26 de febrer 2018

Beignets de cardamom i roses - Descobrint sabors



Dilluns de la setmana passada va ser el 3r dimecres de Febrer. Em tocava publicar pel nou projecte Descobrint sabors però em va ser impossible. 

Primer vaig haver de doblar hores a la feina perquè la meva companya va agafar la grip i desprès... exacte! La grip em va atrapar a mi! Una setmana al llit m'ha tingut. Finalment sembla que ja estem una mica millor i puc començar a posar-me al dia. 

Fa un mes us vaig explicar que aquest nou projecte és un projecte a 8 mans. Un projecte conjunt amb la Cristina de Comemos a las 3la Rosa de Un toque de canela i la Palmira de Come conmigoUn projecte que té com a punt de partida el llibre de la Niki Segnit: The Flavour Thesaurus


Com ja sabeu, el llibre no és un receptari sinó una proposta de sabors que combinen especialment bé entre ells. 

Aquest mes he estat jo l'encarregada d'escollir l'ingredient principal i com combinar-lo. Al gener, quan la Cristina va escollir el peix blanc, va agafar un ingredient del grup dels anomenats Marins. Aquest mes jo he volgut anar just a la banda oposada de la roda dels sabors i he agafat un ingredient del grup del cítrics. Malgrat tot, no vaig voler quedar-me amb els productes més obvis com serien les llimones, les taronges o les llimes. Vaig escollir el cardamom

No sé si per vosaltres està claríssim que el cardamom sigui classificat com a cítric des del punt de vista del sabor... a mi em va sorprendre i justament per això el vaig escollir: per tenir l'oportunitat de conèixer una mica més a fons aquesta planta aromàtica i encara exòtica per molts de nosaltres. 

I per combinar-lo... doncs em vaig quedar la rosa 



No utilitzo massa les flors a les meves receptes, la veritat. Però en les poques ocasions que ho he fet, la rosa m'ha sorprès gratament. Com quan vaig fer aquests cupcakes, per exemple. 

I ara anem als Beignets. També es coneixen sota el nom de  Bunyols de Nova Orleans tot i que a mi em recorden més als doughnuts o als Berliner que als bunyols.

Tots els que em seguiu sabeu que m'agraden les masses fermentades així que no us dic res de nou si us confeso que els Beignets em tenen el cor robat, oi? El que potser no sabeu és que també soc una admiradora de les pel.lícules de Walt Disney (com a rei del gènere) i d'animació en general. 

Al llarg dels 90 les anava a veure al cinema, a Girona, amb el meu bon amic Roger. No ens importava gens trobar-nos atrapats entre una munió de families i nens emocionats. Nosaltres compràvem les nostres crispetes i no badàvem boca fins que la peli s'acabava. La màgia ens absorvia del tot. Així vam veure la Bella i la Bèstia, Aladdín o el Rei Lleó entre d'altres.

Actualment les miro amb l'Iris. En tenim una bona colla amb Dvd i no ens cansem de mirar-les una vegada i una altra. Quan plou - cosa que passa sovint - ens trobareu sempre sota la manta, amb una tassa calenta d'herbes i en bona companyia: l'Anna, l'Elsa, la Rapunzel, en Tarzan, en Dumbo, els Increïbles, el Llamp McQueen, la Mulan o la Tiana...



La Tiana! Amb ella vaig descobrir els Bunyols de Nova Orleans! Cada vegada que miro la pel.lícula em venen ganes de menjar-me un bon grapat de Beignets. Quin gust! Quina cosa més bona!! I això que no he tingut encara el plaer de menjar els originals. Un dia potser...

