21 de maig 2015

Pastís de xocolata amb melmelada de taronja agra i crema de formatge - #indecent

I no ho dic per dir!!


El pastís de noces de la setmana passada, recordeu? Doncs pel segon pis vaig fer un pastís de xocolata boníssim!
Sembla que un pastís de xocolata és "simplement" això: un pastís amb xocolata! Però no hi ha res més lluny de la realitat! No tots tenen la mateixa consistència ni el mateix sabor. Jo mateixa tinc altres pastissos de xocolata al bloc (mireu a aquí, a aquí o fins i tot a aquí) i tots són bons, MOLT bons! Però aquest... crec que és el més "moist" de tots☺

He fet servir la paraula anglesa "moist" que nosaltres traduïm com a "humit" perquè trobo que representa una textura que es fa difícil expressar amb català... La idea d'un pastís humit no és precisament positiva al meu entendre, mentre que un pastís "moist" és allò que tots busquem en una esponja: poder clavar les dents i notar el caràcter del pastís! La força de la xocolata però combinat amb esponjositat, tendresa i molt d'aroma. 



Aquest és el pastís de xocolata que us porto avui: tot cos! La melmelada de taronja i la crema de formatge no fan més que intensificar l'aroma i el sabor del cacau PERÒ... aquest pastís no necessita acompanyament per triomfar! Sol és boníssim també! I, lògicament, permet infinitat d'altres acompanyaments i és prou ferm per omplir-lo, decorar-lo, apilar-lo,...

Les quantitats que us dono funcionen molt bé amb un motlle de Plum Cake d'uns 23-25 cm. També us pot servir un motlle tradicional rodó de 15-20 cm però us dependrà de l'altura. De fet, ja us he avançat que amb aquest pastís m'he adonat que el tema de les quantitats i els motlles és més complicat del que pot semblar a simple vista. En parlarem aviat de com posar un pastís rodó en un motlle quadrat!☺ 

Ara la recepta!!

Ingredients


Pel pastís

  • 115 grams de xocolata negra - al 70 o 72% de cacau
  • 85 grams de mantega - a temperatura ambient
  • 175 grams de sucre
  • 1 ou gros
  • 185 grams de farina
  • 3/4 de cullereta d'impulsor
  • 3/4 de cullereta de bicarbonat de sodi
  • Un polsim de sal
  • 250 grams de llet - a temperatura ambient
  • 1 cullereta d'essència de taronja - de bona qualitat
  • Melmelada de taronja agra al gust


Per la crema de formatge

  • 200 grams de formatge cremós tipus Philadelphia
  • 85 grams de sucre llustre
  • 1 cullereta d'essència de taronja - de bona qualitat

Procediment


Pel pastís 

Esclafem el forn a 190°C i preparem/untem el motlle que vulguem utilitzar.
  • Trossegem la xocolata i la desfem completament al bany maria. La reservem.
  • Batem el sucre i la mantega fins que blanquegin i agafin cos (llegiu "Nota")
  • Seguidament separem el rovell de la clara de l'ou tot reservant la clara i batent l'ou lleugerament amb una forquilla. 
  • L'afegirem poc a poc a la mantega i el sucre sense deixar de batre.
  • Quan el rovell ja està complement integrat, afegirem la xocolata freda a la barreja i seguim batent. 
  • Afegim l'essència de taronja a la llet i tamisem la farina juntament amb l'impulsor, el bicarbonat de sodi i la sal.
  • Ara pararem de batre i amb una espàtula incorporarem 1/3 de la farina a la barreja.
  • Així que la farina està integrada, hi afegirem un 1/3 de la llet i remenem amb compte per incorporar tot el líquid.
  • Repetirem aquests darrers 2 passos fins que tota la farina i la llet estiguin introduïdes a la massa.
  • Finalment muntarem la clara de l'ou a punt de neu.
  • Amb molt de compte i amb moviments airosos l'afegim a la massa i ja podem posar el pastís al motlle.


Enfornem durant uns 40-45 minuts (llegiu "Nota")

Mentre el pastís es cou, podeu fer la crema de formatge:

Per la crema de formatge

  • Poseu el formatge en un bol i bateu fins que s'airegi i quedi cremós.
  • Seguidament li afegiu el sucre i bateu un parell de minuts més. 
  • Per acabar li afegiu l'essència de taronja i bateu un darrer minut.


Un cop feta la crema de formatge, la reserveu a la nevera fins al moment de fer-la servir. Si voleu la podeu fer amb dies d'antelació ja que a la nevera aguanta fins a una setmana sense cap problema. Al treure-la de la nevera i servir-la, feu-li una bona remenada perquè agafi aire i cremositat altra vegada. 

Un cop teniu el pastís cuit, el traieu del forn i el deixeu refredar dins el motlle durant uns 5-10 minuts. Seguidament ja el podeu desemmotllar i el deixeu refredar del tot.

Quan el pastís està fred del tot podeu posar-li la melmelada tal i com us agradi més: el podeu tallar a capes i omplir-lo amb la melmelada (és com a nosaltres ens agrada més) o li podeu posar la melmelada per sobre com vaig fer a aquí. Al vostre gust!! ☺


Igualment amb la crema de formatge... a discreció i sense por!!! Queda un pastís i una combinació de vici total!! 

