06 d’agost 2017

Creps de fajol o blat negre [sense gluten i sense lactosa] - Crep bretona

M'agraden molt les creps! ♥ Moltíssim!! ♥ El cas és que no en faig massa sovint per no dir pràcticament mai.  





El cap de setmana, quan ens podem permetre el luxe d'anar a poc a poc, tinc més tirada a fer pancakes o gofres per esmorzar mentre que les creps... no acabo de trobar el moment. 

Potser un dels motius (des d'un punt de vista perfeccionista-torracollons) és que al no tenir crepera no aconsegueixo la finesa que, per mi, mereixen les creps i per tant, ja no m'hi poso PERÒ avui sí! 

Avui hem fet un dinar boníssim! Unes creps de fajol amb un interior fresc i ben sa: enciam, tomata, pit de pollastre a la planxa, una cullerada de formatge fresc i un polsim de cibulet. 




Un àpat baix en calories i greixos però ben saborós, us ho asseguro! I aptes per a celíacs i/o intolerant a la lactosa! La farina de fajol NO porta gluten i la recepta tradicional de les galettes bretonnes NO porta llet sinó aigua. 

I vull compartir la recepta amb vosaltres perquè ha funcionat a les mil meravelles. La recepta de les creps, és clar, ja que el farcit, com sempre passa en aquests casos, va a gust del consumidor☻

Ingredients

Per unes 8-10 creps
  • 250 grams de farina de fajol
  • 500 grams d'aigua
  • 1 ou batut
  • 1 cullerada d'oli d'oliva verge extra - el meu Oli de Pau (de l'Empordà)
  • 1 cullereta de sal

Procediment

  • Barregem tots els ingredients integrant-los bé i mirant que no quedin grumolls. 
  • Tapem el bol i deixem que la massa descansi 1 hora (més o menys) a la nevera.
  • Passat el temps de repòs ja podem començar a fer les creps. 

Per fer-les, ja sabeu com va! Si teniu crepera, seguiu les instruccions del vostre aparell i sinó, ho feu com jo:
  • Untem una paella amb una mica d'oli vegetal.
  • Esperem que la paella estiri ben calenta i hi evoquem una porció de la massa. 
  • Intentarem escampar-la i anar engrandint la crep tant com poguem ja que les creps han de quedar, a ser possible, fines.
  • Deixem que la crep es vagi fent fins que veiem que s'aixeca de les vores. En aquest moment la girem i la fem de l'altra costat.


Així fins que se'ns acabi la massa. I no patiu si la primera crep no surt bé. La dita diu que la primera crep (o pancake) sempre és per la paella! I és prou cert ☻

La temperatura de la paella hi juga el paper més important de tots però només de tirar la massa dins la paella ja us adonareu si la temperatura és la correcta: al tocar la paella, la crep queda automàticament plena de foradets i al girar-les... no deixeu d'admirar-les! Semblen autèntiques Mandalas 


Vinga, a gaudir-ne!! 


Amb allò que us vingui més de gust!!! Que per cert, si us interessa un interior dolç, NO quedeu!! L'Iris perd el nord per la crep de xocolata amb marshmallows!!! ♥ 


I qui no? oi? ☻


3 comentaris:

  1. T'han quedat perfectes i...el farcit m'encanta!
    No coneixia la dita de les creps i les tortitas! Gràcies!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
  2. Dolors,
    Curiós... a mi també m'encanten i en faig molt poc sovint! No em plantejo comprar una crepera, perquè si no s'omple el pis de trastos que gairebé no utilitzo. I suposo que no acabo de trobar el punt a la massa: unes vegades queden massa gruixudes, altres vegades massa seques...
    Les teves fan molt bona cara. I, a més, amb farina de fajol, que no he utilitzat mai. Hauré de fer la prova!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Hola Dolors, doncs aquí en tens una altra, molt fan de les creps i que no en fa gairebé mai.
    Crepera? Doncs no m'he plantejat mai comprar-la, sobretot perquè la faria servir molt de tant en tant...o potser si la tingués fora un no parar 😂😂😂
    No he utilitzat mai la farina de fajol i segur que aquestes creps són d'allò més bones, ves que no te les copii😂😂😂
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina

Moltíssimes gràcies per dedicar-me el vostre temps! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...