20 de desembre 2014

Trufes de formatge blau i xocolata


No, no m'he tornat boja tot i que reconec que ho pot semblar☺ I sí, sé que aquesta combinació més aviat fa certa angunia però doneu-me un vot de confiança i us asseguro que no us sabrà gens de greu.

Us sona el nom de Heston Blumenthal? Per si no us sona dir-vos que és un Chef anglès, propietari del restaurant "The Fat Duck". Tant ell, com la seva cuina, els seus restaurants i els seus llibres, han estat premiats en moltes ocasions destacant les 3 Estrelles Michelin que va guanyar al 2004. Val a dir que és un Chef bastant peculiar... només cal que doneu un cop d'ull a la seva pàgina web i us adonareu de la seva extravagància. Però a mi sempre m'han agradat els genis poc convencionals☺ 

Una vegada, no recordo en quin programa de TV, vaig sentir-lo parlar de percentatges de compatibilitat entre diferents productes basant-se en l'estudi científic de les molècules que formen una olor o un sabor determinat. Es veu que els aromes i sabors principals es basen en una combinació d'unes 10 molècules i aliments que comparteixen 2 o més d'aquestes molècules es consideren complementaris. Seguint aquesta teoria la xocolata i el formatge blau són la parella perfecta ja que aquests dos aliments coincideixen i comparteixen cap a 73 molècules!!!! 



Com que malgrat ser una admiradora del senyor Blumenthal una té els seus perjudicis, he volgut posar-ho a la pràctica en petit format. Per això he aprofitat que la recepta del mes de desembre del bloc "Memòries d'una cuinera" són les trufes... 



... per llençar-me a l'experiment tot arriscant-me a malgastar una teula de xocolata Lindt i un paquet de formatge Gorgonzola. PERÒ no s'ha malgastat res: estem realment davant una parella de somni!♥



Han sortit unes trufes boníssimes! Que es desfan a la boca! Que tant poden servir de postres com d'aperitiu sofisticat i de festa doncs el formatge es fa notar al final tot deixant-nos un refinat toc salat. A tothom qui he donat una d'aquestes perles negres sense dir-los els ingredients, han començat pensant que menjaven una trufa de xocolata i al final tots m'han preguntat què s'han menjat realment. 

Potser és una trufa una mica arriscada però encara no he trobat ningú a qui no hagi fascinat! 

I la recepta... bé, com que no acabava d'estar segura de les proporcions adequades entre el formatge i la xocolata, he fet una mica de recerca per internet. No he trobat cap recepta oficial però en un bloc que es diu "The curious gastronomer" el noi es va llançar a la piscina l'any passat fent servir 100 grams de xocolata per 80 grams de formatge tot basant-se en unes "crackers" que porten formatge i que ell menja habitualment. La proporció ha resultat ser molt encertada. La meva recepta  final i la seva són força iguals (de fet no hi ha cap secret a l'hora de fer trufes) però jo he utilitzat molta menys nata i menys mantega que ell i han quedat perfectes!


Ingredients

  • 125 grams de nata líquida
  • 100 grams de xocolata al 70% de cacau
  • 1 cullerada de mantega
  • 1 cullerada de sucre
  • 80 grams de formatge blau - jo he fet servir gorgonzola intens
  • Cacau per recobrir-les


