16 d’abril 2018

Frappé de canyella a la grega - Descobrint sabors

Combinem sabors! 




Ja fa una setmana que el grup de Whatsapp que mantenim amb la Rosa, la Palmira i la Cristina bull d'emoció i expectació! Elles són unes màquines i sempre tenen les receptes preparades amb dies d'antelació! Jo... tot a darrera hora! Però sigui com sigui, formem un grup ple d'energia positiva! M'encanta!

Aquest mes li ha tocat a la Rosa proposar l'ingredient principal que, com ja sabeu, el busquem a La enciclopedia de los sabores de la Niki Segnit. 

El nom del blog de la Rosa, Un toque de canela, ja ens feia sospitar per on anirien els trets 😏 i no ha fallat! La canyella  és la protagonista d'aquesta setmana! I a mi m'ha tocat combinar-la amb cafè!!

Som-hi!!


La canyella la trobem dins el grup que la Niki anomena especiats. Si voleu saber la meva opinió, la canyella té un punt esotèric. Dolça, aromàtica, embriagadora però perillosa: si ens passem, amarga i perd tota la màgia. 

El cafè i la canyella són un bon tàndem dins el món de la rebosteria ja que la canyella té la força suficient com per suavitzar i complementar el cafè.

Quan la Rosa em va proposar aquesta combinació, el primer que vaig pensar és que faria una coca o un Gugelhopf però llavors, al posar-me a treballar amb les fotos i la recepta de les Flors Manxegues, vaig recordar el viatge a Atenes que vaig fer l'any passat amb la M.Àngels i ho vaig tenir claríssim: un Frappé!! 

Sembla ser que el sr. Dimitris Vakondios estava presentant una nova beguda de cacau instantani per nens en una fira a Salònica quan, amant del cafè com era, va adonar-se que no tenia aigua calenta per fer-se'n un. Va decidir fer servir aigua freda i sacsejar-lo igualment com feia amb el cacau. I ja tenim el Frappé: la beguda més popular entre els grecs!

Per altra banda, sabeu que hi ha qui defensa que afegir una punteta de canyella al cafè dels matins pot portar molts beneficis? Doncs mireu, la llista de raons és llarga:

  • Aromatitza el café i l'endolceix naturalment.
  • Conté magnesi, ferro i calci.
  • Ens aporta la vitamina K molt necessària per una correcta coagulació de la sang i la producció de glòbuls vermells.
  • La combinació de la cafeïna i la canyella són ideals per posar el cervell en marxa i millorar les nocions cognitives del cervell.
  • Ajuda a combatre els símptomes dels refredat.
  • Ajuda a regular els nivells de sucre a la sang i frena la necessitat de menjar dolços. 
  • ...

Us hi animeu? Ens fem un Frappé amb canyella? Vinga!


Per fer-lo a la manera tradicional grega ens farà falta un simple pot de vidre.




Ingredients

  • 2 culleretes de cafè instantani
  • 2 culleretes de sucre
  • 1/2 cullereta de canyella
  • 150 grams d'aigua freda - més o menys
  • Glaçons
  • Nata líquida per muntar o nata ja muntada - opcional


Procediment

  • Posem el cafè, el sucre i la canyella dins el pot.
  • Hi afegim uns 35-40 grams d'aigua freda.
  • Tapem el pot i comencem a sacsejar-lo com si d'un còctel es tractès. Cada cop sentireu menys soroll liquid fins que ja no sentireu l'aigua.
  • Posem glaçons al got llarg on servirem el Frappé.
  • I afegim l'emulsió del pot.
  • Posem la resta de l'aigua freda dins el pot per netejar-lo i aprofitar fins el darrer gram d'escuma i l'afegim al Frappé.

Finalment ho barregem tot bé amb una canyeta i ja el podem servir!

Com a curiositat dir-vos que la recepta del Frappé que us acabo de donar és métrios o sigui, dolç (2 culleretes de sucre) Però també es serveix el Frappé glykós: molt dolç (4 culleretes de sucre) o skétos: sense sucre. 

Fins a aquí tenim el Frappé tradicional grec - sense canyella, clar. I a mi és com més m'agrada: refrescant, aromàtic i energètic! 

També podem trobar però el Frapógalo que no és res més que un Frappé amb llet (ja sigui fresca, deshidratada o d'origen vegetal) i la versió preferida d'en Reto que ho adapta amb un gran núvol de nata muntada!!!




Si us agrada el café i la canyella, NO us el podeu perdre!! BONÍSSIM! 

Per cert, si us agrada el cafè però us fa cert respecte la cafeïna, no dubteu a fer servir cafè descafeïnat que també va bé.

I si us agrada la canyella però no us agrada el cafè, no us perdeu les combinacions de les meves companyes:



11 comentaris:

  1. Sou las 3 unes cracks Dolors, aquest frappe es de 10 i les explicacions que dones de 10 també.
    Ara aviam quins deures ens posa la Cristina
    Molts petonets i feliç setmana
    Rosa

    ResponElimina
  2. Si que m'agrada el sabor de la canela i segur que m'agradarà aquest frappé ara que comença a fer millor temps.
    Petons.

    ResponElimina
  3. Pero que rico Dolors!! me encanta la explicación tan precisa que das, con rigor y detalle, siempre un lujo. El frappé es elegante, siempre un acierto, delicioso en cualquiera de sus versiones pero la tuya es una maravilla! Lo tengo que probar si o si, me chifla la combinación. Un reto muy disfrutón Dolors! Un besazo grande!!!!

    ResponElimina
  4. Quin gran ingredient, la canyella!! I quina bona proposta ens has portat, ideal per un dia com avui que per fi ha sortit un sol espatarrant i fa caloreta!! petonets guapa!!
    PD. prevista alguna escapadeta a Catalunya??

    ResponElimina
  5. Me gusta la canela y el café así que este Frappe seguro que me gusta y que debe de estar riquísimo.
    petons

    ResponElimina
  6. M'apunto a posar el toc de canyella als cafès del matí, i també provaré aquest frappé amb mooolta nata!! Bona cap de setmana, bonica!!

    ResponElimina
  7. Fi de les vacances i entre pont i pont (a França el mes de maig és terrible!!!) he tingut un moment per apropar-me a les vostres receptes!! El frappé m'encanta i amb canyella em sembla la combinació ideal per ensucrar sense sucre i gaudir de salut i sabor alhora!
    Quina satisfacció cada recepta del repte!!!
    Petons maca!
    Palmira

    ResponElimina
  8. Quina manera de prendre el cafè les sobretaules estivals!!!! M'encaaaanta😍😍😍😍

    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  9. Really nice and informative blog, keep it up buddy…Thanks for sharing

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...