15 de gener 2018

Espirals de palaia amb mantega d'olives negres - Descobrint sabors

Molt BON ANY 2018 per tothom!! 




Avui és 15 de gener, 3r dimecres de mes i un dia força especial. Avui comença un projecte a 8 mans. Un projecte conjunt amb la Cristina de Comemos a las 3la Rosa de Un toque de canela i la Palmira de Come conmigoUn projecte que em fa molta il.lusió perquè representa un repte en sí mateix. No es tracta d'agafar un llibre i reproduïr una recepta sinó que va més enllà: cada publicació implica crear una recepta tot...


Amb la Palmira ja fa temps que ens coneixem i ens seguim virtualment. Amb la Rosa i la Cristina ens vam conèixer participant al Projecte Roca i al acabar-se, ara farà un mes, vam decidir seguir juntes de la mà de la Niki Segnit i el seu llibre The Flavour Thesaurus

El llibre és molt interessant! No és un receptari. El que la Niki fa és agrupar els ingredients segons el seu sabor i oferir-nos possibles combinacions.

Nosaltres ens hem proposat tastar aquestes combinacions. Portar-les a la pràctica, experimentar a la cuina i esbrinar si els ingredients combinen realment tan bé com s'espera.

M'il.lusiona poder-vos anar offering un bon grapat de plats. Alguns amb combinacions integrades ja a la nostra cuina, com el plat d'avui, i altres que espero us sorprendran tant com a mi.

I com ho farem això? Molt fàcil! Cada mes una de nosaltres serà l'encarregada d'escollir l'ingredient (o família d'aliments) base. Aquest ingredient serà el comú denominador a les quatre publicacions i el combinarem amb un segon ingredient adjudicat de manera individual i arbitrària.

Aquesta manera de fer ens permet deixar lliure la nostra creativitat al mateix temps que ens obliga a deixar de banda els prejudicas i a sortir de la nostra zona de comfort. Què? Em seguiu? La millor manera d'entendre-ho és començar. Som-hi!

Aquest mes la Cristina ha escollit el peix blanc i a mi m'ha tocat combinar-lo amb olives

Peix...

No es pot dir que sigui fàcil de trobar a Suïssa. Bé, de congelat sí que en trobo però de fresa i bo com el de Catalunya, ni somiar-ho! I a més, és caríssim!!

Blanc...

El peix blanc és ideal per dietes baixes en greix ja que porta un percentatge d'aigua elevar però nois, un peix blanc congelat i que no surti massa car no té massa gust.

Olives... 

Combinat amb olives! Ni anet, ni llimona, ni pebre. Olives! D'entrada vaig pensar que seria fàcil: una palaia a la planxa amb un bon rajolí d'OOEV. Fet! Però no va sortir bé. l'Oli, per més bo que sigui, no pot fer miracles. Necessitava integrar les olives complement amb el peix per augmenter-ne el seu sabor però com?

Per altra banda, la palaia qui jo compro al supermercat ja ve nata i sense espines. Filetejada. Però els filets són ben prims i no admeten una cocció llarga. Realment és cosa de volta i volta perquè si es couen massa es desfà.

No ho veia massa clar, no. Per més que hi rumiava, no acabava de trobar-ho. Sobretot perquè no volta barrejar-hi cap ingredient que no fos estrictament necessari. Em vaig posar com a objectiu mantenir la simplicitat i la puresa del peix blanc i les olives per descobrir realment el sabor de la combinació. I de cop, un dia, ho vaig veure clar: olives negres!



Sí! Les olives negres al ser més madures, tenen menys acidesa i un sabor més intens. Per potenciar aquest sabor encara una mica més, vaig decidir deshidratar-les - Llegiu "Notes" - 

Un cop deshidratades les vaig moldre a una mida com de sorra i es va engegar una mena de reacció creativa en cadena: les diferente peces del meu trencaclosques culinari particular van enqueixar.


Abans de donar-vos la recepta detallada, que ja veureu que de tan fàcil fins i tot fa riure, hem de fer la mantega d'olives. Ho farem exactament igual com us explicava a aquí 



Recordeu la mantega d'herbes, oi? Doncs el procediment és el mateix: senzill i ràpid! Igualment com les espirals de palaia: 10 minuts de forn! 