Procediment

  • Posem la nata en un cassó al foc al bany maria.
  • Quan la nata està tèbia hi afegim la xocolata a trossos i barregem bé fins que estigui tota desfeta i ben integrada.
  • Hi afegim la cullerada de mantega que li donarà certa brillantor i el sucre. Remenem per desfer el sucre i integrar la mantega.
  • Ara és el moment d'afegir-hi el formatge!! Si us fa impressió tanqueu els ulls però continueu fins al final perquè val la pena!☺
  • Seguim remenant fins que el formatge estigui ben desfet.
  • Quan ho tenim tot lligat ho retirem del foc i ho evoquem en un contenidor que pugui anar al congelador. 
  • Posem la massa de les trufes al congelador SENSE tapar-la ja que la condensació faria que es barregés aigua amb la xocolata i no ens interessen unes trufes aigualides. Li deixem uns 40-45 minuts.
  • Traiem la massa del congelador i n'agafem porcions amb l'ajuda d'una cullereta o de l'estri de fer boles de meló. Veureu que queda una pasta tova però manejable. Acabeu de donar forma amb els dits, sense remenar-les gaire per evitar que s'escalfin i es desfaci la massa i les arrebosseu de seguida amb el cacau. 
Ja teniu les trufes fetes!! Un cop formades les podeu tornar a posar uns minuts a la nevera o al congelador perquè tornin a quedar ben fermes i llestos!

Si les guardeu dins una caixa de metall hermètica i en un lloc fresc i sec, us poden durar ben bé 5-6 dies en perfectes condicions. Si no les mengeu de seguida, segurament el cacau us quedarà una mica humit al anar passant els dies: cap problema!! Només cal que els hi feu una nova arrebossada i tan bones com el primer dia.

Són increïbles!! I al llarg d'aquest dies poden ser un regal de primera!!



Què us han semblat? Us hi atreviu? ☺

P.S - Si voleu xocolata però d'una manera més tradicional, animeu-vos amb aquests Tàler.

8 comentaris:

  1. Realment sorprenents aquestes trufes. Bé, jo no les faré perquè no m'agrada el formatge blau, però amb un de més suau la cosa promet.... Petons i molt bones festes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chus! Moltes gràcies!! El formatge queda molt ben dissimulat! Una amiga a qui tampoc li agrada el formatge blau les va trobar genials: no va descobrir-lo fins que li vaig dir jo! ;)
      Molt bones festes per tu també!!
      Petons!

      Elimina
  2. La estava esperant des que la vas anunciar al face (soc la Mercedes Rubio)!!! Aquesta es la meva!!! Ja tinc un Roncari blau d'ovella a punt!!! Si no cau pel dinar de Nadal, serà per Reïs. Saps Dolors, he estat fent fins ara (son prop de les 2h de la matinada) uns "panettone" que tenen una pinta...! Amb la recepta penjada al face del #comandopanarra (crec que de Clara Cocinillas), però amb llet de soja. He experimentat fent la taronja confitada (ara estan al punt!); tot i que han "escorregut" unes 8 -10 hores, els bocins han humitejat una mica la massa, però crec que no la ha espatllat. Els que han quedat perfectes son uns dedicats a la meva filla "petita", amb xocolata blanca i nabius. Ja et comentaré quan els tastem (son detallets per la taula de Nadal!) ;) Bona nit guapa!

    ResponElimina
  3. Jo si que m'animaré... les trobo genials!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  4. A mi m'agraden les combinacions poc habituals, sobretot quan es tracta de xocolata (la sal amb la xocolata em tornen boja!). Em semblen unes trufes super elegants, exquisites i amb molt de 'glamour'! Quina textura tan bona, cremosa i de ben segur que es fon a la boca! :-)
    Boníssimes! El teu 'experiment' ha estat tot un encert!

    Bon cap d'any!!!

    ResponElimina
  5. quina bona idea combinar aquests ingredients, aquestes trufes han de ser la bomba Dolors! Moltes gràcies per participar al Memòries. Bon any!

    ResponElimina
  6. No tinc molt clar que tingués prou forces per barrejar la xocolata amb el formatge....però haig de reconèixer que la combinació és espectacular! Una abraçada!

    ResponElimina
  7. He mirat la pàgina web del cuiner en qüestió i tens raó que és extravagant...però també em sembla que força genial...i si tu també dius que aquestes trufes són tan bones...haurem de llançar-nos a la piscina! Petonarros!

    ResponElimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...