06 d’octubre 2013

Barra energètica de fruits secs [sense gluten i sense làctics]

Va ser arribar un vespre al gimnàs i no parar de sentir lloances envers una barra de proteïna que una companya havia compartit a la classe anterior.

Com que els meus companys de Crossfit són una colla de friquis... molt divertits i simpàtics però uns friquis de veritat !! Dels que ocupen els cap de setmana amb activitats "relaxades" com ara córrer maratons, participar a triatlons o entrenar-se per l'Ironman... doncs no vaig parar-hi massa atenció. 



No vaig parar-hi atenció fins que em van explicar que la barreta de la Janer era homemade, molt saludable i natural ja que només porta fruita seca ( i la proteïna, clar, però es pot obviar). Llavors... vaig demanar la recepta de seguida ☻

I sabeu una cosa? Doncs que la barreta resultant és una bomba energètica boníssima i no només adient per els friquis de l'esport, NO!!! Sense la proteïna la podem donar als nens per menjar-la a l'hora del pati, ens la podem endur si anem amb bicicleta, pugem una muntanya o anem a fer una caminada, sempre que ens notem un budell buit, abans d'anar al gimnàs o abans d'una classe de ioga (per estar en condicions sense omplir-nos la panxa) o sempre que ens vingui de gust!!! 

I si hi ha algú que comsumeix habitualment barretes de proteïna... doncs genial!!! Sempre serà millor aquesta barreta feta a casa i sense sucres afegits que les que es poden comprar a les botigues. 

La fruita seca és molt saludable però porta moltes calories. Si sou dels que "us hi mireu" a l'hora de menjar, simplement talleu barretes petites i no n'abuseu: una barreta de 6 x 3 cm us deixarà tips per una bona estona, us ho podeu en creure!! Així que no cal menjar-ho tot "entre avui i demà" doncs, a la nevera, aquest entreteniment energètic es conserva fins a dues setmanes.  

NO us espanteu amb els ingredients! 



Segur que els podeu trobar o substituir tots☺ De fet, la llista dels ingredients a sota no acaba de coincidir amb la foto. Al posar-me a fer la recepta vaig adonar-me que l'Iris s'havia menjat un bon grapat de panses i no me'n quedaven més ☻ Cap Problema!! Vaig afegir-hi les figues seques i llestos. Igualment tampoc no he fet servir farina de coco aquesta vegada: potser ho faré a la propera☺

Ingredients  


  • 60 g d'ametlles trossejades.
  • 60 g d'avellanes trossejades o nous de macadàmia o anacards o nous tradicionals.  
  • 20 g de coco ratllat + una mica més.
  • 20 g de farina d'ametlla. 
  • 40 g d'anacards trossejats o 60 g de proteïna en pols de gust de xocolata - si decidiu afegir-hi la proteïna, aneu amb compte amb el que compreu. És difícil que no porti sucres afegits o aspartam. Jo l'he fet sense.
  • 75 g de panses o albercocs o nabius agres o qualsevol fruita seca.
  • 70 g de figues seques trossejades o qualsevol fruita seca.
  • 1 pastanaga ratllada fineta.
  • 52 g de mantega (oli) de coco desfeta i tèbia - La podeu trobar a botigues biològiques però també podeu fer servir mantega tradicional
  • 64 g de pasta de fruits secs - la trobareu a les botigues biològiques. Normalment és una combinació de 4 fruits secs. Si no la trobeu, també podeu fer servir la pasta de cacauet que és més coneguda i fàcil de trobar (sense sal) o qualsevol altra fruit sec que trobeu en pasta. La casa Home Chef en té diverses: d'ametlles, de cacauet, de nous de macadàmia,... i podeu trobar aquests productes a botigues on es venguin coses per fer pastissos, rebosteria,...  
  • 2 ous
  • Una mica de llet de coco - NOMÉS en el cas que la pasta ens quedi massa seca.


Procediment


Escalfem el forn a 165°C i preparem un motlle rectangular o quadrat, és igual sempre que sigui baixet. El meu fa 27 x 18 x 3 cm. No hi ha problema si el vostre és més petit però mireu que no sigui massa més gros ja que per aconseguir unes barres ben xules necessitem uns 2-3 cm de gruix.

Per preparar-lo el cobrirem amb paper sulfurat però primer l'untarem una mica amb mantega perquè el paper s'enganxi millor. I ara sí:
  • Barregem en un bol les ametlles trossejades, les avellanes, el coco ratllat, la farina d'ametlla i els anacards. Si hi afegiu la proteïna ho feu en comptes dels anacards però igualment abans de les fruites. Si ho feu després us quedarà la barreja massa enganxosa i no podreu barrejar bé. 
  • Seguidament afegim les panses, les figues i la pastanaga ratllada.
  • En un altre bol barregeu la mantega de coco desfeta però encara tèbia amb la pasta de fruits secs i els 2 ous batuts.
  • Ara afegim la barreja de líquids a la barreja de secs i barregem bé. La consistència ha de ser pastosa. Si us sembla massa seca, hi podeu afegir una miqueta de llet de coco però no us passeu perquè el que realment no volem és una barreja massa líquida. Jo, amb les mides que us acabo de donar, no hi he afegit gens de llet. 
  • Passarem tota la pasta al motlle tot mirant que ens quedi repartida i anivellada.
  • Espolsarem una mica de coco ratllat per sobre i ja podem enfornar.


