20 de març 2016

Plàtans amb rom i escuma de crema catalana

Dia 20! Recepta de març a Del blog al plat



Aquest mes ens hem passejat pel bloc de la Teresa: Com a casa res! 

Ostres tu amb la Teresa!☺ Porta un ritme de publicacions que una no pot atrapar i les receptes són ben interessants. No ha estat pas la primera vegada que anava amunt i avall de les seves receptes. Ja fa un temps que vaig descobrir el seu bloc però igualment m'ha costat decidir-me! Hi ha moltes receptes que m'agradaria fer! 

A més, al caure el dia 20 de març a quatre dies de la Setmana Santa, coincidir amb el Diumenge de Rams i al ser l'endemà de Sant Josep, em semblava que no podria arribar a tot arreu...

La inspiració em va venir al veure la seva recepta de Plàtan especiat amb gelat de plàtan

Els plàtans amb rom és una recepta que ja feia temps que volia fer però no havia trobat mai l'ocasió fins ara!! Els he fet a l'Slow Cooker perquè ja sabeu que estic ben enamorada de la meva olla de cocció lenta i, per fer coses amb suc o salsa, és una meravella!! Al mateix temps que mentre els plàtans es van fent, jo tinc temps per anar fent altres coses. NO patiu però perquè es poden fer perfectament a la paella (la Teresa els hi fa) simplement que els haureu d'anar vigilant que no es quedin sense suc i es cremin.  

Només hi ha una cosa al postre de la Teresa que a mi no m'acaba de convèncer: no sé perquè però no sóc massa de gelats jo! En menjo sí, però a l'estiu i en comptades ocasions. No dubto que el gelat de plàtan sigui bo: segur que és boníssim!! I potser el faré de cares a l'estiu però ara... no em venia de gust. Teresa, no m'ho tinguis en compte guapa!! ☺

Aquesta petita ensopegada a nivell de gustos, m'ha anat de perles perquè aprofitant que ahir era Sant Josep i que no volia deixar de fer la crema catalana... PAM! Canvi i solucionat!!



He fet una escuma per fer servir el sifó. Ja farà gairebé 2 anys que el tinc però, la veritat sigui dita, no l'utilitzo massa. Una llàstima!!

Si ho posem tot junt tenim:

Ingredients


Pels plàtans amb rom

  • 50 grams de mantega
  • 100 grams de sucre integral - jo he fet servir "mascabado"
  • 1 llimona - el suc i una mica de la ratlladura
  • 1 taronja grossa - el suc i una mica de la ratlladura
  • 1 beina de vainilla oberta
  • 150 grams de rom
  • 1 grapat de panses
  • 1 estrella d'anís
  • 1 branca de canyella
  • 3 plàtans
    

Per la crema catalana

  • 500 grams de nata líquida
  • 5 rovells d'ou
  • 70 grams de sucre moré
  • Pell de llimona
  • 1 branca de canyella


Procediment


Pels plàtans amb rom

♥ Amb Slow Cooker:

  • Escalfem l'olla de cocció lenta si és necessari.
  • Mentre s'escalfa, hi posem a dins la mantega, el sucre, el sucs i la ratlladura dels cítrics. 
  • Anem remenat fins que la mantega s'hagi desfet del tot.
  • Afegim la vainilla, el rom, les panses, l'anís i la canyella. Remenem una mica perquè quedi tot ben barrejat.
  • Pelem els plàtans i els tallem per la meitat longitudinalment i els col·loquem amb compte dins l'olla intentant que no quedin sobreposats. Haurien de quedar bastant coberts de suc. Si veieu que us en falta, podeu afegir-hi una mica més de suc de taronja, rom o aigua. Jo vaig afegir-hi un rajolí de rom! ☺
  • Tapeu i deixeu que es coguin amb l'opció "low" (baixa o nivell 1) uns 90 minuts. Si els plàtans que feu servir eren verds, podeu arribar sense problemes a les 2 hores.
  • Un cop cuits els reserveu.


Sistema tradicional:

  • Posem en una paella la mantega i el sucre. Remenem fins que la mantega es desfaci.
  • Hi afegim els suc i la ratlladura dels cítrics. Remenem bé perquè quedi tot ben integrat.
  • Hi evoquem el rom i deixem coure una mica la barreja per tal d'evaporar l'alcohol. 
  • Incorporem les panses, l'anís, la vainilla i la canyella. Deixem que tot plegat cogui uns minuts.
  • Pelem els plàtans i els tallem longitudinalment.
  • Els posem a la paella (a foc mig-baix), la part tallada que toqui la paella, i els deixem coure juntament amb la salsa de rom uns 5 -6 minuts. Seguidament els girem que es coguin per l'altra banda i ja els podem reservar. ATENCIÓ! Ja us he comentat abans que el pitjor que els hi pot passar als plàtans fets a la paella és que es quedin sense suc i es cremin. Si heu de fer altres coses mentre es van coent, tapeu-los i baixeu el foc. D'aquesta manera el líquid s'evaporarà menys. Igualment el temps de cocció pot canviar. Tot dependrà de si els plàtans són més o menys madurs. NO els perdeu de vista ☺


