12 de gener 2015

Pastís ratllat - Baumkuchen

BON ANY a tothom!!☺



El 2015! Un número ben bonic! Un munt de dies per davant per compartir receptes i endolcir-nos les hores i com que gairebé hem arribat a meitats de gener, no podem encetar l'any de millor manera que participant al repte "Reposteras por Europa"que aquests mes, excepcionalment, publica el dia 12.


La Bea de "Corazón de Caramelo" ens fa viatjar cap a Alemanya...

... bé... els que em seguiu ja sabeu que, per raons de proximitat, les receptes del meu bloc estan bastant influenciades per la rebosteria alemanya així que quan ho vaig saber, embolicada com estava enmig dels preparatius nadalencs i sabent que em passaria les festes a Catalunya amb més aviat poc temps per dedicar a l'ordinador i al forn, no va ser fàcil decidir-me per una recepta ràpida, senzilla, una mica original i que pogués deixar preparada abans de marxar... Finalment vaig pensar que havia arribat l'hora de fer el "Baumkuchen" doncs ja feia temps que el tenia a la llista de pendents. 

Anerm-hi!!



El pastís ratllat (la traducció literal de fet és "pastís arbre"), és un pastís originari de Salzwedel, a la Saxònia. Malgrat tot, hi ha qui li atribueix origen hongarès i sembla que és el pastís de noces preferit dels japonesos☺

Acostumava a ser un dolç de Nadal, potser pel fet de portar massapà o pel tema de "l'arbre" però actualment es considera especialitat regional i es menja tot l'any. Quan el tallem és quan el nom es fa més evident ja que les ratlles que es formen durant la cocció, ens recorden els anells de creixement d'un arbre. 





El Baumkuchen original té forma cilíndrica i pot estar format per diverses anelles sobreposades o servit individualment com a "petit four". Val a dir que és molt difícil reproduir-lo a casa ja que necessitaríem un eix giratori semblant al que es necessita per fer un bon pollastre a l'ast i una mica d'espai. Mireu aquest vídeo i de seguida sabreu què vull dir☺




Però SÍ!! Sí que hi ha una manera de fer-lo a casa i obtenir-ne un resultat molt similar: fent servir el gratinador i amb una mica de paciència!

Ingredients

Per un motlle rodó d'uns 23cm.
  • 250 grams de mantega + una mica més
  • 250 grams de sucre
  • 6 rovells d'ou
  • 1 beina de vainilla 
  • Extracte d'ametlles amargues - unes gotes
  • 100 grams de massapà
  • 3 cullerades d'Amaretto - el podeu substituir per aigua
  • 150 grams de farina de rebosteria
  • 100 grams de midó de blat de moro - Maizena
  • 3 culleretes d'impulsor
  • 6 clares d'ou
  • Cobertura de xocolata
  • Confeti per decorar - opcional

Procediment

  • Batem la mantega, el sucre, els rovells d'ou, la vainilla i l'extracte d'ametlles amargues fins que quedi ben airejat i esponjós.
  • En un cassó a foc lent hi posem l'Amaretto i hi desfem el massapà.
  • Ho afegim a l'esponja d'ou i sucre i barregem bé.
  • Tamisem la farina, el midó de blat de moro i l'impulsor per afegir-ho a la massa a cullerades. No afegim la següent fins que la primera estigui ben integrada.
  • Ara batem les clares a punt de neu i les afegim a la barreja tot remenant poc a poc amb una espàtula fins a tenir una pasta homogènia. 


Ja tenim la massa apunt i ens disposarem a coure'l. 

  • Untem el motlle amb una mica de mantega i el folrem amb paper sulfurat. NO cal que folreu els costats: amb la base n'hi ha prou.
  • Enceneu el gratinador del foc. Si teniu diferents opcions de temperatura agafeu la mínima. El gratinador del meu forn va de la potència 1 a la 3 i ho he fet amb la 1.
  • Poseu 3 o 4 cullerades de massa dins el motlle. 
  • Escampeu-la bé perquè cobreixi tota la base. Us ha de quedar una capa de massa fina sobre tota la base. 
  • Poseu el motlle dins el forn a gratinar durant uns 3 minuts o fins que veieu que us queda la massa ben daurada.
  • Traieu el motlle del forn i repetiu els 2 darrers punts tantes vegades com calgui fins que ja no us quedi més massa.