Pel projecte d'avui he modificat una mica la recepta clàssica per poder-hi incloure els meus 2 ingredients estrella i han quedat uns bunyols de luxe!! Anem a la recepta:

Ingredients

Per uns 25-30 bunyols
  • 110 grams d'aigua
  • 115 grams de llet
  • 30 grams de mantega
  • 500 grams de farina tradicional o de rebosteria
  • 50 grams de sucre
  • 5 grams de llevat sec
  • 1 ou
  • 5 grams de cardamom molt - o al gust
  • 1 cullereta d'aigua de roses - o al gust
  • Oli d'oliva suau o de girasol 
  • Sucre llustre
  • Aigua - opcional
  • 10 gotes d'aigua de roses - opcional
  • Pètals de rosa secs - opcional


Procediment

  • Posem la barreja d'aigua i llet dins un cassó.
  • Ho portem al foc i ho escalfem un moment de res. El temps necessari per aconseguir perdre el fred i una mica més. 
  • Traiem el cassó del foc i hi afegim la mantega perquè es desfaci amb els líquids. 
  • En un bol posem la farina.
  • Fem un pou al mig i hi afegim el sucre i el llevat.
  • Hi afegim els líquids i ho tapem amb la farina. 
  • Deixem que el llevat s'activi durant uns 5 minuts.
  • Passat aquest temps hi afegim l'ou, el cardamom i l'aigua de roses.
  • Comemcem a amassar fins a aconseguir una massa llisa i brillant. A màquina trigareu un no res: amb 2 torns d'amassat de 2 minuts cada un i un repòs de 5 minuts entre torns ho tindreu llest. Si amasseu a mà trigareu una mica més però res complicat. Alterneu l'amassat amb periodes de descans d'uns 5 minuts i veureu que amb 3-4 torn jo teniu. 
  • Ara untarem el bol amb una capa fina d'oli, farem una bola amb la massa i la deixarem fermentar durant 1 hora. 

Passats els 60 minuts, la massa haurà doblat, o gairebé, el seu volum. Ja sabeu que això dependrà de la temperatura de la vostra zona de treball. Si veieu que la massa s'ha expandit poc, deixeu-la fermentar uns 25 minuts més però sapigueu que en aquest cas NO cal que arribi a doblar el volum. 

Un cop la massa ha pujat, seguirem:
  • La deixem caure sobre la superfície.
  • La desgasem amb cura i la tornarem a posar dins el bol - altra vegada untat amb oli. 
  • Taparem bé el bol posant-lo dins una bossa de plàstic i el posarem a la nevera. I li deixarem unes hores.


A nivell logístic va molt bé fer la massa al vespre i deixar-la tota la nit a la nevera. Si us cal, també la podeu deixar a la nevera durant un màxim de 2 dies. Però sinó disposeu d'aquest temps, intenteu deixar-la a la nevera un mínim de 3-4 hores. Totes les masses enriquides es beneficien d'unes hores de fred i, en aquest cas, també ajuda a estirar i tallar la pasta sense que s'enganxi més del compte. 

Finalment ens posarem a fer els Beignets.
  • Traiem la massa de la nevera.
  • La posem sobre una superfície de treball lleugerament enfarinada i l'estirarem tot donan-li forma de rectangle d'uns 35 x 25 cm. 
  • Tallem la massa a quadrats d'uns 5 cm de costat.
  • Posem l'oli a escalfar dins una paella fonda o un cassó  d'uns 25 cm de diàmetre.
  • Quan l'oli arribi als 170°C, comemcem a fregir els bunyols de la manera habitual. 
  • Els deixarem coure 1 minut d'una cara abans de girar-los perquè es coguin de l'altra. Els deixarem coure un altre minut fins que s'inflin i agafin el to propi dels bunyols. 
  • Un cop cuits, els deixarem escorrer bé sobre un paper de cuina i els deixarem refredar del tot abans de menjar-los.

Per acabar-los, els podeu ensucrar amb sucre llustre. 



No necessiten res més per ser boníssims!! 



A mi m'ha agradat decorar-los una mica amb uns pètals de rosa que vaig collir del jardí l'estiu passat. Així també li dóno una mica més de protagonisme a la rosa. 

Per enganxar-los he fet un glacejat ràpid amb aigua, aigua de roses i sucre llustre - ho hagués pogut fer amb suc de llimona però no he volgut afegir-hi cap sabor més - per decorar els Beignets i, finalment, hi he espolsat els pètals pel damunt. Trobo que han quedat bonics, oi?


Per cert, si voleu els podeu omplir de crema de xocolata, nata, crema o el que més us agradi. 