Per l'escuma de crema catalana

  • Posem la nata i el sucre en un cassó i el posem al foc. Remenem fins que es desfaci el sucre.
  • Hi afegim la pela de la llimona i la branca de canyella.
  • Portem la nata a ebullició i així que comenci a bullir la traiem del foc. 
  • Deixem que la nata es refredi durant uns 10 minuts. D'aquesta manera, la temperatura baixarà al mateix temps que les espècies s'infusionen.
  • Mentrestant preparem els rovells. Els separem de les clares i els deixatem una mica.
  • Passats els 10 minuts traiem la branca de canyella i la pela de la llimona de la nata i hi afegim els rovells tot remenant per tal d'integrar-los bé.
  • Colem la crema dins el sifó, el tanquem, el carreguem amb una càpsula de gas i el posem a la nevera fins que estigui ben fred. Jo li he tingut unes 5 hores.


Finalment ja només haurem de muntar el plat. És un postre molt bo i agraït ja que tot es pot preparar amb antelació. Només cal deixar-ho tot, un cop fet, a la nevera i es treu moments abans de servir. De fet, si el preparem d'un dia per l'altre, els aromes s'intensifiquen. 

El que fa el plat especial és el contrast calent-fred. Per mantenir aquest contrast, posem la quantitat de plàtans que ens interessi dins una paella petita uns minuts abans de servir el plat, els escalfem amb la seva mateixa salsa (la mantega haurà quallat a la nevera però de seguida es fondrà tot deixant anar els sabors que porta en ella) i ja els podem posar al plat, acompanyar-los amb la crema catalana i llestos!!



Si voleu i a tall de decoració, podeu acabar el plat amb uns trossos de caramel.

Estic segura que us agradarà com a nosaltres! La combinació del plàtan caramel·litzat, la crema catalana (absolutament lleugera i airosa al ser una escuma) i la reducció d'espècies i rom... 



Definitivament la mossegada del diable!! ♥

P.S - Moltes gràcies Teresa per compartir les teves receptes amb tots nosaltres☺

14 comentaris:

  1. Te l'has treballat!!!! la recepta ha de ser boníssima.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  2. Te l'has treballat!!!! la recepta ha de ser boníssima.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
  3. Unes postres ben espectaculars! I de nivell!! Trobo que la combinació de gustos és fantàstica! A casa tenim també sifó, i aquesta recepta és una bona excusa per posar-lo "en marxa" Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Una recepta elaborada però amb fantàstics resultas.
    Molt bona tria Dolors.
    Una abraçada
    Isabel

    ResponElimina
  5. caram quina presentació!, saps?, jo no soc gaire amant dels plàtans però al restaurant xinès sovint demano el platan flamejat amb licor. Aquest postre, no cal dir que ho supera infinitament amb aquestes espècies, les pansetes...uixxx...salivera!Gràcies per participar!

    ResponElimina
  6. Un postre bien bueno y que te ha quedado muy bien y desde luego no se si sera la "mossegada del diable" o la "mossegada dels Angels" pero buena seguro.
    peto

    ResponElimina
  7. Amb tota aquesta colla d´ingredients has aconseguit unes postres fantàstiques. Molt bona tria!!! Petons,

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies per remenar a comacasa-res!! jo no he pogut estar per la convocatòria, ni per vosaltres com m'hagués agradat, teníem un gran amic molt greu i diumenge ens va deixar, estem ben tocats.. ! petó i bona setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Teresa aquestes situacions són sempre molt dures i tots ho tenim clar: les amistats i les persones passen per davant de tot! Em sap greu!! Ara toca ser forts!
      Una abraçada ben carinyosa! ❤

      Elimina
  9. Dolors, boníssima aquesta recepta, el plàtan amb crema ha de quedar molt bo. Mai faig servir plàtans, i això que me'n menjo un cada dia!!ptnts

    ResponElimina
  10. Hola Dolors. Me encanta la crema catalana pero como no dispongo de sifón la hago tal cual.
    Estos plátanos tienen que estar exquisitos. Una combinación de sabores fabulosa y que hace que esto sea una tentación muy difícil de sortear. Yo, te aseguro, caería jj.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  11. Una recepta de 10!! Jo tambe tinc el sifò, potser fa mes i tot, i encara no he fet res....provare aquesta escuma de crema.
    No coneixia el teu blog i m'ha agradat molt! Mi quedo a seguir-lo.
    Petons

    ResponElimina
  12. Dolors....que si que conec el teu blog!!! Que m'he confos...jaja
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. JajAja! Gemma de veritat???? Mira que potser no m'ho crec!! ;))))))))))) Jajaja
      Cap problema dona! Només faltaria! Sigui com sigui, m'agrada tenir-te per aquí. 😃
      Petons

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...