaja
Però no us preocupeu! EVA, prometo fer ben aviat la versió 100% suïssa i penjar foto per tal de redimir-me!! jajajajajaja
Petons a tots