Cap de setmana de Carnestoltes i el meu aniversari!! ♥☻
Un dels primers regals sobre cuina que em va fer en Reto és un llibre del 1908 amb receptes de l'escola de cuina que una tal Sra. Engelberger tenia a Zürich. El llibre està ple de les receptes més tradicionals de Suïssa i no hi pot faltar el capitol de Fasnachtsgebäck o el que és el mateix, pastissets de carnestoltes.
Els Berliners i els Fasnachtschüechli ja els teniu així que aquest any m'he decidit per els Schenkeli o, tal i com diu la Frau Engelberger, els Schenkelein.
És tracta d'una massa fregida, què si no per Carnestoltes☻, amb un gustet molt bo a llimona i que porta un parell de cullerades de Kirsch.
La recepta l'he retocat una mica comparant-la amb receptes més modernes però de fet, amb el pas dels anys només s'ha rebaixat la quantitat de sucre i es fregeixen els Schenkeli en oli suau en comptes de mantega: o sigui que el vell llibrot segueix vigent.
Vinga, anem-hi directament!
Ingredients - per uns 40-50 Schenkeli
- 100 grams de mantega - a temperatura ambient
- 175 grams de sucre
- 3 ous
- 2 cullerades de Kirsch - si ho preferiu podeu fer servir Cointreau o suc de taronja
- 1 llimona - la ratlladura
- 400 grams de farina de rebosteria
- 1 polsim de sal
- 1 cullereta d'impulsor
- Oli suau per fregir els Schenkeli
Procediment
- Batem la mantega i el sucre fins que blanquegin i agafin volum.
- Ara hi afegim els ous i seguim batent fins aconseguir una massa ben cremosa.
- Seguidament hi afegim el Kirsch i la pela de llimona. Batem fins a tenir-ho tot integrat.
- Tamisem la farina, l'impulsor, la sal i ho anem afegint, poc a poc, a la crema.
- Barregem bé fins a aconseguir una massa homogènia però encara enganxosa.
- Posarem la massa sobre un tros de film gros, l'embolicarem i la posarem a la nevera almenys 1 hora PERÒ el millor resultat l'aconseguireu si li deixeu unes 3 hores. Fins i tot podeu fer la massa la nit abans.
- Un cop tenim la massa freda, posem un cassó amb oli al foc a escalfar. La millor temperatura per fregir-los és 170°C.
Mentre l'oli es va escalfant, començarem a fer els Schenkeli:
- Anem agafant trossos de massa i en fem uns rotlles d'uns 2 cm. Els de la foto que segueix són una mica més prims però queden millor un pèl més amples: com la primera foto ☻
- Seguidament en tallem peces d'uns 5 cm. de llargada.
- Acabem de formar cada una de les peces tot tancant les puntes a l'estil d'una barreta.
I ja els podem fregir. No us passeu amb la temperatura! Si queden daurats massa ràpid, pot ser que no quedin prou cuits de dins. I s'han d'obrir!! Normalment s'obren clarament del mig però també pot ser que grenyin una mica de tot arreu: cap problema!
I al mossegar-los... NO són tous a l'estil del bunyols, són com una galeta o semblants a les rosquilles però canviant l'anís pel Kirsch ♥
I que vagin MOLT bé les rues! ☻
Ja t'ho he dit pel facebook però ho repeteixo!!! Per molts anys maca!!!
ResponEliminaaquests llibres ells de cuina són unes petites joies perque tot i que els nostres gustos han evolucionat (més sucre, menys greixos) les bases segueixen sent les mateixes!!!
Els schenkeli no els coneixia però bona pinta si que fan!! Apa a la carpeta de pendents!
Petons i bona setmana
Palmira
T'agradaran Palmira! :)
EliminaPetons.
Que original, no ho coneixia! Doncs per molts i molts anys!!!
ResponEliminaClara
Gràcies Clara! :D
EliminaEl meu dolç preferit ! Soc una fanadicta als Schenkeli! A la propera trobada no estaria malament que portesis uns quants per fer temps a que s'escalfi el Holzbackofen! Petonets guapa, que bé m' ho he passat. Petoneeeets
ResponEliminaJa hi pots comptar bonica! :))) Ha estat un plaer! I amb el forn... ja riurem,ja! ;D
EliminaAquests llibres són com a petites joies! Espero que ens descobreixis més receptes més endavant! Un petonet!
ResponEliminaLo del Carnestoltes no és lo meu, lo de disfressar-me vaja, però lo dels dolços si!! quina pintassa Dolors, no hi ha dubte que estaven tremendos, no?? Felicitats altre cop (força endarrerides) i a gaudir d'aquesta joieta de llibre que t'han regalat. Molts petonets!!!
ResponElimina