A mi m'agraden així, sense res més. Ara, el gustet del cardamom el fa realment especial. L'aigua de roses deixa unes notes aromàtiques molt subtils. Fa més olor que no pas el gust que deixa. Atreviu-vos a incorporar-los a les vostres masses perquè us deixaran impressionats. Us ho dic de veritat!! 

Per si voleu més ideas de com i amb què combinar el cardamom, mireu-vos les receptes de les meves companyes: unes artistes!! 


I bé, ja és mala sort posar-se malalt justament quan el meu bloc li tocava un paper protagonista, oi? Però és la vida!! I, ben mirat tampoc no ha anat tant malament... ahir va ser el meu aniversari!!! 🎂Ben contenta de poder-me menjar aquests Beignets sense remordiments: no es fan 43 anys cada dia!!!! 😏 

13 comentaris:

  1. aiii Dolors quins bunyols mes bons has fet, ara mateix el meu home está fen un cafetó pels dos i ara també em menjaria un parell d'aquests bunyols tan bons i delicats.
    Super contenta que ja estiguis bona y aprofito per enviar-vos una abraçada i un fort petó.
    A mi les pel-licules de Disney també m'agraden molt i sempre las veig un cop i un altre amb els meus nets.
    Un plaer cuinar amb vosaltres.
    Ja he posat al dia la teva entrada.
    Moltsssss petonssss
    Rosa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Rosa són molt bons... massa!!! No són especialment dolços però a mi m'encanten! La propera vegada potser ho posaré més aigua de roses o ho provaré amb pasta de roses perquè una mica més de protagonisme no crec que li fes mal. El cardamom s'hi nota d'una manera molt equilibrada. M'han agradat molt!!! I amb un cafè ja són la bomba!! :)
      Gràcies pel comentari bonica!

      Elimina
  2. Dolors que buena pinta tienen estos buñuelos y mas con el gusto sutil del cardamomo.
    Me alegro que ya estés recuperada de la gripe.
    Bona setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert Miquel!!! Des de vaig descobrir el cardamom que el faig servir sovint: m'encanta!!!!
      Una abraçada

      Elimina
  3. Madre mía Dolors qué bocados más apetecibles!! Un acierto total! Los beignets tienen que saber a gloria. El glaseado un punto de sabor de sobresaliente!!! Me encanta y mas compartir con vosotras este proyecto fantástico! Un beso grande!!! 😘😘😘

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un placer para mi también Cristina!! Y los beignets salieron muy bien. Solo que al estar enferma no me dio tiempo a hacer pruebas y creo que un poco más de rosa no iría nada mal. Tuve miedo que sobresaliera y creo que me quedé un poco corta. Bueno, así tengo excusa para repetir pronto ;)
      Un beso guapa!

      Elimina
  4. Mmmmm....em puc imaginar el seu sabor i l'oloreta que deu fer la cuina després de cuinar-los! Prenc bona nota! M'encanta el cardamom!
    Petonets i molt bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi també Olga!! Molt fan! I la cuina realment feia olor de tarda de cafeè i pastes!! Per no sortir-ne :D
      Gràcies per comentar reina.
      Bona setmana

      Elimina
  5. Oh, quina pinta!! M'encanta, que exòtic!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Marta!! El cardamom realment li aporta un punt oriental tot interessant.
      Bon dilluns bonica!
      I merci per deixar un comentari.

      Elimina
  6. Aquests bunyols de Nova Orleans no els coneixia per res però com m'encantan la combinació de cardamom i rosa segur que estàn encara millors que els originals!
    I el més important és que t'has recuperat... Jo amb les vacances i el fred m'està costant mantenir el ritme!!!
    Petons maca!
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que ja deus tenir les vacances acabades o a punt d'acabar-se, oi? Aquest any és horrible això de les malalties. Jo no recordo un any com aquest. No només per mi peroò amb tothom qui parles, n'estan de la grip i els refredats fins més amunt del nas. Sort que uns bunyols així ajuden a passar els moments grisos! ;D
      Bona setmana reina!!
      Petons

      Elimina
  7. Quins beignets més glamurosos! Només llegir el nom de la recepta m'ha transportat a tot un món d'olors fascinants! Em teniu el cor robat amb les vostres fantàstiques combinacions! Ja tinc ganes de llegir la propera proposta! Bona setmana, bonica!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...