Si el feu d'un dia per altre és perfecte!! I a temperatura ambient (tapat) us aguantarà durant 5 o 6 dies tan fresc com el primer dia!! Però per això no calda que patiu!☺ 



Què, us animeu amb aquest #pastísdexocolata? 

NOTA

  1. Abans d'afegir la llet i la farina al pastís, no tingueu por de batre a tota potència. Pareu però la batedora amb regularitat per tal de netejar les vores del bol. Tantes vegades com ho creieu convenient: NO li passarà res a l a massa!! D'aquesta manera us assegureu una barreja homogènia amb tots els ingredients ben integrats. No hi ha res pitjor que evocar el pastís al motlle i adonar-nos que al cul del bol hi ha ingredients que no s'han barrejat bé. 
  2. El temps de cocció dependrà, com sempre, del vostre forn i del tipus de motlle que feu servir. Si no esteu segurs del temps que realment necessiteu podeu fer la prova de tocar-lo al amb el dit: si està cuit no deixareu ditada ja que la massa es recuperarà de seguida. També podeu fer la proba de l'escuradents PERÒ en qualsevol cas, NO obriu el forn durant els primers 30 minuts (millor 35). Si obriu el forn massa aviat, és molt probable que el pastís es desinfli del centre i creieu-me... sé de què parlo!!!☺

17 comentaris:

  1. Avui no tinc paraules, m'agrada aquest concepte de " moist". Aquesta "humitat" en pastissos de xocolata m'agrada molt. Moltes felicitats

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies guapa!! A mi també m'agrada molt i no sempre l'aconsegueixo! Però aquest pastís és un triomfador!☺

      Elimina
  2. Te ha quedado tremendo,super apetecible nada mas verlo.
    Bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci Miquel!!!! La veritat és que he intentat no menjar-ne però... no ho he aconseguit!!! És "tremendu"!! ☺

      Elimina
  3. Ohhhhhhhhhhh, mmmmmmmm, wow wow...sense paraules. Simplement indecent !!! I que bo !!!
    Enhorabona ;)

    ResponElimina
  4. Hi ha tantes coses differents dins de les mateixes paraules... a mi m'agraden molt aquests pastissos "moist" com apuntes, són tan sabrosos i es desfan a laboca..
    Pura tentació en plena operació bikini es crueltat!
    Petons i bon cap de setmana
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajajaj Palmira!! Jo intento oblidar-me de l'operació bikini perquè NO HI HA MANERA!!! així que millor no fer-se mala sang!☺

      Elimina
  5. Hola Dolors. Hoy por ser fin de semana lo que estoy viendo me ha puesto los dientes largos. Y es que todo lo que lleve chocolate me encanta y si además tiene la presentación y presencia como este que has hecho el imaginarlo es intentar meterse en la pantalla para probarlo y eso hasta el momento es imposible. De cualquiera de las dos formas como lo cubres estará delicioso. Como tengo no sé por cual decidirme te pediría un trozo de cada uno jj y así salgo de dudas y además comería doble ración jj. Es una verdadera tentación.
    Ese otro pastel de nueces que has publicado en la entrada anterior además de ser una obra de arte tuvo que estar delicioso. voy a pasar a verlo y leerlo con detenimiento.
    Que pases un estupendo fin de semana.
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Juan!! Tus palabras son puro ánimo!! ☺ Se hace lo que se puede y la verdad es que este pastel está muy bueno... demasiado!!!! Una no puede pasar de largo y claro... todo suma!! jajajajaja
      Feliz fin de semana a ti también.
      Besos

      Elimina
  6. Aquest pastís diu menja'm!! Bufff quina bona pinta que fa! Gràcies per la recepta Dolors.
    Petons
    Anna
    http://amossegadetes.blogspot.com.es

    ResponElimina
    Respostes
    1. De res Anna! Un plaer poder compartir coses amb vosaltres! Sobretot si són així de pecaminoses: m'ajuda a no sentir-me tan malament!! jajajaja
      Una abraçada guapa!

      Elimina
  7. El pastís de noces et va quedar molt elegant i totalment diferent als típics.
    Aquest de xocolata té una textura molt llaminera i molt encertada la melmelada de taronja agra i la crema de formatge.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Amb la foto queda clar lo de indecent!!!! quina pinta!

    ResponElimina
  9. Brutal i, com tu dius, gairebé indecent. Jo també la cometria, una indecència com aquesta. Petons.

    ResponElimina
  10. Amb la melmelada de taronja ja m'has atrapat... però si a sobre és "moist", ja me'l quedo. És cert, la paraula "humit" no ho transmet prou bé... N'haurem d'inventar alguna? ;)
    Marta

    ResponElimina
  11. Hola Dolors! M'has animat a fer aquest pastís i ha sortit molt bo! Realment "moist", de molt bona consistència (n'he pogut fer talls finíssims), no massa dolç i molt elegant amb la crema a sobre. L'he fet sense melmelada. Ja no en queda!!!!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...