Quan hàgiu gratinat les 3-4 darreres cullerades de massa, ja teniu el pastís acabat!! Ara toca deixar-lo refredar i finalment el cobriu amb la cobertura que més us agradi: xocolata blanca, amb llet o, com jo, negre i el decoreu.

Que NO us sembli una feinada molt molesta! La primera capa és la més complicada ja que la pasta s'enganxa una mica al paper i podeu pensar que us heu ben embolicat☺ Creieu-me: a partir de la segona capa és molt senzill ja que la mateixa escalfor del pastís ajuda a la massa a escampar-se millor. Només VIGILEU a no deixar de mirar-vos el pastís i el forn ja que el gratinador pot ser molt ràpid i la capa de pastís pot passar de daurat a cremat en un moment☺ 

I si hi dediqueu una miqueta de temps, us sortirà MOLT MÉS polit que el meu!!!
  1. Les capes podrien ser més a nivell i segur que n'hauria aconseguit alguna més. De fet, un bon "Baumkuchen" ha de tenir entre 10 i 20 capes i jo m'he quedat al mínim!☺ 
  2. Per altra banda el confeti que he fet servir per decorar-lo (al anar-se gratinant per capes les vores del pastís no s'enganxen al motlle però no queda un exterior llis i homogeni com al fer un pastís d'una sola fornada. Per això és una bona idea decorar-lo un xic) no hauria d'estar tan "brut" de xocolata...



PERÒ les presses no són bones conselleres!! A veure si un dia el puc repetir amb més calma☺

Ara, la recepta és ESPECTACULAR!! I el pastís és realment BONÍSSIM!!! Abans que pogueu decidir si us agrada, ja haurà desaparegut!!


Proveu-lo i ja m'ho direu!!☺

13 comentaris:

  1. Doncs jo crec que de polit te n'ha sorti molt, és més, fa una pintaaa!! és un pastís molt vistós i amb aquesta capeta de xocolata fa venir salivera!! Feliç i dolç 2015 guapa!! un petonàs!

    ResponElimina
  2. Woooww que trabajazo!! Que bonita te ha quedado!! Las capas son tan estrechitas... madre mía! ! Me quito el sombrero ante tu tarta! ! Eres una artista!! A mi me encantaría hacerla pero miedo me dá, con los nervios que me gasto últimamente.... no se yo cuantas capas haría... jajaa
    Un beso guapa! Elisa.

    ResponElimina
  3. Feliç any nou, Dolors !!! i del pastís no tinc paraules per dir-te, simplement espectacular i un tall net i maquissim

    ResponElimina
  4. Riquísimo!!!!
    Y me encanta el corte, me recuerda a los pasteles que se hacen con obleas (tipo huesitos). Además gracias al reto he conocido tu blog y ya me quedo por aquí.
    Un besazo.

    ResponElimina
  5. Que maravilla de tarta, me encanta tu propuesta, original y seguro que deliciosa. La presentacion preciosa y el pie de tarta también :-) Un beso guapa

    ResponElimina
  6. QUe rica que estaba, hemos coincidido en la eleccion y la verdad que no pudo ser mas acertada! Genial!!!
    Petonsssss

    ResponElimina
  7. Dolors, que original, he vist el video i és una pasada, no coneixia aquest dolç!
    I lo millor és que es pot fer a casa!
    T'ha quedat espectacular.
    Bon any nou!

    ResponElimina
  8. Que original aquest pastís! El tall és espectacular!
    Molts petons

    ResponElimina
  9. T'ha quedat preciós, de professional!!!! Aquest interior està dient menja'm!!! Petonarros!

    ResponElimina
  10. Aquest pastís és tota una passada! Es veu realment espectacular per dintre!!! Quines capes tan maques, s'assembla una mica al Gâteau Mille Crèpes típic de França.
    Segur que és molt tendre i deliciós! M'agrada moltíssim la darrera foto on es veu aquest tall tan bo...ara mateix em menjava un bon tros! =)

    ResponElimina
  11. Te han quedado perfecto este postre alemán, enhorabuena, sigue así, te espero por LAS DELICIAS DE MAYTE, un beso.

    ResponElimina
  12. Te ha quedado perfecto!!! Delicioso!!! Besitos

    ResponElimina
  13. Menuda pinta rica! Me la tomaría enterita!
    Besos!

    www.monicalopez.es

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...