28 de juliol 2016

Cumquats confitats i gelatina d'almívar amb Cointreau

Aquesta recepta (que de fet en són 2) és fruit de les circumstàncies i de converses nocturnes amb la Marta de Pa de nous però... millor començo pel començament ☻




Per Sant Jordi vaig rebre un regal fantàstic: un llimoner i un cumquat! Quan l'Iris i en Reto me'ls van portar, estaven tots 2 arbres carregats de fruites! Feien MOLT de goig! ♥

El llimoner és un vell conegut així que de seguida vaig saber com fer ús de les llimones però el cumquat és tot un món nou per mi i no tenia massa clar quina era la millor época per recollir els fruits. 

En vam anar picant abans de les vacances però vam marxar i a l'arbre encara hi quedaven cumquats. A la tornada molts havien caiguts i els que encara aguantaven no es veien madurs del tot i els faltava dolçor.  Em va saber greu deixar-los fer malvé i vaig decidir confitar-los!


Pensava guardar-los per menjar-los més endavant però llavors i arrel d'una publicació meva a l'Instagram (@bruixes_a_la_cuina), la Marta i jo vam començar a parlar de gelatines i de cop vaig pensar que els cumquats que acabava de confitar podien quedar molt bé servits, ben freds, amb una gelatina del seu mateix almívar i regats amb un bon raig de Cointreau ☻

I no em vaig equivocar! La combinació és boníssima! Els cumquats, una mica àcids, queden molt bé en almívar i la gelatina... molt refrescant! Igualment el toc de vainilla i el licor de taronja ho acaben de lligar tot aconseguint un postre senzill però amb un punt de sofisticació digne de les millors taules. 


Mireu que fàcil:

Ingredients

Pels cumquats en almívar

  • 230 grams de cumquats - tot el que quedava a l'arbre!
  • 250 grams de sucre
  • 250 grams d'aigua
  • 1 beina de vainilla oberta

Per la gelatina d'almívar de cumquat

  • 5 fulles de gelatina - o la quantitat apropiada per 640 grams de líquid, segons les indicacions de la gelatina que feu servir vosaltres
  • 320 grams d'almívar de cumquat
  • 320 grams d'aigua freda


Procediment

Pels cumquats en almívar


Preparem els pots on els volem conservar tot escaldant-los. Seguidament:
  • Posem tots els ingredients dins un cassó a foc fort fins que arrenqui el bull.
  • Quan comença a bullir baixem el foc, tapem i deixem que els cumquats es coguin a foc lent durant uns 50-60 minuts. Passada aquesta estona, ja veureu que la densitat de l'almívar és perfecte. 
  • Ja podem treure el cassó del foc. 
  • Els cumquats confitats els anirem posant dins els pots i els cobrirem amb el seu almívar.


Finalment, tapem els pots i els posem cap per avall per tal d'aconseguir el buit o, si voleu quedar-vos més tranquils, els poseu al bany maria i els deixeu bullir uns 10-15 minuts. 

Un cop freds els podeu conservar al rebost per més endavant tot i que per fer aquestes postres, jo us aconsello guarda-ne almenys un pot a la nevera.

Per la gelatina d'almívar de cumquat

Prepareu els recipients que més us agradin per la gelatina. Jo he fet servit gots de xarrup per igualar mides amb els cumquats.
  • Hidratem les fulles de gelatina dins un bol amb aigua freda durant uns 5 minuts.
  • Mentrestant escalfem, si cal, l'almívar de cumquat. Si feu la gelatina de seguida que heu acabat de confitar les fruites, no us caldrà escalfar l'almívar doncs encara tindrà temperatura.
  • Escorrem l'excés d'aigua de les fulles de gelatina hidratades i afegiu-les dins l'almívar calent per tal que es desfaci.
  • Un cop desfeta, remenem bé al mateix temps que hi afegim l'aigua freda.
  • Repartim la gelatina dins els recipients preparats anteriorment i ho posarem a la nevera perquè es refredi i qualli.

Necessitarem tenir la gelatina a la nevera un mínim de 2 hores però pot ser que trigui més. Tot dependrà de la gelatina que haurem fet servir.

El millor en aquests cassos és fer la gelatina el dia abans. Així ens assegurem que estarà quallada del tot.

A l'hora de servir-ho, ho feu de la manera que més us agradi. Jo no m'hi he pas complicat gaire:
  • Desemmotlleu la gelatina - llegiu "Notes"
  • L'acompanyeu d'un grapat de cumquats confitats ben freds de la nevera.
  • Ho bategeu amb un raig de Cointreau, que també traureu de la nevera,  si ho serviu a adults i si és per nens, ho banyeu amb una bona cullerada d'almívar. Els nens queden sempre fascinats davant la "incontrolable gelatina" ☻
  • I ho remateu amb una galeta! NO és imprescindible però és ideal per la suca-mulla del final: perquè no quedi ni una gota al plat!


No em direu que no té bona pinta?! 



NOTES
  1. Desemmotllar la gelatina. La millor manera és agafant un bol prou gros perquè el recipient on teniu la gelatina quallada hi pugui cabre a dins i l'ompliu d'aigua bullent. Poseu el recipient al la gelatina dins (vigileu que no us hi entri aigua) el temps de comptar fins a 2 i el traieu. Seguidament agafeu un ganivet fi i pressioneu lleugerament la gelatina d'un punt, de la vora cap al centre perquè us hi entri aire. Si en aquest moment la bolqueu sobre el plat de servir, patinarà i caurà fàcilment.

3 comentaris:

  1. Fantàstic Dolors!!! No et diré d'on trec els kumkuats a Reus, pq llavors sí q riuràs!! I les gelatines, si la base és bona, la gelatina queda molt vistosa i bona!! Punts bonica

    ResponElimina
  2. Fantástica combinacion Dolors y vistoso resultado.
    Bon estiu
    peto

    ResponElimina
  3. No he tastat mai els kumkuats! Veient les teves postres...ho hauré de fer!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...