Ho deixarem coure uns 15-20 minuts. Estarà a punt així que la superfície sigui dura al tacte. Quan estigui cuit el traiem del forn i el deixem refredar del tot dins el motlle. Un cop fred desemmotllem però NO li traiem el paper sulfurat. Ho emboliquem tot amb paper d'alumini i a la nevera durant 24 hores i... ja podeu començar a tallar barretes i a menjar-les de gust!!!



Si no podeu esperar 24 hores per provar una barreta (nosaltres no hem pogut☺) almenys deixeu-ho reposar unes 5-6 hores a la nevera ja que així els gustos s'intensifiquen i la consistència del bloc s'estabilitza. I la part que queda... doncs la torneu a embolicar i altra vegada cap a la nevera.



De veritat que a casa ha estat un èxit total! En Reto i l'Iris no se'n veuen tips i jo he d'afegir-me a les lloances dels meus companys sobre aquestes barretes, sense proteïna en el meu cas ♥

Per cert, ja he insinuat abans que la combinació de fruits secs i de fruites dóna molt de joc així que podeu fer cada vegada un bloc energètic de gust diferent fent servir la mateixa recepta i... "que la força us acompanyi"☻

Recepta revisada al 21.01.2017

15 comentaris:

  1. M'ha semblat fantàstica la teva barreta energètica casolana, Dolors!!! Interessant, per què el meu marit en consumeix de tant en tant. Encara que la recepta que recomanes em sembla perfecta, amb el teu permís, jo hi afegiria una mica d'arròs inflat per què fos una mica cruixent i donar-hi més volum. ;) Ets un crack!!! Petonets cap a Suïssa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb el meu permís i sense Mercè!!!! :) Precisament el que m'agrada d'aquesta recepta és que et dóna moltíssimes possibilitats i l'arròs és una opció ben vàlida pels amants del 'crunch' :)
      Bon diumenge guapa!

      Elimina
  2. Hola Dolors! Sóc la Gemma del bloc Cinnamon Girl. Gràcies per deixar el teu comentari a la meva recepta de pastisset de xocolata i taronja. :)
    Ja fa temps que tinc ganes de fer unes barretes d'aquestes energètiques per després de fer gimnàstica i quan torno a casa després d'una llarga caminada amb la meva germana.
    Les teves barres fan molt bona cara...m'està venint una gana ara mateix....jeje.
    Una abraçada desde Barcelona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma: benvinguda!!!
      Fes-les perquè van de conya! Jo, des que les he fet, me'n menjo una barreta petita sempre abans d'anar al gimnàs (per no fer esport amb el ventre buit ;D) i és genial!!
      Una abraçada

      Elimina
  3. Uoh!!!
    Mira que fa temps que rumio de fer-ne barretes d'aquestes a casa, perquè em criden molt l'atenció, i mai m'hi poso!
    Fan molt bona pinta aquestes teves, però de moment un servidor no les farà servir per anar a correr cap Ironman, jajaja!

    Petons i feliç setmana!!

    P.D.: Si fos per mi, ja faríem ja de quedades internacionals, i a Suïssa estaria encantat d'anar-hi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. NO cal anar a l'Ironman (ja t'asseguro que a mi tampoc m'hi trobaran jejejeje) perquè són tan bones que sempre es posen bé Víctor (fins i tot estirats al sofà mirant la TV)
      Petons i només cal que agafis l'avió ;)

      Elimina
  4. Barretes fetes a casa! No hi ha res millor, Dolors! Per recuperar-se de forma saludabla després de l'esport!!

    ResponElimina
  5. mmm!!! Quina bona pinta! Mai m'havia plantejat fer aquestes barretes a casa, deuen estar boníssimes. Homemade 100%. La veritat és que els ingredients espanten una mica ;-) però després no sembla tan complicat i com bé dius la recepta admet un munt de combinacions. A veure si m'animo i la força m'acompanya jajajaj

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, que no t'espantin els ingredients que semblen molt "ai mareta meva" però són d'allò més normalets! A animar-se toca!!!!! :)

      Elimina
  6. Nosaltres que anem a escalar, ens aniria molt bé tenir barretes com aquesta, energètiques i ben saludables perquè són fetes a casa. Apuntada la recepta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Oi i tant Gemma! Igualment que quan nosaltres anem a muntanya: són una font energètica increïble i a més saps de què estan fetes ;) Si t'animes a fer-les ja m'ho diràs!
      Petons i benvinguda!

      Elimina
  7. Uauuu quina barreta!!! Però si ets com jo que l'esport no el practico gaire millor no tenir la temptació jejeje Petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No hi ha excusa Núria! ;) També es poden menjar sense practicar esport: un "snack" dolç (sense ser-ho massa) sempre ve de gust! Molts petons!

      Elimina
  8. Jo me les menjaria sense cap necessitat d'energia extra i tot...han de ser irresistibles!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...