Ingredients

Per a 12 espirals
  • 6 filets de palaia - 3 palaies netes i sense espines
  • Mantega d'olives negres - freda del congelador
  • Escates de sal 


Procediment

Escalfem el forn (sobre i sota) a 190°C i preparem una safata de forn amb paper sulfurat. 
  • Rentem bé les palaies i les assequem amb paper de cuina.
  • Amb un ganivet esmolat, tallem els filets del llarg en dues meitats.
  • Seguidament traiem la mantega del congelador i en fem 12 talls prims que posarem dins un bol i tornarem al congelador. Més que res per assegurar-nos que els tenim. 
  • Ara anem tallant la mantega restant (també fineta) i l'anem col.locant sobre els filets. No cal que la feu servir tota! Simplement assegureu-vos que els filets quedin coberts. La que sobri al congelador per la propera vegada.
  • Enrotllem els filets i els anem posant sobre la safata de forn de manera que el final de l'espiral quedi a a sota. No cal assegurar-les amb un escuradents.
  • Continuem fins a tenir tots els filets enrotllats.
  • Finalment posem la safata al forn i li deixem 10 minuts. La palaia no necessita més temps de cocció.


Un cop el peix és cuit ja el podem treure del forn. L'acabarem d'arrodonir amb un tall de mantega dels que hem reservat al congelador i unes escames de sal. 


Res més! 

Us diré una cosa... NO cal res més! Realment és una combinació que ens ha agradat molt. Hem menjat les espirals calentes i també fredes - les de les fotos! Per aquesta època de l'any em quedo amb la versió calenta però a l'estiu pot ser un igualment un aperitiu fred fantàstic. O un acompanyament. De fet les espirals són per posar-hi una mica de glamour però el més important és tenir la mantega preparada. Així la propera vegada que feu un peix blanc a la planxa o a la papillota, només cal que li afegiu i tindreu un plat lleuger (la quantitat real de mantega que us menjareu és petita i les olives negres porten menys calories que les verdes) i ben saborós amb ben poca cosa. Ideal per recuperar-nos dels excessos del nadal. 

Què, com ho veieu això? Ho trobeu interessant? Tampoc no és tan estrany, oi? Amb peix blau és més habitual: les olives d'anxova o l'esqueixada de bacallà tot i que...  de fet el bacallà és un peix blanc però al deshidratar-lo, a nivell nutricional, s'acosta més al peix blau. Vaja, la pregunta potser seria: us agraden les olives?

Si no us agraden, cap problema! Les meves companyes us ofereixen unes combinacions que sonen molt bé. Les haurem de descobrir junts perquè de moment, tot el que en sé és el nom. Us deixo els enllaços. No us les perdeu que han de ser la bomba:


NOTES

  1. Deshidratar fruites i verdures. Bàsicament hi ha tres sistemes diferentes: el sol, el forn i les màquines de secar. Sigui com sigui, és molt senzill ja que tot plegat és qüestió de temps i baixes temperatures. Ben aviat faré una entrada parlant només d'això doncs no cal quedar-nos només amb les olives: així ho podreu fer servir sempre que us calgui.

5 comentaris:

  1. Quina combinació més bona has fet amb el peix i la mantega d'olives negras, aixó ho tinc que probar sens dubte, T'ha quedat una recepta de 10, t'ho dic amb tota sinceritat i la presentació perfecta també. Com diu la Cris i amb raó sou unas cracks !!!
    Ara a veure quins deures ens fas fer, hahahaha
    Un plaer fer aquest repte amb totes vosaltres.
    Molts petons guapa i feliç setmana
    Rosa

    ResponElimina
  2. M'encanta com les idees per aquest repte s'aniràn creant sobre la marxa, oi?!
    Les mantegues aromatitzades són fantàstiques però d'olives mai n'he catat. T'has estrenat de manera fantàstica :o) I com que el carrelet és dels pocs peixos que es poden comprar a París sense arruïnar-se ben aviat cuarà a casa també!
    Ja estic impacient per veure quin trencaclosca ens portes pel proper mes!!!!
    Petons i bona setmana maca!
    palmira

    ResponElimina
  3. Fantástica receta Dolors!! Me encanta la idea! Una forma ideal de tomar la platija!!! Las mantequilla aromatizadas son unas deliciosas y con aceitunas es un acierto total! Has creado una forma riquísima de tomar pescado y sin duda la preparé en cuanto tenga la ocasión. Un placer compartir contigo este proyecto!!! Un beso enorme😘😘😘

    ResponElimina
  4. M'he quedat meravellada amb la teva recepta! Quina delicatessen!
    Petonets i bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
  5. Bon any bonica! que jo aquesta vegada vaig tard tard ;). Per ser que no ho veies clar tela quina receptassa que has aconseguit eh!! pinta molt i molt bé aquest repte, espero poder-te anar seguint. Petonets!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...