12 de març 2017

Púding de xocolata amb llavors de Xia / Chía / Salvia Hispanica



Darrerament sentim a parlar molt de les propietats gairebé màgiques de les llavors d'aquesta planta originària de Mèxic i Guatemala. 



Ja sabeu que jo no tinc problema a provar receptes noves i que si m'agraden, les integro ràpidament al meu receptari particular. 

Des de fa un temps cap a aquí i gràcies a la proliferació de dietes alternatives que busquen uns ingredients més sans i naturals, el púding de xocolata amb llavors de Xia (Chía... Chia... no semblem posar-nos d'acord en el nom català...) està a l'ordre del dia.

Malgrat tot us confesaré que m'ha costat posar-m'hi. No m'acabava de convèncer el fet de remullar unes llavors en una barreja de cacau i aigua (o llets vegetals), esperar que agafin consistència gelatinosa degut al seu contingut de fibra soluble i menjar-m'ho a cullerades tot celebrant que menjo un "púding"... sense sucre, sense lactosa, sense ser un púding, vaja! ☻ 

Però al final ha pogut més la curiositat i mireu: el púding de llavors de xia m'ha sorprès gratament!! No per menjar-lo sempre ni tampoc per substituir de per vida el flam de xocolata clàssic però si que he de dir que és bo! Curiós, però bo! 


Si l'acabeu amb unes granes de magrana i un rajolinet de mel, li aportareu un extra de vitamina C i un toc dolcet que el fa especialment agradable i refrescant. 

No feu com jo: no el rebutgeu d'entrada! No està de més tenir un as a la màniga en cas d'intoleràncies, dietes baixes en sucres, greixos o simplement per provar una cosa diferent. 

I no pot ser més fàcil de preparar:


Ingredients


Per a 2 copes com les de les fotos o 4 gotets de 100 ml.

  • 200 grams d'aigua (o qualsevol llet vegetal)
  • 45 grams de cacau sense sucre
  • 1 cullereta de pasta de vainilla - jo faig servir Home Chef 
  • 45 grams de llavors de xia
  • Magrana desgranada - opcional
  • Mel - opcional


Procediment

  • Posem l'aigua dins un bol.
  • Hi afegim el cacau i remenem bé amb batedor de varetes manual, per tal de dissoldre'l completament.
  • Fem el mateix amb la vainilla.
  • Ja només ens falta barrejar-hi bé les llavors de xia.
  • Deixem reposar la barreja 15 minuts per donar temps a les llavors a hidratar-se.
  • Passat aquest temps, tornem a remenar bé. Les llavors ja haurien de mostrar-nos la seva acció gelificant.
  • Deixem que el púding reposi 15 minuts més.
  • Per acabar, batem una darrera vegada i ja podem posar el púding dins els gotets o les copes. 

Ara ja tenim el púding fet. El tapem amb film transparent i el reservem a la nevera fins al moment de servir. Abans de portar-lo a la taula, decorem amb les granes de magrana i un rajolí de mel. 

A nosaltres ens ha agradat! ♥ A veure què us sembla a vosaltres. 



I dit això, no vull acabar aquesta entrada sobre la Salvia Hispanica sense dir-vos que NO us deixeu enredar per tot el que sentiu a dir o llegiu sobre aquestes llavors. 

És veritat que són saludables: ens aporten olis Omega-3 vegetals, fibra i vitamines PERÒ no són més màgiques ni més sanes que les llavors de llinosa (lli) per exemple. I s'han obert un camí dins la cuina gràcies a que la seva fibra soluble adopta consistència de gelatina en posar-la en contacte amb un líquid però les llavors de xia no són les úniques que pateixen aquesta transformació. És tan simple com reconèixer que aquestes llavors estan de moda però no hauríem de deixar que les modes ens arrastressin sense analirzar-les un xic...

... hem de vigilar! Totes les qualitats de les llavors es poden tornar en contra nostra si n'abusem! Els efectes sobre el trànsit intestinal en pot ser un exemple. La fibra és molt recomenable en cas de problemes de restranyiment però si en prenem massa, podem acabar amb inflors estomacals i problemes gastrointestinals.

I encara una sorpresa més!! Les llavors de Chia són altament calòriques ja que no contenen pràcticament gens d'aigua. Penseu que cada 10 grams de llavors ens aporten 50 calories. 

I és que ja ho diu el refrany: totes les masses piquen!☻

9 comentaris:

  1. Gràcies per tota l'explicació i pel descobriment d'aquesta nova recepta! Aquesta setmana he comprat llavors de xia per primera vegada i encara no sé què faré amb elles.
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Olga pots començar amb aquest púding a veure què et sembla ;) Si ho proves, diga'm com ho trobes! :)

      Elimina
  2. Noia ho tornaré a provar amb la teva recepta perque a casa no acaen de convèncer cap dels 3 i mira que tots som oberts... Però imagino que com per tot hem de trovar les receptes que ens convenen! A casa són més de fricandó :o)
    Petons i bona setmana
    palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Palmira, potser t'agrada així. Porta més cacau del que és habitual i el toc de vainilla no hi queda malament ;) la magrana i la mel són per mi imprescindibles ❤

      Elimina
  3. jo soc de xocolata i segur que aquest postre m'agradaía molt, encara que la chia no l'hem provat mai
    Petonets i fins demá
    Rosa

    ResponElimina
  4. Molt interessant. No he provat mai les llavors de xia, amb el cacau deuen ser una bona recepta per començar
    Conxita

    ResponElimina
  5. Jo les vaig provar per primera vegada aquest cap de setmana i a la única a qui li han agradat és a mi, però no pas per fer-ne sovint. A més no sé si és casualitat o què però n'he pres 2 diez i m'han tornat les inflors de panxa i els gasos, així que no sé si m'hi aficionaré.
    Molt bona la teva reflexió final.
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Montse!!
      No, per mi tampoc és una cosa per aficionar-m'hi. M'han sorprès gratament i trobo que el púding surt bo però no serà mai un substitut del flam de xocolata. I jo tinc el mateix problema que tu (també em passa amb els flocs de civada): si en menjo 3-4 dies seguits, ho noto a l'estomac.
      I la reflexió final... és la veritat i penso que val la pena tenir-ho clar. No hi ha res màgic i cada persona es un món així que, ull! :)
      Una abraçada guapa

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...